Забравени и подценени – 10 велики олдскуул метъл албума от 80-те

Времето тече линейно и безпощадно. Рано или късно всички отиваме в миналото. Това, което остава са делата ни. Има велики музиканти, оставили шедьоври. Те се помнят и ще се помнят вечно. Днес пиша за нещо друго. Музикалният свят и неговата красота са нещо повече от „класическите“ и „новите“ изпълнители и албуми. Днес отдавам почит на изпадналите в забрава, недооценени и непопулярни перли на 80-те години на миналия век. Разбира се, подборът е субективен. И все пак вярвам, че голяма част от Вас, които четете това и приемете отправената от мен покана за едно пътуване в миналото на музиката, ще откриете нови музикални светове за себе си. Приятно четене и слушане.

 

Stranger – The Bell1. Stranger – The Bell (1985).

Stranger са германска хеви метъл банда, формирана през 1984 г. в Бавария. През 1985 г. излиза албумът The Bell. Енергичен, бърз, оригинален – три думи, с които най-добре се описва записа. За съжаление, Stranger не успяват да направят нищо повече освен още един – посредствен албум. Но The Bell е един от диамантите в прекрасната корона на хеви метъла през 80-те години на миналия век!

 

 

 

Angel Dust - To Dust You Will Decay2. Angel Dust – To Dust You Will Decay (1988)

Отново германци и отново създадени през 1984г. Приликите не спират до тук – следващата е музикалната прелест, която албумът To Dust You Will Decay (1988) разкрива на любителите на групата и на спийд/пауър метълът изобщо. Angel Dust са банда, която не се нуждае от особено представяне – отдавна са оставили своята следа в меломанските сърца. Субективно мнение – To Dust You Will Decay е връх на музикалните им търсения. Албум без слаба песен, изпълнен с нужното разнообразие, композиран и изсвирен на ниво.

 

 

Witchfinder General - Death Penalty3. Witchfinder General – Death Penalty (1982)

New Wave of British Heavy Metal не са само Iron Maiden и Judas Priest! О, не. Witchfinder General са именно това – неподправен, недодялан, нафталинен и силно Black Sabbath-ски повлиян британски хеви метъл! Жица без финес, рок без романс!

 

 

 

 

Grim Reaper - See You in Hell4. Grim Reaper – See You in Hell (1983)

И понеже заговорих за NWOBHM – класически албум на класически представител на течението – нямам какво да добавя тук освен – see you in hell my friend!

 

 

 

 

 

Diamond Head - Am I Evil5. Diamond Head – Am I Evil (1987)

Ще попитате: Пак ли NWOBHM? Ще отговоря категорично: ДА!!! Именно! Diamond Head са знаменита група, която никога не успява да постигне успехите на Iron Maiden и Judas Priest, но е много обичана от феновете си и феновете на британския хеви метъл и има защо. Макар непостоянството в състава на групата вероятно да е главен фактор за противоречивия статус на бандата в своеобразното и имагинерно „топ“ ниво, то едно е сигурно и безспорно. Diamond Head дават на музикалния свят някои безсмъртни перли – просто чуйте Am I Evil (1987), ако поради някаква причина сте пропуснали този шедьовър.

 

Leatherwolf – Leatherwolf6. Leatherwolf – Leatherwolf (1985)

Въпрос само за фенове – коя банда първа използва 3-ма соло китариста? Отговор – не са Iron Maiden през 2000г. Кой каза Leatherwolf? Браво, поздравления – верен отговор! Американската хеви метъл банда е създадена през 1981 г. в Калифорния. За разлика от наборите-сънародници от Metallica – Leatherwolf не стават еталон за тежка музика (всеки сам да прецени за себе си дали „еталон“ е положителен или отрицателен етикет). Но Leatherwolf имат собствен стил, имат какво да кажат на света и го правят! Правят го още с първия си едноименен албум през 1985! Страхотни вокални партии, троен китарен саунд – просто го чуйте!

 

EZO – EZO7. EZO – EZO (1987)

Правим завой! Стига с тази европейско-американска доминация! EZO са японци! И са страхотни! Хеви метъл от най-висока класа (80-старски разбира се!) Masaki Yamada пее уникално! Пиша с много удивителни за този албум –  факт е, но албумът го заслужава. По мое мнение – най-добрият японски хеви метъл албум и изобщо един от най-добрите класически олдскуул хеви жици, които идват от Азия.

 

 

 

Angel Steel - Skeptics Apocalypse8. Angel Steel – Skeptics Apocalypse (1985)

Американски спийд метъл, филтриран и дестилиран 100% чист! Лъха на дълга коса и кубинки от този албум! Който няма такива атрибути (а не сме в 80-те все пак) остава удоволствието, а то е гарантирано да се наслади на този бърз и енергизиращ саунд!

 

 

 

 

Danton - Way of Destiny9. Danton – Way of Destiny (1988)

Има групи, на които просто не им е писано да изгреят на музикалната сцена. Danton са германска хеви метъл банда, която съществува между 1986-1988г. Единственият си дългосвирещ албум издават през 1988 г. – Way of Destiny. Материалът показва безспорен потенциал, макар да не е иновативен като звук и композиция, това е един силен албум. 8 хеви песни (доста Accept повлияни), които заслужават да намерят място в личните музикални преживявания на феновете на жанра.

 

 

Saint Vitus - Born Too Late

10. Saint Vitus – Born Too Late (1986)

И за финал – да потънем в мрак, меланхолия. Saint Vitus са една от бандите изковали основите на дуум саунда. Born Too Late (1986) е бавен, мрачен, рифовете са тежки, вокалите характерни за групата. Усеща се лек Sabbath привкус, който не пречи на собствения облик на групата и албума.

 

 

 

aвтор: Guderian