Магическа симфония

В отминаващите вече летни дни град Пловдив събра почитатели на рока и класическата музика за един много специален концерт. Датата беше 21-ви септември и хора от близо и далеч изпъстриха главната улица и Стария град на Пловдив в очакване на едно незабравимо преживяване. И макар времето да не беше на наша страна, то в никакъв случай не успя да помрачи доброто ни настроение. За тези от нас, които бяха по-нетърпеливи, се предостави възможността да хвърлят бегъл поглед върху подготовката по концерта, който се състоя на Античния театър в старата част на гр. Пловдив. Гледайки от горната му част, театърът се открояваше с целия си античен блясък, носещ едно усещане за хармония и изящество.

Разглеждайки забележителностите на града и грабнати от силен ентусиазъм, неусетно наближи така очаквания час. Не повече от час преди началото на концерта, театърът беше запълнен в по-голямата си част, най-вече централно на сцената, а хора се стичаха от всички входове, опитвайки се да намерят най-удобното за тях място. Започна да се смрачава и няколко минутки след 8 ч. магията започна. Пловдивската филхармония зае своите места и след малко на сцената излезе техния диригент Левон Манукян. Той подаде знак и така даде старт на изключителния спектакъл, започвайки много лирично с увертюра към операта „Кармен“ от Бизе. След това си своеобразно представяне на Пловдивската филхармония и техния диригент на сцената се появи Mike Terrana и се настани удобно зад богатия си дръм сет, който беше отделен от оркестъра посредством прозрачен параван, на който ясно се забелязваше един доста внушителен по размерите си гонг.

Този невероятен барабанист буквално отвя публиката със следващото изпълнение като направи от класиката на Бах едно доста ритмично музикално творение. След това енергично изпълнение на сцената излезе Tarja като просто се разминаха с Mike Terrana и той слезе от сцената. Публиката я посрещна с бурни и продължителни овации като дори успя да я просълзи.

Тя изпълни Blute Nur и Zueignung след което напусна сцената за да остави публиката да насочи вниманието си отново към Mike Terrana. Видимо нахъсан от нестихващите аплодисменти той и оркестъра поднесоха с невероятно настроение откъс от операта „Севилският бръснар“ и New World Symphony.

Добро впечатление направи сценичната игра на Mike Terrana, Tarja Turunen и Левон Манукян. Те изненадаха публиката с хумористични заигравки между отделните изпълнения. Първото от тях беше двоен ‘фалстарт’ за Terrana на едно от парчетата, но всичко тръгна като „по вода“ след като Манукян обърна нотните листи на барабаниста в правилната посока. След това Terrana се появи измежду хористите за почуда на Tarja и накрая самия той излезе пременен като весел диригент.

Освен зарадвани от тези класически изпълнения Tarja изпълни и песни от нейната солова кариера, както и от тази си с Nightwish – The Reign, Witch hunt, Swanheart. Също така и кавър на Queen „You take my breath away“, за който най-сетне излезе и се присъедини и Пловдивския хор. Музиката се разнасяше равномерно из целия театър и звукът беше кристално чист във всяка една точка от него. Публиката беше тотално завладяна от симфония и ритъм и постоянно се изправяше на крака за поредния аплауз. Буквално всяко едно свободно място в театъра беше заето, дори имаше и правостоящи.

Но както всеки концерт и този отиваше към своя край. Последните три изпълнения бяха I feel pretty (Bernstein), Малка нощна музика и I Walk Alone. Последното парче за вечерта държа публиката на крака през цялото време, всички припяваха и пляскаха в ритъм. Никой не искаше да бъде развенчана магията на рока и класическата музика приютени от Античния театър, но при дълбокия поклон на изпълнителите всички осъзнаха, че и на този прекрасен спектакъл дойде неговия край. Tarja побърза да зарадва феновете си като обяви следващия си концерт в България, който ще се проведе на 26-ти януари 2012г. в гр. София и изказа най-искрени благодарности към своите фенове. Надяваме се и предстоящия концерт да е също толкова енергичен, но всички, които присъстваха на Beauty and the Beat, знаят, че ще остане неповторима магическата симфония в Античния театър на гр. Пловдив.

The Beauty & The Beat – Tarja & Mike Terrana
77 снимки

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото