Жега вън, жега вътре – THY ART IS MURDER свириха в Mixtape 5

Актуалната деткор група от Австралия разклати стените на Mixtape 5 на 3 юли. Българските фенове, по-гладни от всякога, посрещнаха за първи път THY ART IS MURDER в България. Въпреки че 2018 видя големи и нови имена на българска земя, истината е, че това беше първия кор концерт за годината и хората го очакваха с нетърпение.

По модел на събитията организирани от Wrong Events, съпорт частта от концерта беше предоставена на софиянците COPROSTASIS. Поради ред причини, като двете главни са: 1 – работен ден и 2 – old school дет метъла не е моето нещо, пропуснах тяхното представяне, но са свирили пред стабилно пълен клуб, съдейки по снимките.

corpostasis

Coprostasis

Въпреки предупреждението от страна на организаторите, че групата може да закъснее, THY ART IS MURDER излязоха точно в обявения час. От там нататък последва около час и половина пот, липса на въздух, летящи хора, много тежка музика и прилично количество смях. Да, това беше един много забавен техничен дет метъл/кор концерт. Странно, нали? Избягвам да използвам определението „касапница“, но ако тази дума трябва да се използва някъде, то това е концертен репортаж за THY ART IS MURDER. Момчетата стоят отлично на сцена и това, че не се приемаха никак насериозно въобще не значи, че не бяха пълни професионалисти в музиката си. Групата започна сета си с ударната поредица „Dear Desolation“, „Puppet Master“ и „Holy War“ от последните два албума. Между песните стана ясно, че вокалистът CJ McMahon е рожденик и „Happy Birthday“ му беше изпята от тълпата поне 4 пъти. Рожденикът сподели, че е имал съвсем различни представи за източна Европа и по-специално за България. Предупреден бил да очаква цигани и магарета, а попаднал на почти пълен Mixtape, където хората знаеха думите на иначе неразбираемите му текстове. Силно се надявам да няма засегнати от думите му, защото никак не бяха с тази цел и това си личеше. Човекът беше напълно откровен, доста хумористично настроен и прилично пил.

thy art is murder

Thy Art Is Murder

Последва един абсурдно забавен кавър на „Du Hast“ на RAMMSTEIN в стила на THY ART и ще ви разбера напълно, ако не можете да си го представите. Само седмица по-рано слушахме разваления немски на калифорнийците HOLLYWOOD UNDEAD, които правиха точно тази песен на живо в София, а сега я чухме и със силен австралийски акцент и абсолютно объркан текст. В този ред на мисли, измежду песните CJ не пропусна да ни благодари за това, че сме страхотна публика и за разлика от повечето такива изказвания от гостуващите групи, това звучеше наистина искрено. Научихме и че кенгурута не са в Австрия, а в Австралия. 😉 Разказа ни още, че в родината им използват много често думата „cunt“ и пита как звучи тя на български. И ние му казахме, и той повтори и потрети, но когато успя да нацели правилното произношение клубът избухна в овации. Завършиха, разбира се, с „Reign of Darkness“, по време на която на сцената стана абсолютен хаос от краудсърфъри и едно момче така се хлъзна и падна точно пред вокалиста, че от микрофона се чу едно „The masses one with the cursed, godless in… HAHAHAHAHAHA“. Овации, изпращане и до нови срещи.

thy art is murder

Thy Art Is Murder

Беше хубав концерт. Равни дози сериозна музика с пълна простащина между песните в стил stand up комедия. Не мисля, че някой остана недоволен.

И след като никой не е напълно сигурен за сетлиста от концерта, аз ще се опитам да ви скалъпя един примерен с вероятно правилните песни в грешен ред:
Dear Desolation
Puppet Master
Holy War
Coffin Dragger
The Purest Strain of Hate
Shadow of Eternal Sun
Absolute Genocide
No Absolution
Du Hast
Dead Sun
Slaves Beyond Death
The Son of Misery
Reign of Darkness

thy art is murder

Thy Art Is Murder

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото