В дебрите на мрака заедно с PRIMORDIAL и UPYR

 Денят е 29 януари 2016г., а мястото е primordial-poster-newстоличният клуб “Live & Loud“. Събрали сме се пред вратите на клуба и чакаме да отвори, за да изпитаме нещо велико и неописуемо.

 Първи на сцената бяха родните дуумаджии UPYR. Без много да се бавят, веднага ни пренасят в собствения им мрачен свят. Този път бяха без обичайните си сценични декори и облекла, но това не им попречи да ни потопят в дуум атмосферата, която създава музиката им. Гледайки UPYR, за пореден път разбирам, че дори мракът има своите чар и привличане. Начинът, по който самите музиканти се потапят в музиката си, те кара да се извисиш на друго ниво. Правим кратка пауза и излизаме от фантазията, за да може едната каса да бъде усилена. След това се потапяме отново в света на UPYR. Единственият минус при тях беше прекомерното използване на бялата светлина зад тях, която можеше да причини доста неприятни неща на човек с фоточувствителна епилепсия. Но ако оставим това настрана, изпълнението им беше повече от мрачно и прекрасно. В края на сета им, вокалистът им се пошегува, че ако имате нужда да слушате някоя група, докато се самоубивате, те са вашите хора.

 Дойде време и за великите PRIMORDIAL. След почти 13 години чакане, групата най-сетне се завърна у нас…

 Още със самото им излизане, столичният клуб “Live & Loud“ бе изпълнен от гора от ръце и виковете на феновете. Един по един, музикантите от PRIMORDIAL се качиха на сцената и Alan веднага с цялата си мощ прикани публиката да даде всичко от себе си. След това те откриха с Where Greater Men Have Fallen и Gods To The Godless. Измежду паузите на така безмилостното начало, Alan не пропускаше да приканва публиката да се отдава все повече и повече и веднага след това извика “София, няма гроб, който може да ни задържи!“ и последва величествената ‘No Grave Deep Enough.

 Говорейки за могъщия Alan, не бива да пропускаме да споменем и хората около и зад него. Останалите музиканти излъчваха неземна брилянтност. Излъчване, което перфектно се вписваше към това на техния фронтмен. Яростта и величието на PRIMORDIAL бяха ключовия елемент тази вечер. Заклеймяваме предателите, а след това ставаме свидетели как Рим гори.

 “Окървавени, но все още непреклонени“, продължаваме напред. След зашеметяващото изпълнение на The Coffin Ships, Alan обяви, че им остават три песни, след което загатна, че София се споменава в следващата. Най-верните фенове на групата изкрещяха “HEATHEN TRIBES!“ и точно това последва… Предпоследна за вечерта беше Wield Lighting to Split the Sun, a “събарянето“ на клуба бе довършено с Empire Falls.

 Вземаме си чао с PRIMORDIAL, без да знаем, че не след дълго ще се качат на сцената за още една песен. И след броени минути това се случва. За наистина последното парче за вечерта, Alan се допитва до публиката дали искат нещо ново или нещо старо. Разбира се, единодушно си избрахме да е нещо по-старичко. И така, черешката на тортата бе почти едноименната песен от албума “А Journey’s End“, който излезе през далечната 1998-а година.

 Изпълнението им беше нещо култово и незабравимо. Постоянният контакт с публиката и това, че Alan постоянно се здрависваше с публиката, и дори на някои лично подари сетлист, а други почерпи с вино и бира е нещо, което бива рядко срещано по концертите. А ревовете му и адският поглед, са нещо, което няма как да опиша с думи, колкото и да се опитвам. Трябва да сте там, за да усетите и да го изживеете.

 След като PRIMORDIAL слязоха от сцената, имах нужда от няколко минути да се осъзная и след това да изпуша цигара-две, за да осъзная какво се случи току-що. Обещанието за кръв, пот и безкомпромисност беше спазено. Те наистина дадоха всичко от себе си.

Сетлист на PRIMORDIAL:
01. Where Greater Men Have Fallen
02. Gods to the Godless
03. No Grave Deep Enough
04. Autumn’s Ablaze
05. Babel’s Tower
06. Traitors Gate
07. As Rome Burns
08. The Alchemist’s Head
09. Bloodied Yet Unbowed
10. Sons of the Morrigan
11. The Coffin Ships
12. Heathen Tribes
13. Wield Lighting to Split the Sun 
14. Empire Falls

Бис:
15. Journey’s End

 Нашите снимки от това паметно събитие, очаквайте съвсем скоро!

 1. #1 написан от Анонимен (преди 8 години)

  Това не е пълния сет лист, аз се сещам за поне още две песни, които изпълниха.

 2. #2 написан от Анонимен (преди 8 години)

  Като цяло концерта беше добър, но нещо му липсваше. Дали защото свикнах да виждам Упир в по-дора светлина или Примордиъл ми се сториха някак вяли. Нещо в светлината куцаше, звука можеше да е по-добре…абе нещо липсваше!

 3. #3 написан от Flavius (преди 8 години)

  Имам спомен, че свириха и Babel’s Tower, а я няма в сетлиста горе?

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото