Седем

Събитието, известно като „най-голямото нещо в 7-годишната биография на „Аларма Пънк Джаз“, се състоя на 18 ноември в Първо студио на БНР с начален час точно 21:30.

Австралийското експериментално джаз трио The Necks за първи път изнесе концерт в България. Те са Крис Ебрахамс на пиано, Тони Бък на барабани и перкусии и Лойд Суонтън – контрабас. Концертът представляваше две петдесетминутни пиеси с кратък антракт между тях.

The Necks

Липсват ми много концертните зали понякога, музиката да бъде изпълнявана на такива места, тихи и сакрални. На места, на които отиваш заради нея, за да я слушаш, заради нищо друго. Няма прожектори, просто светлина. Няма нищо излишно на сцената, просто нужните инструменти. И три фигури. Трима мъже, вплетени в своите инструменти. Притихнали над тях. Не ми е мястото на столчетата, между хората, нещо не е както трябва. Намирам мястото си на дванадесетото стъпало на дясното стълбище, което води към балкона. Гледам ги от горе, от далеч, само те и аз сме. Движенията им са уверени, но плавни. Естествени. Очите им са затворени през по-голямата част от времето. И на тримата. Усещат, творят. Да се опитвам да описвам музиката на The Necks е лудост, безумно начинание. Тя просто е музика. Един друг джаз, един друг поглед, друг свят. Красив, мрачен, светъл. Всичко. Нищо. Мога да стоя и да ги слушам вечно, самa на стълбите, в тъмната част на залата. Да ми разказват истории, да ми помагат да създавам собствени. Да слушам просто.

The Necks

Втората част беше по-сурова, студена и може би някак ритуална. Ударите по барабаните на Тони Бък, звуците от всички перкусии, които използва са шаманни. Крис Ебрахамс поддържа едно равно, бавно темпо, монотонно. Сложно за поддържане. Контрабасът тук ми е най-любим, най-близък.

Безумие е да се описва музиката на The Necks. Tя е всичко, тя е пълно-празно.
Пиша този текст, за да отбележа събитието; за да бъде записано; за да се знае; за да се помни.
Честит рожден ден, Аларма! Благодаря, че ни будите с музика! Седем е символ на Вселената, свещено число е. Няма по-подходящ концерт, с който да отбележим седемте години.

СНИМКИ:
Тhe Necks

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото