Репортаж от турнето на JFT, или как трудът се отплаща в емоция

 Единствената дума, с която мога да опиша случилото се през изминалата седмица, е “велико“. Става дума за турнето на JFT, на което промотираха дебютния си албум, носещ заглавието “Just For Today“.

 Ще започна с кратко описание на творбата. Къртач. 8 песни, 30 минути тресня и доза чист кеф. Няма думи, които да са достатъчно силни, за да опишат заряда, който носи албума. Всеки трябва да чуе и да го усети. Горещо препоръчвам някоя вечер да отделите половин час, да си сипете чаша бира, да се изтегнете и да го изслушате. Няма да съжалявате. И моментът на истината… След почти 3 години труд, албумът е тук, време е за промо. И то какво само!

 Перник, София, Пловдив, Варна и Бургас бяха спирките на мини-турнето, което JFT направиха, в компанията на BRIGHT SIGHT и още ред други родни (и не само) групи. Имах удоволствието да стана част от това събитие и мога да кажа, че за тази година, това е едно от най-значимите неща, случили се на българската ъндърграунд сцена. Момчетата носеха заедно със себе си много енергия, смях и брейкдауни във всеки град, в който спираха със своето бяло бусче.

 Началото беше сложено в Перник на 2-ри септември. След извънредна смяна в местоположението на концерта, в крайна сметка той се състоя в Rock’n’Roll Café Pernik с мощната подкрепа на HUMANITY MAY SINK и унгарците от GODGIVEN. Спирка номер две – родна София и всеобщо любимия Mixtape 5. С подкрепата на SIMAI и вече познатите GODGIVEN, мазалото е пълно. Не мисля, че има по-приятно усещане от връзката между публиката и групите, целият ентусиазъм, с който зрителите крещят текстовете на песните, всички усмивки и аплодисменти. С риск да се повторя, единствената удачна дума е енергия. И то енергия на килограм! GODGIVEN потеглят към Сърбия, а нашите момци, наблъскани в своето бусче, запрашват към Пловдив. Въпреки оскъдната публика, концертът е убиец. CITIZEN ERASED откриват вечерта и случилото се след това е нищо по-малко от това, което се очаква  – по сцената се мятат тъй наречените stage potatoes, а пред нея погото се вихри с все сила. Искрено се надявам пострадали да няма. След това газ до дупка към Варна. Батериите вече със сигурност започват да умират, но по нищо не личи. Малка почивка в Бургас и директно към ХалеЗ. Ред е и морските групи да се изявят със своите дарби и BRAIN TERROR със сигурност се справят успешно с тази задача. Последна вечер, положението е тежко, но настроението е на 6. В Бургас BLAZERINTE влизат с вратата и се започва отново. След малък фал с една бас струна, клането продължава. Мятане на крайници, подскоци и много викове. И ето, че нашите герои от JFT, подкрепяни неотлъчно от великаните от BRIGHT SIGHT, се качват отново в бусчето и потеглят към обичната столица.

 Пет дни изпълнени с бира, музика и незабравими спомени. Така най-просто (и определено недостатъчно) може да се опише това турне. И като за финал ще кажа само едно голямо ЕВАЛА и БЛАГОДАРЯ! Респект за целия труд, за изпълнението, за изживяването, за приноса ви в развитието на българската музикална сцена. Докато има групи, които дават 101% от себе си на сцената, ще има и фенове, които да ви подкрепят навсякъде. Поклон.

Автор: Цветомира Илиева

  1. #1 написан от Анонимен (преди 8 години)

    Пловдив помни…

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото