Коледа с пиърсинг, татуси и много здрава музика

Hardcore XMASSНа 17 декември, събота, в „Mixtape 5“ се проведе традиционното издание на HARDCORE X-MASS – с впечетляващ брой качествени групи, както и многобройни фенове, които изпълваха двете зали на клуба.

Всичко започна и продължи точно по предварителния график и това определено е доста важно предвид многото различни сетове. Всеки знаеше къде и какво може да види, а според мен, всяка от групите заслужаваше.

BLACKMAIL откриха купона. За съжаление, успях да хвана края на представлението им, но въпреки това в залата вече имаше немалко хора, които опеделено харесваха случващото се пред тях.

След кратко преоборудване на сцената се появиха и CUT OFF. Добре познати и доста активни в последно време. Групата представи няколко нови песни от предстоящия си албум, който ще се появи другата година. Разбира се, феновете знаеха и пееха по-старите им парчета. Заформиха се и първите мелета и питове. Стегнато и отлично представяне, като на мен лично новите им неща ми харесаха и със сигурност ще чакам тавата.

Време е за голямата зала. А тя наистина се оказа за момента твърде голяма. Защото, въпреки ентусиазма и поканите от BRIGHT SIGHT, нямаше много престрашили се да застанат най-отпред. Малко тъжно, предвид веселия и приятен поп-пънк и мелодичен рок, който изпълняват младежите. Хващащи мелодии и хорови припеви. Предимство имаха новите песни от прясно издаденият им преди дни трети албум. Но чухме за финал и старите им „Нова надежда“ и „Изкуствен свят“.

NOVIOT POCHETOK в малката зала продължиха зададената насока. Веселяшки пънк-рок, енергично сценично шоу … личеше си, че македонците се чувстват удобно на фестивала. И все пак, те са утвърдено име и идват за пореден път у нас. Радваха се и на добро посрещане от публиката, която им помагаше на някои от парчетата.

Групово преселение към зала ‘А’ – а там вече нещата се втежниха. На ход са REDOUND с нов албум, също прясно излязъл. Настана време за месомелачка и то още с първите акорди. Тежък бийтдаун с гроул/дет вокалите определено пораздвижиха феновете. Добре познато име са и затова и имаше доста почитатели, които показаха, че могат да припяват и да се забавляват.

Гостите от Сърбия BLАNKФILE ни посрещнаха в малката зала с тяхната много приятна смес от силов хардкор с мелодичен пънк-рок. Няма да крия, че те бяха приятната изненада за мен за вечерта и им се насладих на целия сет. А и, очевидно, не само аз – купонът се вихреше през цялото време. И ако в началото се усещаше известна статичност, към края забавлението обхвана цялото пространство.

Време е вече за сериозните имена. Едни от доайените на хардкора у нас – FACE UP. Изминали са 15 години от албума им „Strength Remains“, но те пак са тук и ни показват силата и енергията на стила, сякаш годините са без значение. Специално за това събитие са в състава от времето на албума – и го изпълниха почти целия, заедно с кавър на Cro-Mags „Hard Times“ и втория кавър, който знаят (по техни думи) – на Agnostic Front. Голяма част от парчетата ги крещеше публиката, като най-активен беше Шута, който след това пя с тях и на сцената (все пак са първообраза на Vendeta). Тук вече голямата зала беше пълна. И много подвижна. И дори и човек да не иска, нямаше как да не се раздвижи – мелето беше поголовно!

Варненците ANOTHER DAY също направиха събиране специално за това събитие. Последният им концерт, преди доста (девет) години, е бил именно на предно издание на фестивала. Песента „Same old story“ бе посветена на това, както и на пътуването на групата до София с влак, чийто вагон почти са напълнили, подобно на едно време … Публиката определено им се радваше и явно има нужда от тяхната музика. Затова дано не чакаме нови 9 години!

Ако в момента съществува група, която да е символ на хардкора у нас, без съмнение това е LAST HOPE. Това личи и от пълната зала ‘А’, която започна буквално ‘да ври’ от момента на излизането на групата. Мошпитовете, стейдждайвинга, груповото пеене/крещене, присвояване на микрофона от публиката … трябва да си там, за да го изживееш. Това се постига с много труд и постоянство и стотици концерти и турнета с ‘големите’ в Европа. Ето, сега групата пак отива в Германия, но преди това издаде поредица от няколко клипа, подгрявайки това събитие. Естествено, имаше и нови (от последния албум), и стари парчета. Като дори се върнаха съвсем в началото, чак до първата им песен. Разбира се, имаше и ‘FxxK Police’ и свършиха в лицето ти, така де – ‘In Your Face’.

RISK IT са свежото нещо в европейския хардкор. И сега имахме удоволствието да ги видим отблизо и това беше разбиващо! Наистина има защо за тях да се говори със суперлативи. От първия до последния акорд енергията се предаваше между банда и фенове, точно както трябва да бъде в този стил. Не знам какво са очаквали хората, но не един и двама след това споделиха, че са били очаровани и приятно изненадани от германците.

И най-накрая, за първи път в България, емблематичните RYKERS. Вяроятно и те, както и ние, сме били нетърпеливи да се срещнем, защото още с второто, или третото парче всичко се превърна в едно цяло. Не съм сигурен дали Денис не прекара повече време долу сред феновете или над тях в краудсърфинг или на самата сцена. Учудващо, с изключение на един кратък епизод, микрофонът издържа на издевателствата над него от страна на всички. Подборката беше пълна – от последния им миналогодишен албум “Never Meant To Last” до началото с “Brothers Against Brother”. Надявам се всеки да е получил своето … или поне всички изглеждаха доволни и с усмивка. Най-вече групата от топлото посрещане.

Наистина се получи празник за всички – фенове, групи, организатори. Вярно, че продължи дълго (над 8 часа), но No Pain – No Gain. Видяхме много разнообразни и добри групи, някои чакани дълго у нас, други за пореден път. Чудесна организация, спазван стриктно график, добър звук, пълни с фенове зали… изобщо – до другия път.

 

(очаквайте много снимки на всички групи съвсем скоро в галерията ни)

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото