Позитивен бум с VOINEGOVTSI WRONG FEST 2014

Wrongfest 2014

Wrongfest 2014

Юни месец е, дните се търкалят като камъчета по наклона, а ние, удавени сред ежедневни потопи, се молим за слънчево погалване. Наближава двадесет и първи юни, денят в който е обявено началото на второто издание на Voinegovtsi Wrong Fest. Все по-често поглеждам в прогнозите за времето, а те не са обнадеждаващи – дъжд, градушка, дъжд, студ, дъжд, и дъжд, и пак дъжд. Аман. Но ето, че и природата стана съучастник и се смили над музиканти, фенове, организатори и ни подари два хубави летни дни.
Фестивалът се проведе в рамките на два дена – Right Day (21.06.14) и Wrong Day (22.06.14). Два дни с реге, ска, рок, стоунър, гръндж, алтернативен рок, метъл, пънк, бира с кебапчета, мента с наденица .

Lidum Merrko

Осигурени са по два автобуса на ден за превозване на феновете от центъра на София до мястото на събитието и връщането им обратно – за които го пожелаят, а за хората, които имаха желание за палене на лагерен огън и разпъване на палатки, бе осигурена  къмпинг зона.
Та настанявайки се в автобуса, заредени с дъждобрани и добро настроение, потегляме към Войнеговци. Минаваме през няколко селца, покрай зелени поля и си казваме – я, колко е красиво толкова близо до София. Стигайки до феста, първото нещо, което се набива на очи, е наличието на няколко полицейски коли и достатъчно количество полицаи. Явно се подготвят за проблеми, пияни рокаджии и агресивни пияндури – е, мисля, че феновете не създадоха никаква работа на куките.

Ша ша

Минавайки през пропусквателния пункт се сблъскваме със симпатични и усмихнати лица и попадаме на стадиона – кат лъснала една зелена трева, опънати одеяла,  играещи деца, важно разхождащи се кучета. Е, това е фест. Погледът попада срещу огромния бар, където можеш да пийнеш студена бирица и разхладителна мента. След зареждане с желаното питие се правят няколко крачки и се нареждаш на опашка за храна. Кеф ти кебапчета, кеф ти кюфтета и наденички, кеф ти салати и пържени картофи. И тук е единствената ми критика – два дена не спрях да мрънкам кат развалена грамофонна плоча – как от цвъртящата скара, която беше точно до фургона и от която се разнасяха добре познатите ни приканващи и действащи на сетивата аромати, кюфтетата в питката стигаха студени. Е, това беше гадно.

Panican Whyasker

Babyface Clan

Щандът с мърч е добре зареден, има артикули на всички групи, а фестивалните тениски са с в различни свежи цветове – от бразилско жълто до мерудийно зелено(ай стига вече с тези черни метъл тениски, омръзнаха ни до болка). Обачее, организаторите търпят голяма крититка – как може да направят лилави фестивални облекла само за крютата? Бях готова да разменям моя тениска за лилава такава, но размерите, размеритее.:)
За най-малките купонджии бе създаден специален кът, където от време на време се заиграваха и възрастни луди глави. За спортните натури пък беше отделено кътче за волейбол, джаги, конна езда, тенис на маса и прочие. Догодина да направят състезания по надпиване с бира, дърпане на въже, кална борба.
Но огромното ми уважение организаторите спечелиха с изградената специална рампа за хора с увреждания. За тези хора никой никога не мисли, държавата ги е за.бала във всяко едно отношение – да се оправят сами, та едно голямо благодаря, че на Wrongfest бе изградено това съоражение.
Wrongfest съветва – „Заредете си телефоните на максимум.“, аз бих казала – „Зарежете телефоните си в къщи.“, защото купонът започва с:
 Sha-Sha, дует, който за деня се оказа квартет. Гергана Добрева, Маестро Светослав Колев- Цвъри, Доменико Форнарии Алекс Йорданов заредиха първите дошли фенове с настроение и веселие. В един момент, обаче, не знаех дали публиката повече гледа към сцената, или към заклетия фен, който нагледно доказа, че кючекът е родоначалник на всички култури – дали от музикално, или танцово естество.
Тревата е здраве, а благоуханията на различни видове мерудии ни подсказва че продължаваме със слънчево реге и афробийт елемент в лицето на младата група Rebelites и последвалата ги македонска дъб/реге/хардкор група Conquering Lion. А Lidum Merrko балкански фолк прогресив, балкански саунд и цигански мотиви с гърците Baildsa.

smallman

И преживяваме wrong край за правилния ден на феста, вечеринката е разтурена преждевременно и на музикалната вакханалия е сложен край. Куките не позволяват публиката да чуе последните две групи – Mлък! и Superhiks, и прекратяват събитието. Е, ще го оставя без коментар.
Този инцидент води до промяна в програмата за следващия ден. Благодаря на момчетата от двете групи, които се съгласиха да свирят в ранния следобед на грешния ден. За съжаление, поради по-ранното тръгване на автобусите от София и липсата на обявените маршрутки, закъсняваме и изпускаме голяма част от позитивния бум на македонската банда Superhiks, която се превърна в моя любима група за феста.:) Денят започва със слънчево настроение и напрежение в краката, Африка, маймуни, ска, пънкария, смях, воден душ, студена бира.
След представлението на група Млък! програмата продължава по реда си: Omnipresent, Soundprophet, Sepuko 6, Der Hunds, Panican Whyasker, Babyface Clan, Smallman. За Babyface Clan ще кажа, че е много атрактивна българска група със стопроцентото английско излъчване.
Страхотно озвучаване на всички групи и през двата фестивални дни – благодаря на хората, отговорни за прекрасния звук. Благодаря на организаторите, които накараха слънцето да изгрее, благодаря на Водния дух за споделената прохлада. И да не забравяме, че не сме на връчването на „Оскарите“ и да продължим с благодарностите към музикантите за професионалните изпълнения, на феновете и тяхната задобряваща фестивална култура, на децата, кучетата и до следващата година.

Снимки на всички групи – скоро, в галерията ни.

Wrongfest

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото