Pink или Brit, FLOYD покориха София

От близо половин година стана ясно, че британската сензация BRIT FLOYD, която по уникален начин пресъздава музиката на легендарните  PINK FLOYD, идва у нас. И то не как да е, а с обновено шоу – скромно претендиращо да се доближава на милисекунда от гениалните творения на ветераните. Събитие, отбелязващо петдесет години от невероятната кариера на Гилмор, Уотърс, Мейсън и Райт.
6 ноември, зала „Арена Армеец“ – точни по английски музикантите приковават вниманието на пълната с меломани зала – в осем вечерта започна пътешествието ни във времето и пространството. Голямата сцена, на която се вихрят девет музиканти, е съпроводена с гигантско око – екран, което всички познаваме от P.U.L.S.E., светлинните ефекти са зашеметяващи, а началото на „Speak To Me“, преливащо в „Breathe“, не оставя и капка съмнение, че ще бъдем свидетели на нещо грандиозно. Космосът и Времето станаха едно цяло, когато прозвучаха първите акорди на „Time“ и разходката из творчеството на Floyd лудо ни завъртя. Damian Darlington и неговите колеги бяха подбрали едни от най-знаковите композиции, които обхванаха периода 1967 – 2015 година – звуковият калейдоскоп ни препращаше ту в ерата на „The Piper at the Gates of Dawn“, ту ни приковаваше с „Dark Side of the Moon“ и „Wish You Were Here“. След едночасовия тур музикантите най-накрая излязоха от своето вглъбяване и поздравиха родната публика, приканвайки ни към 20-минутен антракт. Обещанието им за още много Pink Floyd започна веднага след почивката – сцената все повече оживяваше –  вокалните колаборации между Damian и басиста Ian Cattell, съпроводени от невероятния хор на трите бек дами, се преплиташе с клавирните магии на Rob Stringer. Окото, бълващо образи и идеи, визуализираше всяка една от песните. Втората част на шоуто ни поднесе  изненади от „Meddle“, „A Saucerful of Secrets“, примесени с „The Endless River“.„Финалът“ бе положен от „The Final Cut“ от едноименния албум, но миг след това трибют групата се завърна с нов хъс, за да ни припомни прекрасната „The Comfortably Numb“. Близо двучасовото шоу изглежда наближаваше към своя край, когато тъмнината бе озвучена от „The Show Must Go On“ и лудото ни пътуване преля в театралната постановка на „The Wall“. За наше голямо съжаление не успяхме да чуем и видим цялото произведение, но актьорската игра на музикантите, визуалните ефекти и кристално чистия звук отново ни докоснаха до гениалността на Уотърс и сие. „Процесът“ завърши и ние, освободени и „Извън Стената“, бяхме съпричастени към фундаменталността на творчеството на Floyd и въпреки малкото и бледо червейче, което ни казва, че това не е точно оригинала, ни бе позволено да бъдем на едно събитие, което ще помним и търсим отново, минавайки през Космоса и Времето.

Благодарим на SME за безупречната организация и се надяваме в бъдеще да поканят пак тези чудесни музиканти.

ГАЛЕРИЯ

Сетлист
Part 1

Speak to Me
Breathe
On the Run
Time
Breathe (Reprise)
The Great Gig in the Sky
Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V)
See Emily Play
The Happiest Days of Our Lives
Another Brick in the Wall Part 2
Keep Talking
On the Turning Away
Sheep

Part 2

One of These Days
Louder Than Words
Money
Set the Controls for the Heart of the Sun
Have a Cigar
Wish You Were Here
The Final Cut

Encore

Comfortably Numb

Encore 2

The Show Must Go On
In the Flesh
Run Like Hell
Waiting for the Worms
Stop
The Trial
Outside the Wall

 1. #1 написан от П.Серафимов (преди 5 години)

  Великолепен концерт и шоу. Надмина очакванията ми. На следващия ден си пуснах DVD на Pink Floyd и се уверих че това което са правили е недостижимо, дори 20 години по-късно.

 2. #2 написан от Black Adder (преди 5 години)

  Да, наистина е недостижимо сътвореното от Pink Floyd и няма нужда да дам 90 лева, за да го осъзнавам.

 3. #3 написан от The Piper (преди 5 години)

  Съвсем не съм съгласен, сътвореното е недостижимо, но също така недостижимо е да го видиш на живо, а дори и да се случи чудо и Мейсън и Уотърс да се съберат на сцена – то повярвай ми – ще звучи по-лошо от това, което чухме миналата седмица ( дори със всичките подпълващи артисти, които видяхме на The Wall например).
  Тази трибют банда е зациклила на творчеството на Флойд и го е изяла с кориците.

 4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 5. Коментари за тази публикация
В началото