velian, dash, hecktic

30.11.2019 г., събота

Последната вечер на ноември е студена и мрачна. В почти идеален резонанс с атмосферата на евента, към който съм се запътила. Най-накрая успях да спечеля надпреварата с времето и софийския трафик и да стигна на концерт на VELIAN, без да закъснея. За разлика от графика на събитието. Но на фона на стандартните рокаджийски забавяния, с които още сме свикнали, двадесетина минути разминаване си е направо като по сглобен в Швейцария часовник. В малката зала на Mixtape 5 вече има хора. Продължават да се появяват още фенове, дошли да изпратят есента с една паметна метъл вечеринка. Паметна, не просто защото си струваше, а и защото по своеобразен начин носи в себе си паметта на тежката музика, изразена в трите поколения музиканти на сцената.

Шоуто откриха младежите от HECKTIC. Енергични почти колкото музиката си, те върнаха феновете в 80-те години с “Boulevard of Broken Ribs”. Чухме и други раздвижващи кръвта и гривата тракове като откриващия “No Fun Intended”, “Forever Or Until” и “Through Sand and Snow”, в чийто клип ще бъдат използвани кадри от този концерт, по думите на вокала. Александър Александров обяви още, че това е последният концерт в подкрепа на албума “Nous”, където го свирят в неговата цялост. HECKTIC предложиха на феновете един забавен и вдъхновен от класиките прочит на високооктановата музика – траш, дет, куфеене, толкова. Откровено казано, най-изненадващото нещо за мен беше самата публика. Някак съм свикнала траш феновете да са малко по-възрастни от кор феновете (за готиката не отварям дума), когато двете публики се засичат по събития. В случая пирамидата беше, разбираемо, леко обърната.

Втори на сцената се качиха DASH THE EFFORT. Леката нотка на театралност в атмосферичното интро беше идеално пренастройване на аудиовизуалната картина. Четиримата музиканти излязоха пред публиката като сенки, пробиващи мрака и мъглата – достойна за разказ на Лъвкрафт. “Once It’s Over” възвести същинското начало на сета, който ни разходи из дебрите на “Decadence” и ни върна назад, в дните на полярната зора. Поклонихме се пред бездната с “Origins”, търсихме път с “A Fool’s Revelation”, освобождавахме умове и богове с “Catharsis Aftermath”, за да полетим накрая на крилете на мора със заглавния трак от албума. DtE ни преведоха през първата част от сета си като силуети, дошли от земните недра, за да донесат мрачното си послание сред спектакъл на светлосенките – светът е в тежко състояние и виновни сме само ние, хората. Към края на изпълнението, на сцената се качи Деля Харалампиева, която разсея мъглата и привнесе лиричност в последните песни от сета на групата. След “Dreamcatcher”, “Demons Among Us” и задължителната за концерти “Redemption” стигнахме до първия „финал“. Публиката категорично не се съгласи с него и получи желания бис, под формата на “Dead So Long Ago”. DASH THE EFFORT ни показаха как можеш успешно да съчетаеш хъс с професионализъм, тежки послания със забавление и мрачно шоу с „движение, движение“. А движение, за радост на харизматичния фронтмен, Жо Василев, имаше. Хедбенгинг, скачане, мош – пълна програма, много шум и радушно приемане на бандата.

Много шум имаше и за закриващата група – VELIAN. Бардовете се появиха под звуците на емблематичната “Fireflies”. Квартетът ни преведе през безбожната си приказка с няколко неочаквани завоя. Отново срещнахме каменната девица, строихме клетки, преминахме през тежките (но човешки) моменти с “Broken”, разбихме оковите с “Burning Halo” и стигнахме до “Spectacle of Tragedy”, преди спускането на завесата. За изпълнението на “Silent Assassin” на сцената се качи Александър Александров от HECKTIC. Той пое ролята на втори китарист и в импромпту кавъра на “The River Dragon Has Come” (оригинално на NEVERMORE), посветен на покойния Уоръл Дейн. Краткият бис беше втори импро кавър в сета на VELIAN (малко по-рано чухме “Forever”, отново на NEVERMORE) и около трето изпълнение, представено като „нерепетирано“. Нещо, което е станало традиция за групата на това турне, по думите на Иван Иванов. Фронтменът обяви още, че това е един от последните пъти, в които свирят албума “Godless” – предстои им отваряне на нова глава в историята на групата. За момента обявиха само промотиране на нов материал на 18 януари, но загатнаха за още предстоящи изненади. Контактът с публиката беше, както винаги, топъл, непринуден и успешен. Изпълнението – стегнато, професионално и на високо ниво. Музиката… магия. Най-точното описание на VELIAN е именно това. Мелодиите им те пренасят в друг свят – в транс – а текстовете рисуват картини от селенията на светулките. Допълнени от визуализациите на екрана и костюмерията, изпълненията на готическите бардове позволяват пълно потапяне в мрачната приказка, където всички сме еднакви и няма богове.

Три групи, три (или повече) поколения музиканти. Три различни музики. Всяка със своя подход, усещане, визия. И публика. Събрани на едно място, дават на феновете възможност да се докоснат до нещо, до което може би иначе не биха достигнали. И успяват да оформят наситена с емоции, послания и красиви мелодии вечер. Маркирана от отгръщането на нови страници в творчеството на бандите, които някои от нас вече очакват с нетърпение.

Снимки от събитието можете да очаквате във Фейсбук страницата ни.