Midalidare Rock in the Wine Valley, ден четвърти – класически финал на рок фиестата

Последен фестивален ден, последен напън вече е настал! Фестивалът в Долината на вино отиваше към своя край, но предстоеше още ударна фестивална вечер – тържество на здравия рок и метъл. В програмата фигурираха изпълнения на пауър прог метълите SILENT WINTER (Гърция), пауър метълите FREEDOM CALL (Германия), култовата рок банда UGLY KID JOE (САЩ), супер групата THE DEAD DAISIES (Австралия, САЩ) и гвоздеят не само на вечерта, а и на целия фестивал – метъл титаните JUDAS PRIEST (Англия). Очакваше се и най-многобройната публика за фестивала, като феновете, желаещи да гледат британските метъл богове, започнаха да пристигат още от обяд. За останалите предстоеше последна концентрация на сили и енергия. Горещото време предразполагаше към разхлаждане с различни напитки и стоене под сенките в търсене на прохлада. И все пак най-нетърпеливите и горещи почитатели на институцията от Бирмингам се наредиха рано-рано пред входа в очакване да влязат първи и да са най-близо до сцената.

Неочаквано възникнал технически проблем отложи началото на концертната програма с около час. Малко преди 18:00 на сцената се качи откриващата банда за вечерта – гръцките прог пауър метъли SILENT WINTER. Музикантите очароваха с енергичния си мелодичен стил, пълно себераздаване и желание за изява и непрекъснат контакт с публиката. За отреденото им време свириха песни от двата си албума и определено се харесаха на присъстващите с раздвиженото си и непринудено поведение, която се включи активно в шоуто. След края на изпълнението си направиха традиционната снимка на фона на зрителите и се оттеглиха, отстъпвайки място на следващите по реда.

Германските пауър метъли FREEDOM CALL бяха вторите в списъка. Те се появиха на сцената и още от първите минути заредиха енергични пауър метъли звуци. Общо взето, ни разходиха из дискографията си и се справиха великолепно със задачата си да ни убедят в уменията си. Демонстрираха добра форма, завидна сработка и контакт с публиката. И макар и творчеството им да наподобява това на именитите им колеги GAMMA RAY и HELLOWEEN, а гласът на вокалиста да се доближава до тези на Michael Kiske и Kai Hansen, групата има своята идентичност и верни почитатели. Леко съкратеният списък с песни не попречи на музикантите да дадат най-доброто от себе си и да отнесат заслужени аплодисменти от публиката след края на изявата си.

Логична кратка пауза и сцената бе превзета от американските алтърнатив рок ветерани UGLY KID JOE. Публиката вече се бе увеличила, а музикантите показаха, че са в отлично настроение и гладни за изява. Whit Crane и компания взривиха феновете с енергичното си изпълнение и неподправено поведение и вдигнаха нивото на забавление, както те си знаят. Вокалистът непрекъснато сновеше по сцената, на няколко пъти се качи и на оградата пред нея и сипеше закачки към всичко и всички. Заради тоталното себераздаване му бе простено, че се обръщаше към публиката със “Sofia, Bulgaria” – явно се бе върнал 10 години по-рано, когато групата свири в столицата на фестивала Sofia Rocks… В списъка с песни фигурираха композиции от всички албуми, включително и най-популярните “Cats In The Cradle”, “Everything About You” (изпълнение и с помощта на публиката) и “Neighbour”, както и сингълът от предстоящия нов албум “That Ain’t Livin’”. Артистичната изява на американците също бе съкратена, но това не се усети изобщо, защото градусът на емоции бе вдигнат неимоверно и съвсем заслужено шайката на Crane бе изпратена с бурни овации след финала на концерта им.

С наближаването на хедлайнера точката на кипене се вдигаше, но предстоеше още една банда – австралийско-американската супер група THE DEAD DAISIES. Квартетът изскочи на сцената и без да се бави, хвърли присъстващите в ритъма на класическия хард рок. Групата демонстрира отлична форма, сработка и непринудено поведение. Опитните музиканти показаха най-доброто от 80-тарския хардрок и успяха да убедят зрителите в уменията си. Китаристът Doug Aldrich редеше виртуозни сола едно след друго, барабанистът Brian Tichy налагаше кожите със страст, хвърляйки палка във въздуха по време на песните, като направи и кратко соло, а David Lowe отлично се справи с ролята на ритъм китарист. Фронтменът Glenn Hughes съчетаваше свиренето на бас с вокалите – нещо, което прави от дълги години. И макар и гласът му да е далеч от перфектен, се постара да даде всичко от себе си и вложи колосални усилия, за да се изяви по най-добрия начин. Музикантите бяха заложили основно на песни от “Holy Ground” и “Burn It Down”, а за голямо удоволствие на публиката бяха включили и две от най-обичаните у нас песни от третия състав на DEEP PURPLE, в който участва Hughes“Mistreated” и “Burn”. Всъщност, с втората приключи изпълнението на супер групата, след което музикантите се оттеглиха под оглушителните възгласи на предоволните зрители.

Кулминацията на тазгодишното издание на Midalidare Rock in the Wine Valley настъпи около 22:00. След забавянето организаторите успяха да наваксат и в уречения предварително час сцената се огласи от безсмъртната “War Pigs”, а на фона на “Battle Hymn” метъл титаните JUDAS PRIEST заеха местата си и под рева на публиката стартираха ударно с “One Shot At Glory”. Концертът на легендите бе част от турнето “50 years of heavy metal” и затова списъкът с песни бе своеобразен “best of”. Направи впечатление, че бандата бе заложила на песни от 80-тарските си албуми и само една песен от новите – “Lightning Strike” от “Firepower” (2018). На екрана в задната част на сцената се прожектираха различни визуализации, части от клипове, а на моменти акцентът бе върху отсъстващият оригинален китарист Glenn Tipton, който си остава основна част от историята на бандата.  Richie Faulkner все повече се утвърждава като водещ китарист (той пое и повечето сола), а заместникът на Tipton – продуцентът Andy Sneap, с когото групата се представи и при предишното си участие у нас на Hills Of Rock през 2018 г., си свърши работата по най-добрия начин. Лидерът Rob Halford пък даде всичко от себе си да докаже, че все още го може и се справи чудесно. Не пропусна и да разпее и раздвижи присъстващите по неговия си начин. Светлинни и пироефекти съпътстваха шоуто на метъл боговете, а публиката се постара да се забавлява, до колкото ѝ бяха останали сили.

Времето си течеше неумолимо и дойде моментът за финал на шоуто. “Painkiller” бе последна в основната програма, но без забавяне бандата премина към биса и затова някои зрители останаха с впечатлението, че няма бис. А той бе повече от впечатляващ – “The Hellion/Electric Eye”, “Hell Bent For Leather”, “Breaking The Law” и “Living After Midnight”. За изпълнението на “Hell Bent For Leather” Halford излезе на мотор, а преди “Living After Midnight” на сцената се появи eдин от символите на Бирмингам – Bullring Bull. В крайна сметка, след повече от час и 15 минути интензивно свирене и пеене музикантите сложиха точка на изпълнението си, поклониха се на публиката и на фона на “We Are The Champions” се оттеглиха под оглушителните възгласи и аплодисменти на доволните зрители. И да закрият 4-дневната рок фиеста по подобаващ начин. А феновете си тръгнаха с опустошени тела и души, но с изключително положително настроение и емоции.

Midalidare Rock in the Wine Valley 2022 е вече в историята. Пролича си, че организаторите много се стараят да правят нещата, както се случват в Европа и силно се надяваме, че ще продължат в същия дух и ще имат късмет да организират още такива събития.

  1. #1 написан от DV (преди 6 месеца)

    Две допълнителни пояснения:

    KK Downing не е част от групата в момента (т.е. не е отсъстващ) и съответно го нямаше и на екраните.

    Бикът на сцената няма нищо общо NSE , а е един от символите на Бирмингам – Bullring bull.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото