„КЛУБ 27“, клубът на вечността

Скоро почина невероятната Ейми Уайнхаус, с което продължи зловещия списък на членовете на „Клуб 27„. Приготвих за вас една кратка статийка за въпросния клуб на вечността:

Зловещият Клуб 27
"КЛУБ 27", клубът на вечността

Мистерията започва в средата на шестесетте години – между 1969-а и 1970-а си отиват: основателя на Rolling Stones Брайън Джонс, най-великия китарист в историята Джими Хендрикс, най-лошото момиче на Америка, невероятната Дженис Джоплин и притежателят на ключа за Райските Порти Джим Морисън, основател на „Доорс“. Последните трима умират в рамките на десет месеца.Брайън Джонс и Джим Морисън умират на една и съща дата, но с разлика от две години.

 

Robert Johnson

 

Robert Johnson

Robert Johnson

Всъщност зловещата серия стартира много по-рано – през 1938-а година. Тогава Робърт Джонсън, откривателят на модерния блус, умира на 27 години. Джонсън е създал 24 емблематични парчета, сред които Crossroad blues и Come into my kitchen.Робърт бил особено предпазлив по отношение на музикантите, проявяващи интерес към невероятния му стил на свирене – все пак това било средството му за препитание и той не бил склонен да го споделя с всеки. Случвало се, ако някой прекалено се заглеждал в китарата му, да прекъсне по средата изпълнението си и с някое неясно обяснение да напусне помещението, след това да изчезне от града с месеци. Дори, според някои последни проучвания, Джонсън имал особен метод за настройка на китарата си, който не споделял дори с учениците си. Легендата сочи, че е срещайки Дявола му продал душата си, за да стане най-добрият блусмен. При флирт с някаква жена на забава в Грийнууд, Мисисипи се е справял повече от добре, защото съпругът на дамата му сипва отрова в уискито. Мястото на гроба му е неизвестно, но името Робърт Джонсън и творчеството му остават.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

 

BRIAN JONES

 

Brian Jones

Brian Jones

Брайън Джонс, следващият в списъка, сигурно е първата поп културна икона на Великобритания. Мултиинструменталист и музикален пионер, китаристът на „Ролинг стоунс“ прекроява английската музика. Но е бунтар и за британците в началото на 60-те е олицетворение на злото. Арестуван е няколко пъти за притежание на наркотици, публично се изказва за правата на хомосексуалистите и за пет години между 1959-1964-а се сдобива с четири деца от различни жени. Но напрежението от постоянното публично внимание около „Роулинг стоунс“ и непрекъснатите купони изтощават до разрушение Джонс. Съдбата отрежда “златното момче“ на Stones да бъде първата жертва на “рокпоколението на цветята“, последван от Джанис, Джими, Джим Морисън, Кийт Муун и др. Подобно на Сид Барет, гениалният създател на „Пинк флойд“, той е изгонен от групата, а талантът и енергията му са погълнати от психеделични видения и наркотични пристъпи на депресия. На 3 юли 1969-а китаристът е намерен мъртъв в басейна на къщата му в Нартфийлд, Съсекс, половин година след като е навършил 27 години. Неговият край е най-мистериозен. И до ден днешен не е напълно ясно дали става въпрос за свръхдоза или самоубийство.
Официалната версия е, че се е удавил след злоупотреба с наркотици. Анна Уолин, шведското му гадже, твърди, че когато го изваждат от басейна, Брайън е все още жив и има пулс. Според друга популярна теория „търкалящият се камък“ е убит след скандал със строител нает да поправи къщата му и останал да преспи там в нощта на инцидента.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

 

 

JIMI HENDRIX
Jimi Hendrix

Jimi Hendrix

На 4 октомври 1970-а, Джими Хендрикс отлита към отвъдното. Историята на Джими сякаш е взета от сюжет за филм. Уникален е житейският път на това черно момче от американския северозапад до върховете на славата, където името му остава завинаги, изписано със златни букви. Кратък, но толкова забележителен живот, осигурил му статут на мантра, изричана с благоговение от почитателите на рок музиката вече 40 години. Кой не би искал да свири като Джими Хендрикс? Повлиял на стотици китаристи с експлозивно-хипнотизиращата си музика и поставил началото на цяла школа в рокенрола, позната като Сиатълската сцена, развита и популяризирана през годините от имена като Nirvana, Alice in Chains, Soundgarden, Sonic Youth. Изграждането му като музикант е повлияно от блус-китаристите Би Би Кинг, Албърт Кинг, Ти Боун Уокър и Мъди Уотърс. Той обогатява начина на свирене на рок-китарата с използването на фийдбек, дисторшън и други специални ефекти, подобно на други китаристи като Дейв Дейвис от Кинкс и Пийт Тауншънд от Ху, но дълбокото познаване на блус, соул и ритъм енд блус стилистиката позволява на Хендрикс да достигне до едно уникално звучене и да създаде неповторим собствен почерк. Единствения китарист, изпял американския химн с китарата си. На сутринта на 18 септември 1970 е намерен мъртъв в апартамент на хотел „Samarkand“ в Лондон. Той прекарва нощта с германската си приятелка Моника Данеман и умира. Четири години по-късно Данеман твърди, че Джими е бил жив, когато е откаран с линейката, но полицията и медицинските власти докладват, че към момента на тяхното пристигане Хендрикс е бил мъртъв, външната врата на апартамента — широко отворена, а самият апартамент — празен. Самата Данеман се самоубива през 1996 по време на ново разследване, след като е обвинена от Кати Етчингам за смъртта му.Някои считат, че Хендрикс е допринесъл най-много, за да стане Stratocaster най-продаваният модел китари в историята. Преди пристигането му в Англия, повечето китаристи използват Gibson и Rickenbacker, но след Хендрикс на Stratocaster преминават почти всички, вкл. Ерик Клептън и Джеф Бек. Хендрикс купува десетки Strats и подарява много от тях (напр. на Били Гибънс — китаристът на ZZ Top). Също така много от китарите му са откраднати или унищожени по време на зрелищните му концертни изпълнения. Изгорената и счупена Stratocaster, с която той свири на Miami Pop Festival през 1968 е подарена на Франк Запа, който я поправя и свири на нея в периода 1970–1980 г. През май 2002, синът на Запа — Дуизъл се опитва да я продаде на аукцион, надявайки се да вземе около 1 милион долара, но така и не успява да я продаде. Легендарната бяла китара Strat, с която Хендрикс свири на Уудсток е продадена през 1990 от аукционната къща „Сотби“ за 295 800 евро и препродадена през 1993 за 1 275 000 евро.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

 

 

JANIS JOPLIN
Janis Joplin

Janis Joplin

На 4 октомври 1970 година, две седмици след смъртта на Джими, Джанис Джоплин е открита мъртва в хотел в Лос Анджелис. Умира също на 27 години, от свръхдоза хероин, както гласи официалната причина за смъртта на може би най-харизматичната блус и рок вокалистка, раждана някога. Певицата, наричана „Великата“ приживе, е кремирана, а прахът й разпръснат над Тихия океан. Дженис няма нищо на своя страна освен певческия си талант. Тя е абсолютната американска антигероиня – не притежава предизвикателната визия на захаросаните холивудски тела, пълни догоре буркани с уиски и пие здраво наравно с мъжете. Грозноватото момиче от малкия град, винаги пренебрегвана и самотна, прегръща здраво бутилката, за да не я пусне дори когато вече има парите и уважението на всички. Но изкачвайки се нагоре към успеха, всъщност е слизала надолу, към бездната на смъртта. Велика рокаджийка и май единствената жена, която е отрязала Джим Морисън, а според легендите го е налагала с празна бутилка от любимото си уиски.
Изображение
If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

 

JIM MORRISON

 

Jim Morrison

Jim Morrison

Невероятният певец и поет на Америка, Джим Морисън, основател на „Доорс“ почива на 3 юли, 1971 година, също само на 27 години. Животът му е уникален низ от възходи и падения. След дипломирането си, Морисън води свободен, бохемски живот. Пише поезия, която зашеметява колегата му Рей Манзарек и двамата стават първите членове на Дъ Дорс. По-късно към тях се присъединяват барабанистът Робърт Дженсмор и китаристът Роби Кригър. Групата е една от най-великите за всички времена и е уникална с това, че няма бас китара. Текстовете на песните са написани от Морисън и са сложни, сюрреалистични и в тях става въпрос за секс, мистицизъм, лудост и смърт.През 1968 година излиза третият албум на Дорс Waiting for the Sun, а на следващата година и четвъртият The Soft Parade. Някъде по това време започва и сривът на Джим Морисън. Той живее на принципа на цитат от Блейк – „Пътят на крайностите води към кулата на мъдростта“. Започва да се появява пиян в студиото и да закъснява за концертните изпълнения. В тези случаи групата е принудена да изпълнява само инструментала на песните си, а понякога Манзарек поема вокалните партии. Дори и преди формирането на групата Джим Морисън взима внушителни количества ЛСД, но скоро след това започва да поема и големи количества алкохол, участва в най-различни оргии. Джим има дългогодишна връзка с Памела Кoрсън, но нямат сключен брак. Това е бурна любовна връзка, с много емоции и скандали прекъсване на няколко пъти. Двамата се познават много преди времето, когато Джим става рок символ и печели слава и популярност. На 3 юли 1971 година Памела го намира мъртъв във ваната. Тъй като не е направена официална аутопсия и това отваря вратата за всякакви спекулации, включително версията, че е убит. Официалната версия за причината за смъртта е смъртоносна доза уиски и хероин. В живота на Джим числото 27 се вмъква по доста фатален начин. Фронтменът на „Дорс“ и секссимвол на Америка винаги е придружаван по турнетата от по 27 свои фенове. Заради скандалното му поведение го арестуват често и статистиката сочи, че това е ставало точно 27 пъти. Интересен факт е, че самата Памела Корсън умира по същия начин, от свръхдоза хероин 3 години по-късно и е на 27 години в деня на смъртта си. На същите години, на които умира и Джим Морисън.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

 

 

KURT COBAIN

 

Kurt Cobain

Kurt Cobain

Няколко дни преди да сложи край на живота си Кърт Кобейн е приет в клиника за наркомани в Лос Анджелис, Калифорния, откъдето обаче бяга на 1 април. На 5 април 1994-а тялото на Кърт, създателят на Nirvana, е открито от електротехник, дошъл в дома му в Сиатъл да инсталира охранителна система. Наблизо лежи бележка: „От 7-годишен ненавиждам хората. В мен няма повече страст и затова по-добре мигновено да изгоря, отколкото бавно да тлея. Не съм изпитвал удоволствие от слушане или създаване на музика, както и от писане. Вече от твърде много години“, пише фронтменът на „Нирвана“. Въпреки че албумът Nevermind на групата му през 1991-ва отвори вратите на цяла субкултура, чийто лик беше измъчената физиономия на Кърт, той се самоуби. Защото продуценти, мениджъри и търговски директори му измъкват идеята на грънджбанда. Самоубийство с помощта на пушка е официалната версия за смъртта на Кобейн. Когато майка му научава новината, проплаква: „Казах му да не влиза в този глупав клуб“. Всъщност става дума за „Клуб 27“. Сестрата на певеца твърди, че още от дете той непрекъснато говорел, че иска да се присъедини към членовете на мистериозното общество. Къртни Лав, вдовицата на Кобейн, години по-късно разказва, че той е правил няколко безуспешни опита да се отрови с дрога и алкохол. Феновете поставят под съмнение и авторството на предсмъртното писмо, което той “оставя” като обвиняват съпругата на Кърт – Къртни Лав.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

 

AMY WINEHOUSE

 

Amy Winehouse

Amy Winehouse

На 23 юли 2011 година, само преди няколко дни, почина Ейми Уайнхаус. Ейми се бори с пороците си през цялата си кариера. Тя стана известна през 2006 г. с хита „Rehab“ и спечели пет награди „Грами“ през 2008 г., включително за най-добър дебютант и албум на годината („Back to Black“). Невероятен глас и талант, покорил целия свят, Ейми е поредният член на „Клуб27“, клубът на вечността.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

 1. #1 написан от Анонимен (преди 9 години)

  хипарски тъпотии

  • #2 написан от ArthurDent (преди 9 години)

   Брайън Джонс или Робърт Джонсън са хипарите??
   Аааа – сигурно Кърт Кобейн!! 😛

 2. #3 написан от REYAV (преди 9 години)

  Ей, мнОО обичам да тръсне някой така веднъж и завинаги обобщението „хипарски тъпотии“. А от къде г-не или г-це произлиза вашата така любима екстремна музика? Дайте си малко зор и преслушайте или попрочетете нещо по въпроса.

 3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 4. Коментари за тази публикация
В началото