KAVARNA ROCK 2013 с много нови попълнения

Kavarna Rock ще обедини и тази година почитателите на тежката музика, като освен Deep Purple, на сцената ще излязат още 7 групи с утвърдено име в историята на рока.

Легендите Deep Purple вече публикуваха в официалния си сайт датата 2 юни за концерта си в Каварна, който засега е първият обявен за Европа с новия им албум.

На 1 юни почитателите на хеви-метъла ще имат удоволствието да видят на сцената Ария, известни като „Източният Айрън Мейдън”. Бандата започва своята история с първия си албум, който излиза по време на „перестройката” през 1985 г. Песните на АРИЯ отправят много послания, обхващайки теми като насилието, мъката, травмите от войната, както и надчовешки въпроси, като преживявания на душата извън тялото. Важен момент за израстването на групата е разрешението за солови концерти през 1986 г., като до този момент право за изпълнение на тежка музика има само руската група „Куиз”. През 1987 г. се сформира ‘златният’ състав на Ария, който записва албума  ‘Герой асфальта’. Този албум се превръща в хит, като от него са продадени над милион копия. Следват още 4 албума на групата, а през 1997 г. албуми ‘Смутное время’ (на Маврин и Кипелов) и ‘АвАрия’ (на Холстинин и Дубинин). През 2002-а групата оглавява руското MTV с хита ‘Колизей’, а през 2005 г. АРИЯ прави турне по случай двайсетгодишнината си. Последното турне на групата е през 2012 г. В края на годината групата издаде и последния си албум ‘В жёлтом круге арены’.

На 2 юни пък се очаква още едно незабравимо руско изпълнение, този път в лицето на пънк-рок група Алиса, чието мото е: „Не на войната! Правете рок-н-рол!”. Рокаджиите ще зарадват публиката с песни от новия си албум „Саботаж”, като разбира се, няма да пропуснат да изсвирят и най-запомнящите се парчета. Началото на групата е поставено през април 1983 г. от Святослав Задерий, пианистът Павел Кондратенко, китаристът Андрей Шаталин и барабанистът Михаил Нефьодов. През 1984 г. излиза първия албум на групата – ‘Кривозеркалье’. Една година по-късно групата сменя вокалиста с Константин Кинчев, който е известен и с изяви в руското кино. С новия вокалист идва албума ‘БлокАда’, а през 1989 г. е записан и албумът ‘Ст. 206 ч. 2’, който обаче е спрян поради цензурата в СССР. Алиса поема завой в творчеството си, когато Константин Кинчев приема православието и групата започва да свири християнски рок. Съставът постепенно се изменя, след като през 1993 г. се самоубива китаристът на групата Игор Чумичкин, а през 2003 г. напускат Михаил Нефьодов и Андрей Шаталин. На 25 септември 2011 г., Алиса издава седемнадесетия си албум „20.12”. Миналата година групата пусна „Саботаж”, който е оценен като най-добрия албум за тридесетгодишната история на Алиса.

Организаторите на Kavarna Rock не са пропуснали да осигурят и женско присъствие на сцената, канейки Doro Pesch, без съмнение най-известната дама в hard and heavy историята. Немската рок звезда е известна и като вокалистка на бандата Warlock, но най-вече нашумява със соловата си кариера. Първоначално свирейки с местни банди, Doro прави голяма крачка с Warlock и тяхното излизане на пазара в САЩ. Warlock са известни с албумите си Burning the witches, Hellbound, True as steel и др.По това време групата търпи много промени и Doro остава единствения от първоначалните членове на групата. В този момент се решава на стъпката да продължи соло. През 1989 г. излиза първият й самостоятелен албум Force Majeur, последван от успешни албуми в САЩ, които оглавяват и класациите в Европа. През 1993 г. се появява Calling the wind – албум в различни версии за САЩ и Европа, който съдържа множество съвместния изпълнения на Doro и други музиканти, и поставя тенденция на дуети в кариерата й. През 2008 г. Doro прави концерт в Дюселдорф по случай присъствието й на сцената 25 години, пред публика от 9 000 души. През октомври 2012 г. на бял свят се появи последният албум на рок изпълнителката – Raise your first, който е записван в САЩ, Германия и Скандинавските страни. Doro ще зареди рок фестивала с избрани парчета, а организаторите вярват, че ще покаже още веднъж защо е известна като Metal Queen.

Няма да липсват и български рок групи, които да подгряват динозаврите. Kavarna Rock ще включи в събитието небезизвестната група Черно фередже. Групата е създадена през 1994 г., с два издадени албума, продължава с изпълнения на живо и до днес. Черно фередже са известни с участията на хора от публиката по време на техни концерти, което превръща изпълненията на групата в един голям купон. До тях ще застанат група Аналгин. Групата стартира през 1999г. с участието на легендарния глас на Ахат – Звездомир Керемидчиев (Звезди).

Организаторите все още пазят в тайна кой ще е хедлайнерът на първия ден от фестивала.

Промоционални билети за двата дни на Kavarna Rock 2013 вече са пуснати за продажба в мрежата на Eventim на цена от 70 лева. Промоцията ще продължи до 31 януари 2013 година. След нея двудневният билет ще бъде на цена от 90 лева, а еднодневният – 60.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото