Членове на SPIRIT ще съдят LED ZEPPELIN за плагиатство

Китаристът на Led Zeppelin, Jimmy Page, нарече абсурден възможният иск по обвинение в плагиатство, който членовете на отдавна разпадналата се група Spirit се канят да подадат. Адвокатът на Spirit е заявил по повода, че групата планира да подаде иск срещу Led Zeppelin, тъй като началните, встъпителни акорди на „Stairway To Heaven“  са много подобни на началото на песента  от 1968г. „Taurus“ на групата Spirit. Идеята е в това, че покойният вече китарист на Spirit, Randy California, е трябвало да бъде включен сред авторите на „Stairway To Heaven“ и конфликтът е назрявал отдавна.

„Stairway To Heaven“ е песен от албума„Led Zeppelin IV“, който скоро ще бъде издаден в обновен вариант. През 1997г. California е заявил, че намира песента на Zeppelin „одрана“ от неговата композиция.„Stairway To Heaven“ е една от най-често изпълняваните композиции за цялата история на рока. Нейната стойност се оценява на 560 млн. долара.

Page неотдавна е споделил в интервю за“The New York Times”, че са посочили Willie Dixon като съавтор на композицията си„Whole Lotta Love“, защото в нея се пее ‘You Need Love’, а така се нарича една от композициите на Dixon и в текста също има сходства между двете.

Д-р Charles Fairchild, лектор в Консерваторията на Сидни, е отбелязал, че сходството между„Stairway To Heaven“ и„Taurus“  е булвално за десет секунди и искът едва ли ще бъде удовлетворен, а единственото сходство между двете композиции е акустичният китарен пасаж в началото, с който двете песни започват. При Spirit започва на 0:43 секунди след началото, а при Zeppelin с него започва композицията. Това бавно спускане по грифа и в двете песни трае точно по три такта, или около десет секунди музика. След това двете композиции са абсолютно различни. Всеки, който твърди, че е написал този пасаж първи, прави доста смело твърдение. Той е съвсем малко повече от стандартна подредба на акорди, чийто произход е трудно да бъде определен. Освен това въпросният пасаж много лесно може да бъде изсвирен на всяка китара със стандартна настройка. Вероятно съществуват куп песни, които си приличат, е обяснил още Fairchild.

Спорната композиция на Spirit можете да чуете по-долу.

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото