Kataklysm спретнаха мощно меле в софийския клуб R.B.F

Въпреки закъснението на Kataklysm, заради проблеми на границата със Сърбия, концертът започна с неголямо закъснение и хубавото беше, че повечето влязоха и за подгряващите банди, а не по стар бълграски обичай да „цъкат биричка” пред залата, докато не започнат хедлайнерите.
Първи забиха Pestifer – death metal банда от Белгия с един албум и едно EP зад гърба си. Бандата съществува от около 7 години, но са успели да реализират първия си албум през 2010, с чиито парчета вкараха и публиката в погото. Свириха страхотно и се раздадоха пред бг феновете, дори и непознати за по-голямата част от тях.
Втори излязоха Dead Shape Figure, които в метъл архивите фигурират като thrash metal банда, но това, което чухме беше по-скоро мелодичен hardcore. Финландците имат два албума, две демота и едно EP и явно променят стила си с течение на годините. Музиката им е доста хард, в сравнение с вокалите, които са по-скоро scream в стил Hatebreed. Китаристът на бандата, с който имах честта да пийна няколко смъртоносни питиета след концерта, прилича визуално на виртуоза Kerry King и мога да кажа, че на сцената не му отстъпва по присъствие и способности.
Третата банда беше очаквана с голямо нетърпение от някои хора в залата, защото са доста по-познати от предните две. Та, италианците Karnak излязоха с гръм и трясък пред вече обезумялата и достатъчно подгрята публика. Техничност и екстремност, абсолютна омраза в най-висша форма струеше от текстовете им. С три албума, последният излязал миналата година, Karnak ни показаха, че в Италия се ражда един доста добър дет метъл. Докато се наслаждавах на сета им чух до мен репликата: „Мамка му, тея направо разцепиха. Не знам дали имам сили да дочакам Kataklysm.

Да, определено изборът на банди за SPREAD THE VENOM World Tour 2011 е ударил десятката. Всички, които забиха имаха свой, собствен стил и може би точно това разнообразие изкара публиката извън контрол и мош пит-а, в който дори и аз успях да падна, не спря да се разразява през целия концерт. Не искам и да си представям какво щеше да стане, ако бяха ни посетили и момчетата от Krisiun.

След Karnak повечето присъстващи наистина бяха накрая на силите си, бирите се изливаха една след друга в гърлата на потните мош пит фенове. С мощен вик от страна на публиката и високо вдигнати ръце бяха посрещнати Kataklysm. Умората изчезна и мелачката започна отначало. Станахме свидетели на уникално шоу и въпреки критиките относно това, че бандата е станала доста по-мелодична с последните два албума, всички изтрещяха доколкото могат. На сцената Kataklysm са абсолютни зверове, това ми напомни за пореден път защо започнах да слушам метъл именно с Death банди. Техничността, енергията, брутализма, който лъха от дет метъл бандите! Оръжията на Kataklysm бяха техните инструменти. Доколкото упях да видя какво се случваше с китарата на Jean, определено не и давам дълги години живот. „Kataklysm са банда, която за двайсет години съществуване надали е имала слаб концерт”, казаха фенове, имали възможността да ги гледат преди 5-10 години на фестивали извън България. Не можеш да седиш отстрани, да си тактуваш с краче и да пиеш бира, просто защото не можеш да хванеш такта, не можеш да не се хвърлиш с пълна сила в погото и да не се изкефиш, когато те съборят. Определено се разрази страшна касапница пред сцената, което още повече надъха канадците да ни вдъхнат от ентуасиазма си. На излизане от залата всички бяха опиянени, а някои, дори и изтрезнели, заради еуфорията и „метълските танци”. Страшен концерт, грандиозен концерт, супер яка публика, състояща се само от крайни екстремисти, истински фенове на тежката музика. Много се радвам, че се събрахме толкова свежи хора на концерта на Kataklysm, което разбира се, бе и ключово за доброто изкарване на всички. Не искахме да си тръгнем, дори и след края на концерта и се наложи да ни „принудят” с подходящата синьо-бяла кола да напуснем мястото пред залата. Няма да казвам нищо за звука – както всеки път в RBF – всичко на ниво!

Ето и част от парчетата, които изпълниха Kataklysm:

Serenity in fire

In Shadows and dust

Crippled and broken

Road to devastation

As i slither

The ambassador of pain

Push the venom

Благодаря на Shadowland Music и клуб R.B.F за невероятните концерти, които организират.

Продължавайте в същия дух момчета, във вас ми е надеждата!

Специални благодарности на Дидо от Търново(Мourge1345) за предоставения сет-лист.

Галерия със снимки от концерта.

 1. #1 написан от DeadMistress (преди 8 години)

  Баааси , искам пак !!!

 2. #2 написан от Torden (преди 8 години)

  „Мамка му, тея направо разцепиха. Не знам дали имам сили да дочакам Kataklysm.”

  Все едно от моята уста е излязло 😀

 3. #4 написан от Hatecrew (преди 8 години)

  Blacky, не, не го каза той хаха, ти какво си мислиш бе, че аз постоянно след Torden тичам, той просто ми купува бира 😉

 4. #5 написан от Blacky (преди 8 години)

  Е, не съм казвал такова нещо…само подозирам…ама нали знаеш, че гузен негонен бяга 😛

 5. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 6. Коментари за тази публикация
В началото