Интервю със STEVE „ZETRO“ SOUZA (HATRIOT)

Повече от година (през която успяхме да интервюираме и синовете му) измина, откакто за последен път си говорихме с траш легендата Steve „Zetro“ Souza. Ето, че отново имаме повод да го направим – в началото на 2014-та се задава „Dawn Of The New Centurion“, вторият студиен запис на Hatriot. Отговорите на Steve достигнаха до нас с известно закъснение, но това като че ли няма значение, тъй като той е един от онези събеседници, които винаги имат какво да кажат. Приятно четене!

Heroes Of Origin“ беше издаден през януари. Изглежда работите усърдно и нямате търпение отново да влезете в студио?
Постоянно работим по нова музика и репетираме, така че никога не страдаме от недостиг на идеи. Честно казано, мислех, че по това време все още ще обикаляме в подкрепа на „Heroes Of Origin“, но се оказа, че няма толкова възможности да го направим, колкото се надявахме, така че предпочетохме да се захванем за работа, вместо просто да си седим. Затова и толкова упорито се фокусирахме върху оформянето на втория ни албум. Обичам постоянно да се занимавам с нещо. Ако се бавиш, твърде е възможно да загубиш инерция, а в момента имаме доста насъбрана такава след първия запис. Така че просто продължихме напред, вместо да чакаме мечтаното турне да ни падне от небето.

Какво се промени през изминалите месеци?
Групата израсна и се разви по естествен начин. Не мисля, че нещата задължително са се променили, просто станахме по-стабилни и фокусирани като банда. Хората погледнаха на нас по различен начин. В началото срещахме много отрицателно отношение и скептицизъм, но „Heroes Of Origin“ бързо затвори устите на недоброжелателите. Следващият ни албум ще ни утвърди дори повече. Вече не сме нова банда.

Каква идея стои зад заглавието „Dawn Of The New Centurion„?
В действителност това не е свързано с концепцията на записа, по-скоро се явява продължение на „Heroes Of Origin“. Заглавието символизира отварянето на нова глава в историята на Hatriot, в която вдигаме летвата по-високо и звучим по-интензивно и агресивно.

The Fear Within“ е убийствено парче! Звучи по-мелодично и комплексно. Това ли да очакваме и от останалата част на предстоящия албум?
Добавихме много мелодични елементи в новия материал. Мисля, че рифовете са дори още по-тежки. Оставаме верни на звука, който създадохме в първия албум, но вдигаме нивото. Сега вече бандата е улегнала. Имаме представа кое се получава и кое – не. Този албум ще бъде класически траш, но с модерен облик. Ще го харесате, ако харесвате и „Heroes Of Origin“.

По твоите собствени думи, „Heroes Of Origin“ е вашият „Kill ‘Em All„, а „Dawn Of The New Centurion“ ще бъде вашият „Ride The Lightning„. През август се навършиха 25 години от излизането на „…And Justice For All“ – какво е мнението ти за него?
Обичам „…And Justice For All“. Това е последният албум на Metallica, който мога да слушам от начало до край. Страхотен запис е. „The Shortest Straw“ е една от най-добрите им песни. Уважавам всичко, което Metallica са създали, но, по мое мнение, „… And Justice For All“ е последният истински метъл албум, който направиха.

Със синовете ти в бандата, чувстваш ли че е твой дълг да „образоваш“ младото поколение в ценностите на олдскуул метъла?
Синовете ми са доста навътре в нещата. Те израснаха покрай сцената, а и е трудно да ме имаш за баща и да не се запалиш по метъла от ранна възраст! Уча момчетата на много неща, например какво да очакват на турне. Ценностите на олдскуул метъла са им, така да се каже, вродени. Мисля, че това ново поколение от траш хлапета си е написало домашното доста добре.

Мислех си за песента „… And Our Children To Be Damned„. Да оставим за малко музиката настрана. Децата ни наистина ли са прокълнати? На какво трябва да ги учим в днешно време?
Песента не е буквално за прокълнатите ни деца, но със сигурност светът ни не става по-безопасен. Ще има все повече и повече насилие, нещата ще стават все по-крайни. Единственото, на което бихме могли да ги научим, е да работят упорито и да бъдат по-настойчиви в живота. Не може да притежаваш пасивен характер и да очакваш да оцелееш в тези дни. Нещата стават прекалено трудни – убий или ще бъдеш убит!

Синовете ти бяха доста лаконични, когато ги попитахме как виждат политическата ситуация в света днес. Сега бихме искали да ти зададем същия въпрос, като на по-опитен човек.
Не се интересувам особено от политика. Шибаното правителство е корумпирано и ще направят всичко, за да докарат плановете си докрай. Вотът ти всъщност няма никаква стойност. Да кажем просто, че не вярвам, че политиците задължително работят за доброто на хората. Всичко се свежда до сила, власт и алчност.

От какво ще се състои сетлистът ви на концертите до края на годината? Ще изненадате ли феновете си с напълно непознати парчета?
Европейското турне, което бяхме запланували за ноември и декември, не се получи – все пак ще бъдем в Европа от 12-ти до 14-ти декември. Новият ни албум няма да излезе преди февруари, 2014 г., така че бих казал, че ще на тези концерти ще свирим „Heroes Of Origin“ от-до. Възможно е и да включим няколко нови песни, без да прекаляваме. Обмисляме да пуснем няколкото от тях в интернет пространството, за да се запознаят феновете преди излизането на албума, може би ще бъдат демо версии или нещо такова. Това би било готино. Можете да разчитате и няколко песни на Exodus да присъстват в сета ни. Шоуто ни на живо ще бъде убийствено!

Нека привлечем вниманието на промоутърите – планирате ли да посетите Балканите?
Стремим се да свирим където можем, колкото е възможно по-скоро. Ако нещата потръгнат от финансова гледна точка, бихме свирили навсякъде по света. В момента работим с промоутъри и агенти, за да се вмъкнем във фестивалния цикъл и, надяваме се, да получим място като съпорт банда на някое по-голямо турне. Искам феновете да знаят, че имаме желанието да дойдем да свирим при тях, стига да могат да ни доведат. За съжаление, тези обиколки изискват доста средства, така че ни се налага да разчитаме на подкрепата на промоутърите, за да се случат нещата.

Благодаря ти за отговорите. Удоволствието беше изцяло наше!
Благодаря на Metal Hangar 18, че за пореден път помага на Hatriot, разпространявайки новините около бандата и това, което правим. Наистина оценяваме вашата подкрепа. Благодаря и на всички фенове, които продължават да следят кариерата ми. Оглеждайте се за новия албум на Hatriot, Dawn Of The New Centurion, в началото на следващата година. Keep thrashing!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото