Интервю с THREE DAYS GRACE: „По-близки сме от всякога“

three days grace

С наближаващия фестивал Hills Of Rock 2017 и първото гостуване на една от най-известните алтернативни рок групи THREE DAYS GRACE, екипът на Metal Hangar 18 се свърза с музикантите за интервю. Ето какво барабанистът Neil Sanderson разкри за предстоящия албум и какви уроци научаваш след 20 години на сцената:

Бихте ли споделили някакви тайни около следващия албум? Знаем, че песните са вече готови, но какво можем да очакваме? Как ще звучи?
Очаквайте тежък звук. Текстовете са много лични и емоционални, но имат и мрачни моменти. Точно както е в живота. Винаги пишем музиката си така, че да показва на хората как се чувстваме в собствените си животи. Сещате се, нали?! Това прави нещата реални за нас.

Планирате ли отново да работите с продуцента Gavin Brown?
Да. Той идва при всички нас в моята къща в провинцията поне по три пъти седмично, където всички заедно се забавляваме докато работим върху песните. Караме мотори, палим си лагерен огън. Такива неща. Така изглежда процесът на писане на този албум до този момент.

Къде ще го запишете?
Веднага щом се върнем от турнето в Европа и Русия планираме да влезем в студио край Торонто, Канада, където живеем. Достатъчно близо е до големия град, но същевременно с това е и достатъчно далеч, за да можем да останем насаме и да творим на спокойствие.

Какво е най-интересното нещо около предстоящия албум?
Първите планове за него се появиха когато бяхме в Ирландия или Франция. Но после като си погледнахме календара пресметнахме, че няма да се прибираме още цели два месеца. А след това в Канада ще е лято. Хубавото лято там е рядкост и затова решихме да се възползваме. Искахме да сме по-близо до вкъщи и до езерата.

Ще има ли някакъв елемент, който не сте използвали досега?
Все още не сме почнали да записваме, но ще издам, че планираме да експериментираме с барабани от различни стилове и ери. Напоследък ме вдъхновяват различни бийтове. От тези на Peter Gabriel до тези на Kanye West! Много харесвам и трайбъл бийтовете! Така че ще видим какво ще стане.

По принцип правите почивки от три години между албумите си. Вече казахте, че ще записвате след юли. Това значи ли че албумът се очаква чак 2018 г.?
Нямаме конкретни планове за издаването в момента, но няма да съм изненадан ако успеем да пуснем една нова песен още тази година. Можем само да споделим, че работим здраво и нямаме търпение да споделим новата музика с феновете си.

От позицията ви като музиканти, как според вас еволюира звученето ви с годините?
Думата „еволюция“ е странна в този контекст. Всеки един човек на планетата е поне малко по-различен днес от това, което е бил преди 10 години. Просто защото има повече житейски опит. Това се предполага, че е „еволюция“. Въпреки, че правим музика, поради същите причини и тогава и сега, тя вече звучи различно, защото просто ние сме се променили. Откакто Matt се присъедини звучим малко по-грубо и тежко, може би защото целия свят изглежда по-груб (и тежък хаха).

Какъв е най-важният урок, който научихте като активна и успешна група?
Може би това, че трябва да внимаваш с тялото си и да се грижиш за него. Пътуването по турнета не е здравословно, ако му се отдадеш. Разбъркани часове, липса на домашна  храна и изключителното физическо натоварване на сцената. Наскоро ми правиха операция на крака заради 25-те ми години, прекарани зад барабаните. И това ми отвори очите. Все още ме боли, но е много по-добре. Най-големият урок е това, че ако не се наспиваш добре и не пиеш достатъчно вода нищо няма да ти е наред.

Тази година се навършва 20 години от създаването на THREE DAYS GRACE. Планирали ли сте някакво празненство?
Излизането на сцена пред повече от 100 милиона хора в Европа и Русия си Е празненство!

Какво научихте като група за последните две десетилетия?
Щом си в група, значи си в близки и същевременно сложни отношения с поне още няколко човека. Ще видиш най-доброто и най-лошото от тях. Това, което ви задържа заедно е това, на което избираш да реагираш и ако не комуникирате сте загубени.

Какво смятате за най-голямото си постижение за това време?
Свирихме два пъти с ROLLING STONES в Канада и после пихме бири с Mick и Keith. Бяха много готини и смирени. Беше много поучително да видиш колко земни са най-важните рок звезди на земята.

Има ли нещо, което все още искате да постигнете?
Иска ми се да убедя групата, че ТРЯБВА да свирим поне веднъж годишно на Карибските острови, Хаваи, или някое друго прекрасно място с плажове.

Как приемате това, че хората ви смятат музиката ви за ориентирана предимно към тийнеджърите?
Е, всички сме били тинейджъри някога, така че сме били подходящи за всеки в един момент, така или иначе.

Какво ви вдъхновява да пишете нова музика?
Животът, мечтите и кошмарите, разговорите на странични хора, притеснения, трагедии, за които четем, спомени, било то хубаво или лоши и гадаенето за бъдещето.

Имате ли любима песен, която изпълнявате на живо?
„Riot“ – хората се побъркват!

Какво предпочитате, големи концерти или такива в малки зали и защо?
Харесвам да гледам голямото море от хора. Особено в ролята си на барабанист. Човече, обожавам това чувство когато кракът ми удари бас барабана да виждам как енергийната вълна удря хората право в гърдите. Страхотно е!

Как това, че в групата има братя рефлектира върху вас?
По-близки сме от всякога. Всички сме като братя и имаме доверие и респект един към друг. Винаги се събуждаме развълнувани за това, което ни предстои. А какво повече може да иска човек?!

Знаем, че обичате да карате мотори. Кажете ни какви мотори имате и как намирате време и за това хоби?
Аз имам Triumph Speedmaster, който обичам да карам (не си ползвайте телефоните докато карате!). Имам и две ATV-та, с които обичам да излизам из природата. Относно планинските велосипеди, имам специален хибрид, който винаги взимам със себе си на турне. Удобен е за пътища и планински пътеки. Имам и 29-инчов велосипед Norco вкъщи, който използвам за най-опасните възможни пътеки (но не и преди турне).

Имате ли някакъв ритуал преди излизане на сцена?
Пием по един шот текила и си чукваме със свит юмрук.

Какво е най-странното или забавно нещо, което ви се е случвало на сцена?
Паднах зад сцената по време на шоу, но бях спасен от сгъваема маса.

Намирате ли публиката в Европа за различна от тази в Северна Америка и ако да, с какво се различават?
По-малко хора биват наранявани в по време на моша. И харесвам флаш мобовете по време на определени песни!

Как ви кара да се чувствате когато виждате хора в публиката да ровичкат из телефоните си докато вие снимате?
Не ми прави впечатление, но ми е жал за тях, че изпускат преживяване докато сме там, само за да снимат шумно видео с лошо качество.

Как си представяте THREE DAYS GRACE след няколко години?
Прекарваме толкова много време в пътуване по цял свят всеки път след като издадем албум. Така че съм сигурен, че и този път няма да е по-различно.

Имате ли очаквания от първото си гостуване в България?
Нямам търпение! Аз ще съм туристът на колело, оглеждайте се за мен и се пазете да не ви прегазя, хаха! Изглежда ми красиво и искам да се разходя наоколо.

Three_Days_Grace_Hills of Rock 2017

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото