Интервю с Reinhard Kruse (S.D.I.)

S.D.I. sdi 2014Култовата ъндърграунд банда S.D.I. се събра отново. В случая българската следа е очевадна. Едно посещение в България през 2012, незабравими срещи и покана за концерт, бяха достатъчни да видим немската спийд траш банда за първи път у нас. Кой беше оснвната причина за реюниъна на S.D.I. и как точно се получиха нещата при тях, разказва Reinhard Kruse.

Интервюто с Reinhard Kruse (S.D.I.) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 30.11.2015 година.

От другата страна – Привет, мистър Kruse. За първи път S.D.I. ще имат концерт в България на 5 декември. Ти си бил в София като турист, какво си сопмняш от това посещение и какво очакваш от концерта?

Reinhard Kruse – Бях изненадан, че въобще на срещата дойде някой, който помни S.D.I. Имаше много хора. При това чудесни. И при това фенове на групата. Беше готино преживяване. В някаква степен това доведе и до повторното събиране на S.D.I. За това и за мен завръщането ми в България е специално.

От другата страна – Знам, че Атанас Димитров – „Saxon” („ICreative Events”) е една от основните причини за реюниъна на групата.

Reinhard Kruse – Направо можеш да го посочиш за човека, заради когото колелото отново се завъртя. Но разбира се, не само той беше основната причина, за да може събирането ни да стане факт. Отношението на музикантите в бандата също беше важно. Особено когато се окажат на една вълна. Чист късмет си беше, че нашият барабанист Ralf започна отново да свири. Без обаче да набляга на композициите, които преди е правил. Важното беше, че отново използваше двойните каси. Хванах се за това и се опитахме да възстановим S.D.I., пък то взе, че се случи.

От другата страна – Успяхте ли да хванете същото настроение, както през 80-те?

Reinhard Kruse – За да съм честен, настроението е друго. Има голяма разлика между сега и преди. Когато си на 52, вече си се установил и имаш работа, семейство и дом, за който трябва да се грижиш. И това възрастно състояние, няма как да бъде сравнявано с 20-годишен младеж, който живее заради музиката. Напълно различно е днес. Кондицията ни е различна. Положението сега е да се забавляваме. Просто свирим музика. Без планове за бъдещето. Когато си на 20-22, мечтаеш за кариера, мечтаеш да си рок звезда. Ние вече не искаме да сме рок звезди, както и не искаме да се напрягаме в посока на подобни идеи. За това в момента сме събрали групата само и единствено да се забавляваме и да свирим.

От другата страна – Нов албум?

Reinhard Kruse – Може би. Никой не знае. В момента правим концерти. Това ще продължи до лятото, когато ще си вземем почивка. Не знам тя от своя страна, колко ще продължи – две седмици или две години. Може би завинаги. Не знам. Единствените планове, които имаме, е да свирим до лятото и после ще си почиваме. Така че, когато дойде август или септември, ще ти дам отговор. Но от сега нищо не мога да потвърдя.

От другата страна – Как Ralf Maunert и Rainer Rage рeагираха на поканата ти да съберете отново S.D.I.?

Reinhard Kruse – Не можеш да го наречеш покана, защото с Ralf сме близки приятели, откакто се помним. Познаваме се от деца. На 5 или 6 сме ритали топка на улицата. Обстоятелството, че той отново беше започнал да свири, а аз се присъединих към него, само за да посвирваме понякога и да се забавляваме заедно, ни носеше удоволствие. Нещата потръгнаха. В миналото той можеше да свири много бързо на ударните. Сега в началото беше по бавен, но с времето подобряваше уменията си и накрая решихме да привлечем и китарист. Опитахме се да открием Rage, но задачата не се оказа толкова лесна, защото на него не му беше потръгнало в живота, както на мен и на Ralf. Rage беше безработен, семейството му беше разбито, защото се беше развел, буквално светът му се беше сринал. Самият той се шегува, че наистина е бил в ъндърграунда. Имахме някои проблеми, докато го открием. За щастие на един фестивал срещнах бившата му жена. Тя ми каза, че синът им работи в едно музикално студио в родния ни град Оснабрюк. Така, когато решихме да се свържем с Rage, не успяхме да го сторим по телефон или по пощата. Намерихме студиото, където работи синът му, той ни даде мобилен номер, по който успяхме да го открием. Това беше единствения начин, защото Rage няма телефон, няма, компютър, няма интернет, смартфон. Той е просто ъндърграунд. Когато успяхме да го открием, го попитахме дали би си представил отново да свири в S.D.I. Той се пробва и можеш да видиш, какво се получи от видеото, което пуснахме през ноември миналата година. Така историята започна отново.

От другата страна – Имате един нереализиран албум. Планове да го издадете?

Reinhard Kruse – Той е издаден, като бонус парчета в преизданията на дисковете от 2005 година. Всички песни в демо варианти, разбира се, ги има в албумите, които продаваме по интернет и на нашите концерти.

От другата страна – Очакваше ли подобна реакция от феновете?

Reinhard Kruse – Не. Опитахме се да стоим на земята, без да очакваме нищо. Но малко след като обявихме във фейсбук, че отново сме активни, много хора се свързаха с нас, питайки ни за концерти, с молби за интервюта и т.н. Реакцията беше много по-голяма, отколкото очаквах. Така че се постарахме да принадим това положение в живота ни – това е и причината да обявим, че ще свирим само до лятото на следващата година. S.D.I. ни коства много усилия. Трябваше да съчетаем бандата с основната ни работа, смейството и другите неща, с които се занимаваме, когато сме на по 50-ет. Защото в този момент от живота си, човек е най-ангажиран. Поне при нас е така. Появават се непредвидени проблеми, които нямат нищо общо с времената, когато бяхме на 20-сет. Тогава имахме по цели дни, които посвещавахме на групата. Пред нас беше бъдещето и нямаше голямо значение дали ще загубим в нищоправене година или две. Но когато гърбът ти е опрян в стената заради семейство, което зависи от работата ти, заради задълженията, които си поел и обещанията, които си дал и трябва да изпълниш. И това отнема време. Тук можем да потърсим причината, защо сегашното събиране е трудно и различно. Аз например имам и друга банда, в която свиря от доста време. Правим кавър концерти. С нея също правим турнета и само през тази година съм имал 50 концерта. Като прибавим между 12-15 концерта със S.D.I. и в същото време трябва да ходя и на работа, и да се грижа за семейството си, времето не достига. Това е причината със S.D.I. да сме заедно до лятото.

От другата страна – Няколко думи за сет листа – видях, че свирите първите два албуми изцяло?

Reinhard Kruse – Почти. Знаем, че феновете харесват повече песните от първите ни дискове. Но изпълняваме и три песни от „Mistreated”, но си прав, че останалото е от „S.D.I.” и „Sign of the Wicked”.

От другата страна – И накрая посланието ти към Българските фенове.

Reinhard Kruse – Срещата с българските фенове ми хареса. Никога не сме идвали при Вас като група. Когато бях в България в края на 2012, беше много яко преживяване. Срещнах добри приятели и се надявам, че сега ще бъде толкова добре, колкото беше тогава. Нямаме търпение да направим концерт при вас.

Можете да чуете интервюто на живо тук:

  1. #1 написан от hellraze (преди 4 години)

    Абе пак питам имаше ли такъв концерт???????????????????????????????

  2. #2 написан от ThrashFan (преди 4 години)

    Имаше и се разбихме, който не е дошъл е загубил събитие, което надали ще се повтори някога.

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото