Интервю с Reinhard Kruse (S.D.I.)

Много съм трогнат, че все още харесвате нашата музика, която сме направили преди толкова години.

Saxon – Хай, Рейнхард. От 1986г. търся някакъв линк към теб! Първи въпрос :  Кога и къде основа Култовата група SDI ?

Reinhard Kruse – През 1986 г. метъл Сцената в Германия се промени . В началото на 1986г. бях в студиото с бившата ми група “Black Jack Co”. Там записахме две песни и се опитахме да получим звукозаписен договор с някоя звукозаписна компания. Но навсякъде и по всяко време получавахме един и същ отговор : „Много е хубаво, момчета, но имате ли нещо по-тежко и по-твърдо като музика ? ” Тогава звъннах на моя стар приятел Ralf Maunert и му казах да свири толкова бързо колкото може. А това беше доста бързо. След седмица имахме предложения от два различни лейбъла и най-накрая подписахме договор с Gama – Records.

Saxon – А каква беше тогава метъл сцената в Западна Германия ?

Reinhard Kruse – Имаше малко групи с истински международен успех като Accept и Scorpions. „Вторият ешелон” /ако искаш го кажи така/ се състоеше от няколко групи като “Grave Digger” и  “Helloween”, които бяха също доста популярни в Германия. Повечето от тях свиреха класически метъл стил от 80-те – леко модерато, обаче основан на китарни рифове. Speed и Thrash-метълът тъкмо бяха дошли на мода от американските и канадски групи и бяха повлияли доста немски банди.

Saxon – Как направихте дебютния албум и да се спрем по-точно на 10-та песен – “I wanna F..k You” ?

Reinhard Kruse – Бяхме поканени на 14-дневна студио сесия през юни 1986г. Записахме ударните, бас-партиите и китарите. Franck Tiesing се присъедини към нас през втората седмица, за да запише част от китарните партии – солата и др . И най-накрая записахме вокалите. С “I wanna F..k You” искахме да направим, направо да уловим атмосферата на един бар с джаз музика и хора, които си говорят тихичко. Записах “The F..king Sequence” заедно с наш много добър приятел – Biggy от Ulm.

Saxon – Кой измисли и предложи името SDI ?

Reinhard Kruse – Ми, никой ! Името на групата е просто една шега. То дойде по този начин:

1. През 1986 всеки телевизионен канал дискутираше идеята на американския президент Ronald Reagan – The “Strategic Defense Initiative”. Всеки гражданин беше чул за S.D.I. Всеки имаше мнение за инициативата.

2. Опитахме се да създадем „привлекателно” име, което може да пресъздаде най-гадните неща, за които може да си помислите. А пичът, който дефлорира Дявола би трябвало да бъде много, много неприятен  мъж. И тогава се роди името „Satan’s Defloration”.

3. Когато обложката на първия албум беше поръчана, звукозаписната компания ни попита, дали не бихме имали нищо против да го сменим на “Satan’s Defloration Incorporated”. Аз предложих да го оставим малко по-късо. И така взехме името за име на албума, a променихме имeто на групата. И така стана SDI.

Saxon – А какви бяха другите ти проекти, освен SDI ?

Reinhard Kruse – Преди и по време на SDI – ерата свирих, между 1979 и 1990, с “Black Jack Co.”. Имахме няколко песни, включени в сборни албуми и направихме един сингъл, озаглавен “Break Out/One More Night” при “Autark-Records”. Докато свирeх със SDI, основах бандата “Tommy & the lucky ones”, група, която още съществува. (www.tommy-and-the-lucky-ones.de и  www.lucky-ones.de ). Това е една рок енд рол кавър банда. По-късно създадохме и записахме собствени песни. През 1990г, “Tommy & the lucky ones” създадохме  песента “Fies”, която беше включена в компилация.

Saxon – Какви хора са Ralf Maunert, Franck Tiesing и Rainer Rage ?

Reinhard Kruse – Ralf e все още един от най-добрите ми приятели. Той има кафене в родния ми град. Той свири на ударни в сегашния ми проект “Ingjenöre” www.ingjenoere.de . Franck е много успешен бизнесмен . Той е представител продажби за „Zero 88”. Виждам го понякога, защото той живее все още в Osnabrück . Rainer Rage беше невероятен музикант, но много труден като характер. Загубих връзка с него, когато SDI се разпаднаха през 1991г.

Saxon – Изпълнявали ли сте песните на SDI след 1992?

Reinhard Kruse –  Имахме няколко концерта през 1993 с Christoph Olbrich (ударни) и Jürgen Uthleb (китари). И двамата могат да бъдат чути в неиздадения ни четвърти албум. Тези песни са включени като бонуси при преиздаването на албумите ни от “Battle Cry Records”. Не успяхме да подсигурим договор за четвъртия албум и това е.

Saxon – Защо интрото на песента “Fight” e на турски език ?

Reinhard Kruse –  Помолих моя близък приятел Bülent, който е и вокал на “Ingjenöre” да пресъздаде атмосферата на турски новини по радиото. Може би знаеш, че много турци живеят в Германия. Това причинява неприятности, понякога. И в песента  “Fight” става въпрос точно за тези неприятности.

Saxon – Имаш ли идея за Реюниън на SDI ?

Reinhard Kruse –  Не.

Saxon – Защо SDI се разпаднаха след “Mistreated” ?

Reinhard Kruse –  Ralf напусна SDI през 1990 поради финансови причини. Той си намери много високо платена работа в хранителната промишленост. Още сме приятели. И – както ти казах – имах много труден период с Rainer Rage, който не можеше да се сработи с новия ни барабанист Christoph (който все още работи с мен в “The Lucky Ones” и в “Juicy Fruits” – www.juicy-fruits.de). След последния концерт от турнето в Чехословакия – януари 1991 г. решихме да приключим историята. После се опитахме да рестартираме групата. Но времето за метъл музика като нашата беше приключило в началото на 90-те и нямахме успех.

Saxon – След преиздаването на трите ви албума от Battle Cry Records и тяхното пълно разпродаване, имате ли идея за чисто нов албум на SDI ?

Reinhard Kruse –  Не.

Saxon – Къде и кога бяха най-запомнящите се концерти на SDI ?

Reinhard Kruse –  Лично за мен най-голямото преживяване беше Европейското ни турне през 1990г. Ниe бяхме в Унгария, Австрия, Холандия, Белгия, Италия и Чехословакия и разбира се Германия. Най-големият концерт беше в зала Петьофи в Будапеща. Концертът беше напълно разпродаден. Беше изключително забавно.

Saxon – Рейнхард, имаш ли любими групи и музиканти и кои са те ?

Reinhard Kruse – В днешно време харесвам различни стилове. Не се интересувам само от метъл музика. Има огромен брой музиканти, чиeто творчество харесвам. Миналата година имах честта да гледам “The Police” в Хамбург и бях изключително много впечатлен от Sting.

Saxon – Какво представлява “Die Ingjenöre” ?

Reinhard Kruse – Това е една забавна група. Ние сме четирима много опитни музиканти, които просто искат да свирят за удоволствие музиката, която харесват. Забавни текстове на немски, китарно ориентирана рок музика. Може да чуете сампли на сайта ни  – www.ingjenoere.de .

Saxon – Кой направи обложките за трите албума на SDI ?

Reinhard Kruse – Човекът, който направи обложката на първия ни албум, е все още преследван от мен. Тя стана пълен боклук, все още я мразя. След този ужасяващ опит решихме да вземем избора на обложките в собствени ръце. Работихме заедно с един наш много стар и предан приятел Manfred Pollert – www.pollert.de

Saxon – Какви книги четеш ?

Reinhard Kruse – Много обичам исторически романи. Особено такива, в които действието си развива в древния Рим.

Saxon – С песни като “Bloodsucker”, интересуваш ли си от истории, свързани с вампирите ?

Reinhard Kruse – Изобщо не се интересувам, а и определено мисля, че “Bloodsucker”не е най-хубавата песен, която съм написал.

Saxon – Знаеш ли, Рейнхард, че само с три албума и около тридесет песни, направихте нещо като малка музикална Революция в България !!! Спийд Метъл музиката, както и повечето групи бяха забранени през 80-те. Имахте ли проблеми с вашата музика в Западния Свят през 80-те  – с текстовете или самите песни ?

Reinhard Kruse – Имахме известни проблеми с хора, които не четяха текстовете. Например: Както знаеш Германия е имала доста неприятна нацистка история през 20-и Век. Песента “Panic in Wehrmacht” се отнася към загубената битка за Сталинград, където немските войници е трябвало да останат на бойното поле, когато битката е била вече загубена. Те са били предадени от правителството и от военните водачи. Само споменаването на думата “Wehrmacht” беше причина за някои хора да ни обявят за нацисти. А песента е срещу нацизма. Същото се случи и с името на дебютния ни албум. Само думата “Satan” беше причината да имаме много малко изяви в обществени сгради.

Saxon – Това е мястото, където можеш да кажеш нещо специално на всички читатели на Metal Hangar 18 и за първи път на многобройните си фенове тук в България !

Reinhard Kruse – Искам да поздравя всички фенове на метъл музиката в България. Много съм трогнат, че все още харесвате нашата музика, която сме направили преди толкова години. Благодаря ви много.


Малко след публикуването самия Frank Tiesing се включи в редиците на нашия форум и лично благодари за проявения интерес към тяхната група и отзивите около интервюто.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото