Интервю с Nimerius (DIABLERY)

nimerius-diableryDiablery ще видим само след броени дни на 18 октомври (петък) в столичния клуб Live&Loud. Те ще са хедлайнерите на съвместния концерт Diablery / Nihilism / Occultum / Belgarath.

Потърсих Nimerius за кратък разговор, в който той разказа за предстоящия албум на групата, за едни от най-хубавите му преживявания като екстремен музикант и за емоциите, които го владеят дни преди да стъпи на българска сцена. Вижте сами.

Satania: Здравей, и благодаря за отделеното време! За първи път ли ще свирите в България?

Nimerius: Да, това ще е първо посещение за Diablery в България.

S.: Разкажи накратко за групата и представи останалите членове? От къде идва името?

N.: Стартирахме групата още през 2008 г., потапяйки се в звука на величествения блек метъл и издадохме две ЕР-та  (The Catharsis / The Eye), един пълноформатен албум (Architect) и един сплит (Entropy). Сега записваме втория си пълноформатен албум (Candles), който ще бъде издаден в началото на 2020 чрез финския лейбъл Saturnal Records. Ами, сега ние сме четирима Setesh (вокали/китара), Nimerius (китара), XII (бас) и Merenhor (барабани). Последните двама се присъединиха към групата скоро, но постигнахме добро сработване. Сега името Diablery е още една дума за магьосничество и Магия под влияние на сатанински сили.

S.: За десет години съществуване имате само един студиен албум. Каква е причината нещата да вървят толкова бавно?

N.: Всъщност съществуваме от 11 години и имаме само един албум! Няма извинения, не дължим на хората никакъв албум и ако го направим, дължим им добър албум, не албум направен набързо само, за да кажем, че сме издали нов албум. Композирането на музика е до вдъхновение и търпение, тя идва, когато трябва да дойде. Сега ще издадем втория си албум, но след него? Може би ще имаме трети албум след една година, може би след пет. Ние не правим музика за бърза консумация, правим музика, която ще остане завинаги.

S.: Работите върху нов албум, разкажи ни повече за него. Концептуален ли ще е, каква ще е тематиката му?

N.: Да, записваме го в момента. Албумът ще придобие кръв и плът под името „Candles“, предмет, който има много интересна символика. Свещта е приспособление, което носи светлина и използва кислород като гориво и самата себе си, за да поддържа пламъка. Бавно тя изчезва като дим докато изчезне и всичко се върне към мрака, където нещата стават интересно по друг начин. Това напомня ли ти нещо познато?

Това не е концептуален албум, той е за някои специфични преживявания, които имахме и за „подаръците“ от тях. Бяхме променени като личности и това даже може да се усети в звука на новия албум. Той е по-агресивен, по-атмосферичен, но и по-„уверен“ и солиден. Това ще бъде част от нас, която хората още не са срещали и мислим, че те ще го оценят.

S.: Имате ли вече дата на издаване? Можеш ли да споделиш повече подробности или още е рано за това?

N.: Както казах сме в процес на записване. Все още нямаме дата на издаване, но знаем, че това ще бъде в началото на 2020 г. Ще свирим песни от този албум на шоуто в София, така че това е вашият шанс да си откраднете малко!

S.: Имаш ли групи и изпълнители, които са ти повлияли или вдъхновили при композирането му.

N.: Определено! Emperor и Arcturus са винаги източник на вдъхновение. Gehenna, Leviathan и Arckanum в края на краищата за мен, Windir и Mayhem със сигурност. Двете групи, които много ценя и са ми помогнали да се потопя в себе си са Halo Manash и Sigillum S. Главно черпим вдъхновение от опита, но знаем, че не можем да избягаме от това да сме повлияни от музиката, така че да не изложим себе си на глупости и да запазим ума и сърцето си фокусирани.

Inquisition at Kyttaro w/ special guests: Nadiwrath & Diablery

S.: С кои по-известни групи и музиканти си делил една сцена? Кое от участията ти е останало като най-ценно за теб?

N.: Споделяли сме сцена с Inquisition, Arcturus, Negura Bunget, Schammasch, Negator, Altar of Plagues и Year of no Light. Мисля, че това би бил Arcturus. Okay, знаем, че това не е нашият саунд, но не можеш да пропуснеш връзката на съвременния Arcturus с блек метъл звученето. Те все още го имат в себе си. И как не когато имаш Hellhammer зад барабаните? Това беше шоу, от което наистина искахме да бъдем част, житейска цел, и наистина сме доволни, че го направихме. Inquisition е страхотна група също, така че този гиг също беше нещо, което много искахме, но го прецакахме малко на сцената, така че концертът с Arcturus беше малко шоу-реванш, в което със сигурно се реабилитирахме!

S.: Слушали ли сте българските групи, с които ще свирите? Като цяло имате ли някакъв поглед върху нашата Блек Метъл сцена и какво мислите за нея?

N.: Да, слушали сме ги. Харесваме музиката им, има силното усещане, че можем да разчитаме на добро шоу и се надяваме, че ще успеем да бъдем сред публиката и да се насладим на музиката им. Също така съм информиран за фестивала Broken Silence в Бургас, на който надявам се ще можем да вземем участие през 2021г. Сега за останалата сцена, не мога да кажа, че съм много запознат, но имам някои любими български блек метъл групи – Demonism (които са дяволски невероятни), Sarakt (Саракт) и Korozy. За съжаление те не съществуват вече, ако не греша.

S.: Какво мислите за локалната си Блек Метал сцена? Там има много добри групи, без съмнение. Свирили ли сте с някои от тях, споделете впечатления?

N.: Ни-кой не може да отрече, че Hellenic Black Metal-а е пионер в блек метъл космоса, има много много, много добри групи, които допринасят за сцената и ние уважаваме много от тях. Споделяли сме сцена с много групи от ъндърграунда, но не сме имали шанса да свирим с някоя голяма група все още.

S.: Имаш ли някакви по-специални очаквания от България и българската публика?

N.: Надявам се, че ще отворят душите си за нашата музика и ще ни посрещнат с нетърпението, което ние изпитваме да стъпим на българска земя. И гарантираме, че ще дадем 110% от себе си, за да ги въвлечем в духовно пътуване към бездната на сърцата им.

S.: Вашето послание към феновете.

KEEP THE BLACK FLAME ALIVE! A.H.D.N.

Официална страница:
https://www.facebook.com/DiableryOfficial/

Повече подробности в страница на събитието:
https://www.facebook.com/events/456667555073695/

Photo credits Diablery pictire: Dionisis Partheniadis.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото