Интервю с NICK CORDLE (Arch Enemy)

Остава по-малко от месец, докато пак се срещнем с шведските екстремисти Arch Enemy, този път на столична земя. Малко преди концерта и месец преди официалното излизане на дългоочаквания им нов албум, това се оказват достатъчни поводи, за да си поговорим с китариста Nick Cordle. Ето какво сподели той за новия състав, за “War eternal” и за войната, в която се борим всеки ден:

Хей! Благодаря ти за отделеното време! Моля, представи се!

Аз съм Nick Cordle, китара в Arch Enemy и си вися в Америка, споделяйки музика и чакайки турнето да започне!

Какво подготвяте за предстоящите шоута?

Ами шоуто в София всъщност ще бъде първото с новата ни певица Alissa White-Gluz и наистина се вълнуваме. Мина доста време откакто имахме концерти с Arch Enemy. Последните шоута бяха в Южна Америка през 2012.

Знаеш ли дали новият албум ще бъде достъпен като мърчъндайз на шоуто ви тук – предвид това, че е преди официалната дата на излизане?

Не съм мислил за това. По-скоро не, но не знам. Ще видим.

Не мога да не попитам за обновения ви състав. Как групата се чувства сега с Alissa?

Много добре. Всичко е част от енергията в момента. Имахме предостатъчно време, което искахме, за да направим албума и той да бъде наистина готов преди да запишем нещата. Това е първият албум на Arch Enemy, в който участвам, но чувам момчетата да казват, че до сега не са се чувствали толкова добре и толкова подготвени по отношение на песните – поне от много време насам. Така че започнахме записите, сработихме се доста добре, беше наистина приятно изживяване! (:

И как приемате фенските реакции до момента?

Изглежда добре. Изглежда има доста интерес към това.

Чух, че сте записвали вокалите и инструментите в три различни студиа. Защо?

Да, в три различни студиа? Хм. Да, точно така беше. Барабаните бяха записани на едно място, китарите и баса на друго, а вокалите – на трето. Трябваше да намерим най-доброто място за работа. Не се нуждаем от цяло голямо студио с тонове оборудване.

Да, още повече, че сами си правите повечето неща – ти си инженер, Michael е продуцент, пишете си текстовете сами..

Мда. Така че като записваме китарите, баса и вокалите, просто се нуждаем от стая с няколко микрофона. Нямаме нужда от нищо повече от това. Хубаво е да записваш по този начин, защото ако работя по китарни сола и наистина искам да направя нещо абсолютно безгрешно, мога да изхвърля всички и да изсвиря едно и също нещо 500 пъти – докато не постигна перфектния приемлив резултат. А ако си в голямо студио с продуцент, банда инженери и всички останали в стаята, не е много приятно. Затова обичам да работя така. Ще ми се всички музиканти да правеха така.

И чувстваш ли се удовлетворен с крайния резултат?

Да. Опитай се хубаво да си представиш изображение на това къде е групата в дадено време. Аз го сторих много добре. И това сега са наистина добри песни.

Кое е твоето любимо парче от „War eternal“ ?

Мога ли да си избера 5? 😀

Имаме една, която се казва „No more regrets“, за която мисля, че ще има видео. А пък „Down to nothing“ е силна екстремно бърза песен. Най-първата песен в албума се казва „Never forgive, never forget’ – тя, мисля, е вероятно най-бързата песен на Arch Enemy някога.

Кои песни според теб притежават най-голям концертен потенциал?

Мисля, че тук има доста потенциал, защото албумът съдържа някои различни видове песни. Много разнообразен албум.

Знаем, че това решение да смените отново певците, е взето отдавна. Как Angela избра Alissa?

Знаем Alissa от много време от работата й с The Agonist. Първият ни разговор беше за това кого си е набелязала. А Alissa имаше необходимия опит. Не знам, тя е обиколила света, записвала е и е правила албуми по-дълго, отколкото аз.

Не би искал да хвърлиш някой в огъня току-така. Искахме да е някой, който ще се справи. Веднъж подбутнахме ли я, имахме няколко репетиции, започнахме да работим с нея и нещата се получиха много лесно. Беше си много внимателно и напрегнато.

И кога се случи това?

През 2013г.

И какво ви отне толкова време да го обявите официално? Искахте да бъдете абсолютно уверени, може би?

Всички искаха да го направим преди да покажем малко музика.

Мда, мисля, че беше около седмица преди появата на видеото или нещо такова.

Да, да. Направихме изявлението веднага, щом видеото беше готово. Беше доста яка седмица. Много неща се случиха.

Angela обяви, че ще остане ваш мениджър. Това означава ли, че ще бъде на турнето с вас?

Не, няма да пътува с нас. Но ще се справя с бизнеса общо взето по същия начин, както го прави от години насам.

Ти се присъедини към Arch Enemy през 2012. Как се случи?

Един ден получих доста спонтанно обаждане от Mike и Angela. Все още бях на турне с предишната ми банда (Arsis- бел.авт.) и ме попитаха дали съм заинтересован. Не ми трябваше да го мисля особено – естествено, че бях!

.. И то кой не би бил?! (:

Хаха 😀 Възможност да идеш на турне с група, която слушаш от много време и е една от любимите ти! Събрахме се и не беше баш като конкурс, беше повече „ Хайде да се мотаем, да посвирим малко музика“ и така се случи. Първото ми шоу беше в Токио, Япония..

Да, Arch Enemy имат доста добри отношения с Япония!

Да, там са страхотни! Не бях ходил в Япония до тогава. Беше страхотно изживяване. Много се вълнувам от това, което следва и да мога пак да изпитам същото!

Ами България – бил ли си тук? Arch Enemy веднъж бяха тук, но това беше през 2011 в Каварна.

Да, мислех си за това преди време. Мисля, че веднъж свирих в България. Мисля, че беше на турне с Arsis през 2008 или 2009г. Може би греша за това. Този период ми е доста мъгляв!

.. Имаш си причините за това! 😉 (Nick се смее)

Има ли песен на Arch Enemy, която да намираш за по-трудна?

Всяка от новите. Има една нова, която се казва „You will know my name“, която ще се опитаме да изсвирим наживо и се мъча да разбера как ще стане 😀 Трудничка е.

Би ли казал, че животът е безкрайна война? И какво трябва да правиш, какви качества трябва да притежаваш, за да се наречеш „победител“?

Мисля, че като музикант и творец, винаги се опитваме да намерим ситуации, в които нашата работа ще бъде съдена спрямо текстовете. Много е трудно да го постигнеш. Затова войната за нас е да пазим съзнанието си чисто и фокусирано върху нотите. И от тях да излязат сритващи задници хеви метъл песни. Това е войната за мен..

А кой е най-големият противник на човечеството тогава?

Самото човечество, хаха. 😀

20-тата годишнина на групата е след има-няма 1-2 години. Говорили ли сте да направите нещо по-специално по този повод?

Не, не сме. Даже не се бях замислял за това.

Може би някое специално турне или презаписан албум?

Правили сме такива неща преди. За 10-тата годишнина от “Wages of sin” изсвирихме целия албум. Защо да не се фокусираме върху изцяло нова музика? Но никога не казвай никога! Можем да го направим!

Знам, че “War eternal” още дори не е излязъл, но имате ли някакви готови песни, които не успяхте да включите този път и ще включите в бъдещи творби?

Цели песни – не. Но има тонове идеи, които по една или друга причина не съумяхме да използваме този път. Хаха, говорим си за следващ албум, а този още дори не е излязъл, хаха.

Има ли някакъв съвет, който би искал да дадеш на младите китаристи последователи на Arch Enemy?

Не се вслушвайте в ничие друго мнение за музиката! Използвайте собствените си уши, изчистете съзнанията си. Важно е да знаеш къде те водят собствените ти уши и да се опитваш да не ходиш там, където другите хора искат от теб да идеш.

Следиш ли модерната метъл сцена? Имаш ли фаворити от 2013 и какво очакваш през тази година (Като не броим Arch Enemy, хаха 😀 )

Да видим .. Любими от 2013 .. Първоначалната ми банда Arsis издаде албум, озаглавен “Unwelcome”. Радвах се да чуя, че барабанистът Shawn Priest, с когото сме били на турне мното пъти, най-накрая направи албум, което си беше абсолютно заслужено. Неща, които предстоят.. Много се вълнувам за новия Misery Index – това е  банда от Балтимор, много екстремен дет метъл. Има такова качество в писането на песните, че наистина му се наслаждавам. Има и една млада банда тук.. Очаквам всичко, което дойде от тях.
Не знам. Някъде имах списък, но съм го оставил някъде и не помня къде. Винаги гледам за предстоящи албуми, за нови стрийм-ове – и понякога чувам неща, които ме изненадват. И тази млада банда от Балтимор, която направи дет метъл кавър на песен на Repulsion.. бях много заинтересован да чуя малки деца да правят това. Така че… да, винаги обръщам внимание.

Според теб кое е онова нещо, което прави скандинавската музика толкова специална?

В последните 20-25 години идват все много добре написани песни от там. Мисля, че е като при други сцени. Има много хора, които правят разни неща, но не толкова добре както писането на текстове. Вероятно има много неща, които не съм чул, защото живея в Америка. Но ако слушаш от най-добрите албуми от тази сцена от 90тте – като ‘Slaughter of the soul’ (At the gates), ‘Left hand path’ на Entombed или нещо от норвежците Emperor, има един ясен качествен начин за писане на песни. Нищо никога не се влачи, нищо не е твърде дълго, просто всичко е невероятно вълнуващо през цялото време. Мисля, че когато един албум е абсолютно готино написан, това остава за дълго време. Без значение е колко приятели имаш във Facebook, колко последователи в Twitter – хората помнят добрите парчета.

Има ли нещо, което би искал да кажеш на българските фенове и на читателите на Metal Hangar 18?

Нямаме търпение да ви видим! Вълнуваме се да ви покажем новия състав в София и сме ви приготвили голямо шоу! Надявам се да му се насладите и да се видим там! (:

Оо, 25. Май ще бъде специален ден със сигурност! Тук много от учениците завършват тогава и ще дойдат на концерта ви в абитуриентската си вечер. Така че ако видиш дългокоси момчета в костюми – недей да се учудваш – това не е редовният дрескод за концерти тук, хаха! 😀

Хахаха 😀 Ще си отварям очите за най-добрите костюми!:D

Благодаря ти много! Нямам търпение да се видим този месец!

Мда, 3 седмици! Благодаря ти, за мен беше удоволствие! Лека вечер!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото