Интервю с Martin Schulman (DEMONICAL, CENTINEX)

demonicallogo

На 25 юли DEMONICAL ще изнесат първия в историята на групата концерт в България. Мястото е столичният клуб Live&Loud. Успях да „хвана“ Martin за едно интервю, буквално часове преди да отпътува за турнето, в което си поговорихме не само за DEMONICAL. Предполагам след като го прочетете то ще породи във вас желание да си поговорите и вие с Martin за доста неща. Така, че не пропускайте събитието! А, да и помислете каква храна и напитки бихте могли да му препоръчате 🙂 Приятно четене!

Здравей, Мартин!

Satania: Като начало разкажи ни как се събра Demonical и по принцип как Centinex стана Demonical? Кои от колегите ти те последваха в Demonical?

Martin: През 2006 стигнах до момента, когато не виждах бъдеще за CENTINEX, поради различни лични и музикални причини, затова реших да погреба групата и да започна да се занимавам с DEMONICAL в замяна. Исках да започна от празна страница с нещо ново и свежо, затова създадох DEMONICAL. Бившите членове на CENTINEX, които ме последваха в новата група бяха Johan Jansson, който премина от вокали на китара и барабанистът Ronnie Bergerståhl.

S.: Четох в твое интервю, че си направил Demonical защото си имал нужда от свеж въздух. Но ти продължаваш да свириш и в Centinex. Какво ти дава Demonical, което Centinex не ти дава и обратно?

M.: Да това е вярно, но CENTINEX не беше възстановен до 2014-та има много години, в които имах само DEMONICAL. Двете групи са съвършено различни една от друга в много аспекти (начинът, по който работим, музиката и т.н.) така, че и двете запълват лична моя потребност.

S.: Чисто музикантски, по какво се различават двете групи. Какво искаш да изразиш с всяка една от тях?

M.: DEMONICAL е много повече „шведски звучаща“. CENTINEX има своите вдъхновения, идващи от Флоридската сцена от 90-те и Германската траш сцена от средата на 80-те. За мен като композитор също има огромна разлика между двете, и както казах и двете групи са еднакво важни за мен, но по различен начин.

S.: Защо възроди Centinex?

M.: Между 2006-та и 2014-та имаше постоянен интерес към CENTINEX от фенове и последователи и много от нашите стари алубми бяха преиздадени, въпреки, че групата не беше активна. Около 2012-та или някъде там имах идеята за възобновяване на CENTINEX, но с различен лайн-ъп и частично различен музикален подход, на наистина не намерих време за това. Но след няколко години се промених, всичко си дойде на място и аз освободих звяра отново и започнах да се занимавам и с двете групи на пълни обороти.

demonicalband

S.: Наскоро Alexander Högbom стана постоянен член на Demonical. Как според теб неговото присъствие ще се отрази на групата? Oще повече, че той е бил и в дуум/дет група.

M.: Когато решихме да се разделим с първия вокалист на DEMONICAl имахме само едно име на ум, което би могло да се впише в DEMONICAl, както музикално, така и психически и това беше Alex. Това няма да повлияе на групата по никакъв друг начин, освен че ще стане по-добра, тъй като Alex е един от най-добрите действащи дет метъл вокалисти в момента!

S.: Мислите ли да се обърнете към подобни влияния в бъдещите ви издания?

M.: Не, абсолютно не. Даже ако Alex е вокалист в дуум група аз съм главният композитор, така че нищо няма да се промени.

S.: Като говорим за албуми, миналата година издаде албум със Centinex. Какво обаче се случва с Demonical. Имате ли нов материал, планувате ли ново издание скоро?

M.: Не целият ни фокус е върху DEMONICAL. Ще запишем новия си студиен албум през ноември и декември тази година, за издание през март 2018-та.

S.: Какво е твоето определение за шведски дет метъл. Мелодичен, но не мело дет, брутален, но не прекалено краен като флоридския… продължи…

M.: Е, това е достатъчно… И след това също напомнящият цуркуляр китарен саунд, произведен от НМ-2 педал.

S.: Можеш ли да кажеш, че шведският дет метъл е явление, което ще остави историческа следа в метъл музиката?

M.: Да, абсолютно. Без всички класически групи от началото на 90-те и всички от онази епоха метъл сцената днес би изглеждала доста различно.

S.: Нека предизвикаме малка полемика. 🙂 Кои според теб са пионерите на шведския дет метъл? Кои групи и музиканти са те повлияли лично теб да започнеш да правиш такава музика и продължават да те вдъхновяват да вървиш напред?

M.: Без съмнение това са Nihilist/Entombed. Имаше разбира се и други групи, които бяха активни по това време, но Nihilist, които след това се превърнаха в Entombed, бяха първата група, която получи забележителна сделка за запис и получи признанието на сцената, което заслужаваше. Тази група беше също причината, поради която започнах за свиря дет метъл и поради, която сформирах CENTINEX през късната 1990-та.

S.: От колко време се познаваш с Adde „Outlaw“ и как се случи съвместното ви турне?

M.: Познавам го от години или нещо такова и тъй като чу, че ще се заемем с това турне попита дали могат да се присъединят като съпорт. Страхотни момчета, страхотна група, така че защо не. Съвсем просто, хах!

S.: Има ли някаква обща концепция зад това турне? Нещо, което вие, Angrepp и Author искате да покажете или предадете като послание по време на турнето.

M.: Няма по-дълбока концепция от тази, че е страхотна комбинация от Северен мрак и нещо, което всеки с добър вкус трябва да посети!

S.: За първи път ще свирите в България. Заредени ли сте с някакви очаквания и емоции? /Моят рожден ден е на 25 юли, това със сигурност ще е един паметен ден за мен 🙂 /

M.: Даа, тъй като това ще е наистина първото ни посещение в България, истински се радвам за това, едновременно от гледна точка на групата и лично! Чух много страхотни неща за страната, така че наистина съм в очакване… Всъщност е малко странно, че след 20 и повече години турнета из Европа това е първото ми посещение в България… Е, по-добре късно, отколкото никога, хаха!
Ахх, рожденият ти ден… ами тогава трябва да се погрижим да остане запомнящ се за теб по всеки възможен начин!

S.: Ще чуем ли нещо от новия ви материал на концерта тук?

M.: Не, ще се концентрираме само върху стар материал, истински “greatest hits” сет.

S.: Нещо, което би искал да кажеш, но не съм попитала?

M.: Не, мисля, че обхванахме всичко… Или нека видим… Каква национална българска храна препоръчвате или каква водка (алкохол)?

S.: Място за самореклама и послание към феновете.

M.: Благодаря за подкрепата, високо го ценя! Ще се видим много скоро, всички вие луди български хедбенгърс!

S.: Благодаря за отделеното време! Ще се видим скоро!

Официална страница на DEMONICAL.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото