horaz

Предлагам ви едно много специално за мен интервю, с един музикант, който безкрайно харесвам. С Horaz си поговорихме за новия албум на Imperium Decadenz, за Черната гора и за това, какво може да подразни един германец в България. Вижте сами.

Satania: Наскоро подписахте договор с Napalm Records. Колко важна за вас беше тази стъпка? С какво това сътрудничество ще промени Imperium Decadenz?

Horaz: Много важно бих казал. Научихме, че нови хора ни подкрепят с ежедневната работа и увеличават нашата мрежа. Те са професионални и директни, което ние наистина ценим. Имаме чувството, че те обичат това, което правим и това, че го
правим със страст и това се усеща добре. Те не влияят на музиката ни, така че все още сме свободни за всяко решение, което взимаме.
Satania: Да поговорим първо за предстоящия ви албум. Колко време ви отне съчиняването и композирането? Разкажи нещо интересно от процеса на създаването му.

Horaz: В сравнение с другите албуми написахме много песни и идеи. Много повече, отколкото във всяка друга продукция преди. И накрая трябваше да решим между, много песни и може да мислиш, че това е много добро нещо, но е трудно да намериш правилната песен/идея ако вече си се влюбил в тези тракове. Крайната насока беше да има албум, който е мрачен и по-съкровен от другите албуми, а също да има по-малко епични части и исторически бекграунд в лириките.

Satania: На всички е известно, че Imperium Decadenz са Horaz и Vespasian. Има ли сесийни музиканти участвали в записите на новия ви албум? Като цяло има ли промяна в състава на лайв музикантите, с които ще се представяте на живо?

Horaz: Не, Vespasian и аз правихме целия албум от началото до края и все още имаме същия състав на живо от преди 10 години. Това е нещо, с което се гордеем, защото трябва да инвестираш много време и енергия, за да запазиш всички интереси заедно. Мисля, че тове е едно от най-добрите неща, които имаме, защото ако си на турне си на турне с добри, стари приятели, а не с някакви наемници.

imperium-dekadenz

Satania: Във всяка ваша песен винаги присъства една много ефирна, красива и обсебваща меланхолия, която някак се е превърнала в запазена марка на Imperium Decadenz. Как стои въпросът с „When We Are Forgotten“ ще открием ли същото звучене в него?

Horaz: Мога да твърдя, че тези чувства и настроения са даже по-високи, отколкото в предишните албуми. Както вече казах, новият албум ще бъде по-съкровен и личен от другите албуми. Можеш да очакваш някои нови идеи, но също ще откриеш 100%  Imperium Dekadenz. Разбира се, трудно е за един артист да оцени своята продукция абсолютно реално, но ние наистина мислим, че старите фенове на нашите албуми също ще заобичат новия.

Satania: Това ли е звученето, музиката на Черната гора?

Horaz: Много хора вече споменаха това. Те могат да усетят горите и планините в нашите песни. Няма препоръка или алгоритъм да декларира какво е музиката на Черната гора, но сме съгласни с тези хора, защото Черната гора е нашето основно вдъхновение, източник на енергия и място за уединение. Така, че този пейзаж е в нашето сърце и винаги е част от енергията, която можеш да чуеш в песните.

Satania: Темата в „Absenz Elysium“ е доста философска, екзистенциална. Целият албум ли е подчинен на тази тема?

Horaz: Става дума за саморефлексия и трансформиране, така че бих казал да… това е вид философия. Лириките са близки до нашия живот и вече не са филтрирани от съпътстващи исторически истории.

imperium-cover

Satania: Според една приказка от вашия сънародник Wilhelm Hauff хората от Черната гора са много различни от всички други хора и… нямат сърца 🙂 Как би го коментирал?

Horaz: Мисля, че това е от приказката “Das kalte Herz” (Студено сърце). Добре, регионът на Черната гора е бил до 50-те години на миналия век едно много сурово, бедно и отчаяно място. Хората е трябвало с мъка да се борят за живота си, а пейзажът е бил рядко населен. Това прави хората недоверчиви и неудовлетворени. Мога да си спомня, че през 80-те там имаше някои наистина груби персонажи в моя роден град. Хора, които работеха в горите и във фермите идваха в баровете, за да започнат скандал. Но всичко се промени през последните 20 години, така че можеш да посетиш баровете в Черната гора без да се страхуваш. Hahahaha.

Satania: А сега сериозно, какво е за вас Черната гора? С какво и как ви вдъхновява?

Horaz: Разбира се, че горите, планините, водопадите и долините, но също и вещиците и демоните на Fasnacht фестивала през зимата. (традиционен зимен карнавал в Черната гора – бел. моя) Прекарал съм голяма част от моето детство в гората. Истории за тези мистични създания винаги са ни очаровали и с ‘Fasnacht’ те оживяват. Мисля, че природата и традициите на този пейзаж имат голямо влияние върху нас и ни правят много свързани с тъмното изкуство.

Satania: Въпреки, че минаха почти две години не мога да не попитам – какви спомени отнесохте от България? Бихте ли се върнали отново да свирите тук?

Horaz: Така, не можеш да разбереш земята или хората ако прекараш два дни в техния главен град. Хората бяха приятелски настроени и в събота имахме хубаво и отпускащо време в парка. Беше очевидно, че когато разговаряш с българи и те чуят, че идваме от Герамния, винаги започват разговор за лошата икономическа ситуация в България и ниския стандарт. Добре, аз мисля, че високият стандарт и добрата икономика не са гаранция за щастлив живот, така че няма нужда да бъдете разочаровани. Относно организацията на фестивала бяхме малко разочаровани. Някои групи, които свириха по-рано превишиха времето си драстично, така че нашето сценично време стана много, много късно и много хора трябваше да напуснат заради транспортния график. Организаторът трябваше да е стриктен тук. Но без въпроси, разбира се, че бихме се върнали, защото прекарахме страхотно!

Satania:  Нещо, за което не попитах, но бихте искали да споделите?

Horaz: Благодаря ти, че ни даде шанса да споделим нашите мисли и се надявам, че ще се насладиш на последната ни творба, когато новият албум излезе.

Satania:  Благодаря, и се надявам да се видим някъде по пътя!

Photo credits picture Imperium Dekadenz to Void Revelations

Pre-Order When We Are Forgotten”

New Video „Absenz Elysium“

Ресурси:
Facebook
Instagram