Интервю с Erik от Månegarm

1. Здрaвей, как си? Как са останалите от бандата?

Здравей! Всички се чувстваме прекрасно!!

2. Последният ви албум беше Nattväsen. Имате ли планове за нов албум в близкото бъдеще?

Да, имаме, в момента пишем песните. Даже започнахме да записваме демото в мястото, където репетираме , за да видим кое е добро и кое не…така че сме на път!!

3. След като Viktor Hemgren изчезна от редиците на Månegarm, Erik, ти започна да изпълняваш и вокалните партии, и барабаните. Как стигнахте до решението да не търсите друг вокалист, а да запазите сегашния си състав?

Решението беше лесно. Аз бях вокал в друга банда, която бяхме създали аз и Markus преди Månegarm, така че пеенето не беше нещо ново за мен, затова и пробвахме първо мен ( смее се). Получи се добре и запазихме този състав.


4. Първите ви албуми звучат
native black metal, последният албум звучи повече Viking metal. Това ли беше идеята или просто така се случи, докато записвахте песните от него?

Мисля, че просто така се случи; не сме го планирали. Смятам, че “повратната точка” е между  “Havets Vargar” и “Dödsfärd”, където минахме в звученето си от black metal повече към folk metal. Забавихме малко темпото и започнахме да използваме фолк инструменти като виолини и флейти, вкарахме и повече партии с чисти вокали. Това му е забавното на писането на музика – никога не знаеш какво ще излезе накрая!

5. Какви качества трябва да притежава човек, за да прави викинг метъл? Мислиш ли, че хора, които не са част от Скандинавия биха се справили добре с това?

Има толкова много различни термини за тези жанрове. Някои банди, които правят стандартен мелодик дет метъл, са наричани Viking metal – банди, само защото викат Thor and Odin от време на време…но не знам, може би това е Viking metal за хората…но ако наистина е така , бих предпочел да казвам, че ние свирим folk metal…поне със сигурност свирим метъл, в който използваме фолклорни инструменти и влияние.

Мисля, че хора извън нашите географски ширини също могат да правят такъв тип музика и то доста добре. Според мен не е географски ориентирано; можем да черпиш вдъхновение отвсякъде и от всекиго и да го пресъздаваш с музиката си.

6. Månegarm е върколак, според вашата митология. Какво му е толкова специалното на това създание, че сте го избрали за име на бандата ви?

Månegarm е името на вълка, който пирувал с кръвта на умиращите хора, поглъщал луната и плюел кръв, която почерняла слънцето…няма нещо по-яко от това ( усмивка)

7. Кой е любимият ти албум на Månegarm?

Последният – Nattväsen….Мисля, че всички банди казват, че последният им албум е най-добър…;)


8.
Кой са хората и групите, които са те вдъхновили, за да станеш музикант?

Доста хора са ме вдъхновявали през годините. Първият ми “guitar hero” беше един пич- Anders, който живееше близо до нашата къща, там, където прекарвахме ваканциите, когато бях дете. Бях на 10 -12, когато той ме учеше как да свиря на китара на неговия червен Squire Stratocaster. Той беше страхотен китарист, свирехме Metallica и Guns Roses докато ни се подуеха пръстите…или поне моите…такива бяха времената тогава =) Когато порастнах се свързах с някои доста големи звезди =) като David Coverdale например, той е един от най-големите и добри певци, които някога съм чувал, обичам го!!! Не мога да не спомена и Lemmy от Motorhead; той е най-здравия шибаняк наоколо!!

10. Харесваш ли Amon Amarth?

Не особено, но са си ок.

.
11. Кой пише песните? За какво става въпрос?

След като Pierre (басиста ни от създаването на бандата) вече го няма, Jonas пише текстовете и оттук нататък може да очаквате и текстове на английски. Ако не се лъжа последно преди 10 години имахме англоезични песни, затова мисля, че това е добра стъпка. Досега всички теми са били свързани с нашата митология, ерата на викингите, това, което ни заобикаля и плашещите създания…Наистина не мога да кажа какви ще са темите в следващите и песни, защото Jonas ще ги пише, но ще се опитаме да се придържаме към старата тема –  “Månegarm ”.


12.
Каква музика слушаш през свободното си време? Когато си сам или когато си почиваш?

Вярваш или не, в последно време слушам американска музика – blues, rock, rockabilly, bluegrass, folk…може би и едно от най-добрите неща, които съм чувал; мелодиите, хармоничните вокали, китарите…страхотно!!…и Motorhead, разбира се!! =)


13.
Знаеш ли нещо за България?

Бил съм в България един път. Me Аз и семейството ми бяхме на ваканция в град, който се казва “Sunny Beach”…Звучи си точно българско, ако ме питаш…=) Но си беше хубаво пътуване.

14. Благодаря ти за това интервю, ще се видим скоро.
Благодаря, ще се видим!

 1. #1 написан от SvartNatt (преди 9 години)

  Една добра група, която почти няма надежда да видим у нас. Поздравления за интервюто!

 2. #2 написан от Alfer (преди 9 години)

  За огромно съжаление в България да се види фолк/викинг банда ще си е чудо като изключим Енсиферум. Манегарм са банда която както казва пича няма надежда да видим в БГ, но пък надеждата умира последна. Няма да е зле и Хейдеволк да видим хехехе

 3. #3 написан от ArthurDent (преди 9 години)

  Аз бях на концерта на едни от пионерите на фолк-метъла – SKYCLAD… знаете ли колко фена имаше?
  Както и на двата концерта на руснаците АРКОНА ….

 4. #4 написан от Hatecrew (преди 9 години)

  Колко фена имаше? Аз не съм особено голям фен на Skyclad, затова не мога да разбера имало ли е или е нямало 🙂
  А иначе Аркона са … мания.
  Относно този тип групи, определено няма как да ги видим, ако не са им съпорт някои от типа на Amon Amarth… Макар че в момента като че ли се възраждат две забравени в последно време музикални сцени в България – олд скул траша и паган метъла. Това са мои наблюдения, разбира се, има и хора, които ще кажат – Да, ама аз слушам тази музика от 15-20 години… Да, ама за 10 човека няма как да се поканят банди от такъв тип. Затова и трябва да се популяризират, за да видят промоутърите, че има интерес. И какво говорим за групи от ранга на Манегарм, при положение, че на Belphegor и Vreid имаше 50-60 човека??? Като се има предвид, че идват за втори или трети път в България и вече са познато и отвърдено име не само у нас, но и по света? Имат адски много фенове в България, обаче еденици са тези, които ще дойдат на концерт. Това не е свързано само с музикалната култура, но и с времето, парите и локацията. Да бъда честна, и аз ако живеех в Казанлък и работех там, нямаше да си взимам щяло и нещяло почивен ден, за да идвам до София на концерти. Имаме страшно красива природа, уникали места, където могат да се организират фестивали. Но явно никой от българските промоутъри няма финансовата възможност да организира такива събития. Или по-скоро не му се поема такъв риск. Никого не обвинявам, защото видях преди 3 години какво стана с феста в Румъния, на брега на морето – много шум за нищо, уникални банди, купих си билет и 3 дни преди да замина, феста пропадна и промоутърите се извиняваха и връщаха пари 3 месеца… Източно Европа си е Източна Европа, дано да не остане задълго такава…

 5. #5 написан от SvartNatt (преди 9 години)

  На Корпиклаани и Елвейти имаше 800 – 1000 души. Аркона все уцелват дати около масови концерти или фестивали, аз бях на втория концерт и много ми хареса, въпреки не особено приятния клуб. За Скайклад съм останала с впечатление, че нямат много фенове у нас, но може и да не е така. Аз също ги пропуснах, но ако беше концерт на споменатите Хайдефолк, сигурно щях да отида.

 6. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 7. Коментари за тази публикация
В началото