Интервю с Carmen Elise Espanæs (SAVN, Midnattsol)

Дебютният албум на норвежците SAVN е вече официално на пазара. (Нашето рeвю за „SAVN“ можете да прочетете тук.) Ето какво ни сподели фронтдамата Carmen по повод новопоявилия се проект:

Здрасти, Carmen! Моля, представи се с няколко думи! (:

Здрасти! Аз съм певица, композиторка и авторка на текстове в немската група Midnattsol и в новата ми норвежка банда SAVN. Пеенето и правенето на музика са най-големите ми страсти в живота. Освен това обичам езиците и преподавам на младите немски, испански, английски и норвежки. Наскоро родих първото си дете и това промени живота ми – към по-добро 😉

Къде си сега? Какво следва сега за бандата ви – освен издаването на дебютния албум на Savn?

Сега сме си вкъщи, в Норвегия. Много вълнуващо пътуване е, толкова е интересно да виждаш фенските реакции и да да наблюдаваш накъде те води този път. Тъкмо издадохме първия си сингъл “Hang On”, придружен от видео, а дебютният ни албум най-накрая излезе в Европа – yehoo!! 🙂 В близкото бъдеще ще се концентрираме върху промотирането на албума и показването на музиката ни на света 🙂 Ако вие, слушатели, харесвате това, което чувате, SAVN са готови да покорят сцените и да разбият с вас!! Планували сме да направим още видеа, а и вече започнахме да работим по нови песни, така че бъдете в течение!

Кое е най-любимото ти заглавие от дебютния албум?

Забавно е, защото обикновено фаворитите ти се менят. Последно време най-много слушам “Sorrowful”. “I Am Free” и “Hang On” са нашите най-силни фаворити до момента; помагат ми, когато съм тъжна и имам нужда от нова енергия. Надявам се те да помагат и на други хора, защото, както се казва в “Hang On”: винаги има начин ..

Как предишният ти музикален опит ти е повлиял като певица и авторка?

Мисля, че всичките ми преживявания като автор и вокалист са ме вдъхновили да бъда където съм днес. Все още мисля, че SAVN въобще не е копие на The Sins of Thy Beloved или на Midnattsol, то е повече уникална смесица от това, което идва от нас тримата заедно. Елементите и на двете групи със сигурност се разпознават, като например цигулката и пианното соло от “The Sins”, както и моят глас и фолклорните елементи са част от Midnattsol. Този път написах текстовете по нов начин, който не бях използвала преди, което си беше интересно за изпробване.

Националната ти култура повлияла ли е по някакъв начин на работата ти и как?

Да, когато става въпрос за инструменти, като например норвежката цигулка “Hardanger fiddle”, която може да бъде чута в албума ни. Моят добър приятел Dag Bjørkedal свири на нея. Северната култура повлия и на целия артуърк, както и на видеото към “Hang On”. Всъщност тя ме вдъхновява по всякакъв начин, когато става въпрос за музика. Последната песен, “Lengselens Hånd”, е написана на норвежки, на моя диалект.

Разкажи ни повече за колаборациите си със сестра ти, Liv Kristine (Leave’s Eyes). Какви са според теб предимствата и недостатъците да работиш със семейството и приятелите си?

Разбира се, прекрасно е да можеш да споделяш нещо толкова специално като музиката и пеенето със собственото си семейство и приятели. Чувстваш се сигурен, забавляваш се много, а и се намирате на една и съща страница.
Това, че Liv поиска да пее в “I Am Free” означава много за мен, защото за първи път тя пее в някой от албумите ми. Имах тази мелодия в главата си по начина, по който тя трябваше да я изпее, и тя го направи на 100% както го исках – даже още по-добре! Мисля, че гласовете ни си пасват много добре. Много хора са ми казвали, че тази песен им е любимата. Вечно ще сме благодарни за страхотната работа, която Liv свърши!

Недостатъкът да работиш със семейството си е, че когато най-накрая се срещнете, нямате много време да правите много други неща встрани от това. Liv и семейството й живеят в Германия, а ние сме в Норвегия. Така че като бях в Mastersoundstudio, исках да имам повече време да се мотая с тях, особено с невероятния ми племенник Leon.

От това, което съм чувала, стигнах до заключението, че вероятно музиката и природата са най-големите музикални и житейски вдъхновители. Права ли съм? Какво ти дава сили и ти носи идеи и креативност?

Да, точно така е! Чистата и митична северна природа има един вид магически ефект върху мен. Имам си една красива гора наблизо и обичам да се разхождам там. Слушам музиката на реките, птичките и подсвиркващите дървета и наблюдавам красивата гледка. Понякога думите просто ми идват наум заедно с мелодия – както когато съм под душа и си пея, докато се къпя. Други пъти пък сядам в хола, паля свещи, слушам музика, пия чаша червено вино и се настройвам кративно (: Личните ми преживявания и тези на членовете на групата, отнасящи се към липсата на тема, бяха главните извори на вдъхновение за текстовете в този албум.

Гледайки дебютния албум на SAVN, можем ли кажем, че това е точната посока, в която искате да се развивате?

Да, чувствам, че това е правилната посока, когато става въпрос за SAVN, всички се идентифицираме на 100% с музиката и сме толкова удовлетворени от песните! Когато станах редовен член на групата и общото писане на песни започна, музикалната насока се случи съвсем естествено. Вдъхновявахме се взаимно да направим нещо уникално, което не бяхме правили до сега. Никога не е било толкова лесно да пишем песни, имаше един специален поток – и се чувствахме много креативни. Разбира се, винаги е добре да се доразвиеш с нов запис, но съм сигурна, че това е основната ни насока.

Какво от модерната метъл сцена ти е направило впечатление, какво ще слушаш през 2014?

Нямам търпение за новата Anathema – “distant satellites”.

Има ли някаква интересна история от студиото или на пътя със Savn/ Midnattsol, която би искала да споделиш с нас?

Хехе, момчетата веднъж искаха да ме накарат да откача, та един ден Stig се обърна и сериозно ме попита: „Имаш ли малко време за една 5-минутка?“ За момент му повярвах и си помислих: “Какво, по дяволите..?!!” Stig и другите в студиото толкова се смяха, че не се спряха. От този момент това изречение ни стана част от вътрешните майтапи (: Норвежците сме луди глави и си имаме специален вид хумор – Знам аз, хехе!! (:

А ето и някои от въпросите, които задавам всеки път:

Име:  Carmen Elise Espenæs
Рожден ден
: 30.09. – с дъщерями делим един и същ рожден ден 😉
Х
обита:  правене на музика, пеене, езици и други култури, разходки из природата
Любима група/песен
: One last goodbye – Anathema
Л
юбима книга: „Алхимикът“ на Paulo Coelho
Любим цитатВсички тези дни дойдоха и си заминаха, мъничко знаех, че те бяха самият живот” (Stig Johansson, шведски автор)
Любим вкус сладолед: pistachio
Любим училищен предмет
: Немски
Любима алкохолна напитка: Северноамериканско червено вино
Песента, която описва настроението ми в момента: “I Am Free”, защото новият не албум тъкмо излезе и сме много развълнувани за това, което бъдещето ще поднесе. Никой никога не може да ме спре..” (:
Когато бях малка, исках да стана: Писател. Пишех тонове истории и стихове, в основното училище си направих даже домашна книга с истории за деца, която се казваше
“Sarah”.
Най-хубавото място, на което съм била до сега:  Lysefjorden, Норвегия
Ако можех, бих свирила на.. : китара. Малко поназнайвам, но ми трябва повече време да се науча подобаващо.
Никога не съм била в…: България, но бих искала да дойда и да се срещна с феновете на SAVN там!
Предпочитампред…: малина пред ягода
Винаги съм искала да..: направя този свят по-добро място за живеене – за всяко едно живо същество
Песента/групата, която ме въведе в метъла: може би “Mama I`m coming home” на Ozzy Ozborne. Liv и аз израстнахме с тази песен, баща ни е голям фен на Ozzy, който ни е повлиял с музиката си.
Последният концерт, който посетих като фен: Amorphis
Моята представа за метъл албум на всички времена:
The black album – Metallica
Нещо интересно за мен, което малко хора знаят: Моите родители ми дадоха нетипичното за Норвегия име Carmen, което означава „песен“ – без да знаят, че ще стана певица и композиторка когато порасна (:

И последният ми въпрос. Какво би искала да кажеш на феновете си в България и на читателите на Metal Hangar 18?

Надяваме се, че българските фенове ще харесат албума и че песните ни ще им дадат нещо специално!
Следете ни на сайта ни, на фейсбук страницата ни, където ви държим информирани! Ако искате да чуете предварително нашите песни, влезте в Soundcloud или гледайте трейлъра в YouTube. Имаме нови тениски за вас, така че проверете и мърчъндайза ни на този адрес. Надявам се да се видим някой ден! Rock on!

Благодаря ти за подкрепата и за това страхотно интервю, за мен беше удоволствие. Желая ти всичко най-добро в живота! (:

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото