Интервю с BELGARATH

belgarath

Вече знаете, че софийската блек група Belgarath тръгва на мини-турне, включващо няколко дати в съседни страни, както и два концерта в България. Потърсих момчетата за кратко интервю и ето какво споделиха те:

MH18: Кои са Belgarath?

Belgarath: Това може би ще е най-лесният въпрос.
Belgarath – китара
The Clansman – барабани
Purgatorii – вокали
Vomir – бас

MH18: Защо Belgarath?

Belgarath: Ако въпросът се отнася за името смятам, че всеки който е прочел „Епос Малореон“ на Д. Едингс би могъл да си отговори.

The Clansman: А ако въпроса се отнася до това защо свирим в Belgarath, отговорът е, защото свирим в духа на 90-те години, и защото все още има хора, който споделят мнението ни, че музиката трябва да бъде бърза, агресивна и надъхваща!

MH18: От колко време се занимавате с музика?

Belgarath: Всички свирим от доста време, като най-дълъг опит има Vomir

Vomir: От 1994 – демек 21 години.

MH18: Как решихте да свирите точно такъв стил музика? Имате ли лични вдъхновители?

Belgarath: За мен причините бяха две: първо исках да свиря първичен блек метъл и второ нямаше българска банда, която да свири нищо такова.

Vomir: За мен лично е пънкария, Henry Rollins ме вдъхновява.

MH18: Не давате много гласност на това, което се случва в групата. Имаше някои промени. Бихте ли споделили повече?

Belgarath: Още от самото начало на групата се случват промени, но всеки, който е свирил в група знае, че това е неизбежно. Няма какво толкова да споделим, не сме някоя от „мега звездните“ банди, в които промените обикновено са свързани с интриги или недоволни от заплащането членове.

MH18: През 90-те България имаше своите имена и албуми в блек метъла, някои, от които и сега си имат своя статус. След това нещата някак замряха. Мислите ли, че вече има нов възход на сцената и на какво, според вас се дължи това?

Belgarath: Не мисля, че ситуацията, в която се намира българската блек метъл сцена може да се нарече възход. По-скоро на мястото на старите имена се появиха нови. Въпреки, че през изминалата 2014 г. видяха бял свят няколко албума дело на български банди, бих нарекъл ситуацията застой, не възход.

MH18: Преди да минем към същността още един въпрос, който е малко „ябълката на раздора“. Съчетават ли се според вас блек група и „звезден“ статус? Трябва ли една група за да е trve и култ да си остане в репетиционната и малките клубчета или да върви напред и да се стреми към голяма сцена и много фенове?

The Clansman: Какво означава да се стремим към голямата сцена? Ако това означава да правим нещата по начин, който не харесваме, не, ние няма да го направим. По-добре да свирим пред 50 човека това, което харесваме, отколкото пред 5000 това което те харесват!

MH18: На 18.04 свирихте с македоците Ambrose. Споделете впечатления от шоуто?

Purgatorii: Всички сме единодушни, че стана страхотно шоу. Преживяването беше невероятно, за сметка на качеството на звука.

The Clansman: Смаятам, че докато нашата мила родина не предостави по-качествена сцена, нивото не само на музикантите, но и на сцената ще е еднакво. А всички знаем какво е то!

MH18: Тръгвате на турне с гърците Human Serpent. Разкажете повече за това.

Belgarath: Human Serpent се свързаха с нас с предложение да направим съвместен концерт в София, като част от балканското им турне „Anti-human propaganda tour 2014“, но поради логистични причини концерта в София отпадна. В крайна сметка не сме прекъсвали комуникацията с тях и няколко месеца по-късно бяхме готови с подготовката на съвместното ни турне под надслов „Nihilism Upon Mankind Balkan Tour 2015“.

The Clansman: Две банди споделящи еднакви виждания за музиката,но израстващи в различни държави. Нямаме търпение да вдигнем шум толкова силно, че да ни запомнят на балканите като бедствие опустошило всичко по пътя си!

MH18: Имате две дати в България, едната от които в Бургас. В аванс знам, че феновете там ги очаква уникално шоу. Тук е момента да споделите повече и да призовете феновете от онази част на България да дойдат и да ви подкрепят.

Belgarath: Наистина шоуто ще е уникално. Бургас ще бъде част от „Nihilism Upon Mankind Balkan Tour 2015“, но гръцките мизантропи от Insanity Сult ще участват само за шоуто в черноморския град.

MH18: Подготвили ли сте някакъв специален мърчъндайз и ще има ли от него на концертите ви?

Belgarath: Има дискове и касети на Belgarath, а също и фланелки, а на концертите в София и Бургас ще има и мърчъндайз на гръцките банди Human Serpent и Insanity Cult.

MH18: Кога можем да очакваме нов материал от Belgarath? Ще запазите ли същия стил?

Belgarath: Никога не сме мислили да променяме нито стила, в който свирим, нито начина си на свирене.

The Clansman: Работим над новите си песни непрекъснато. Ние правим музиката такава каквато мислим, че трябва да звучи според нас. За съжаление всички ние имаме своето ежедневие, от което не можем да избягаме. Не знам кога точно ще сме готови. Но когато това стане ще разберете.

Purgatorii: Възможно е и да е по-скоро отколкото си мислите.

MH18: С коя известна група бихте искали да делите една сцена?

The Clansman: Искам да свиря с хора, който ще се забавляват. Нямам никакво намерение да свиря с някакви сърдити чичаци, който да ми казват не пипай това, не пипай онова.

Vomir: Сещам се само за неизвестни.

MH18: Последни думи към феновете.

The Clansman: Да пием бирица по парка и да слушаме блек метъл на телефона винаги ще излиза по-евтино. Но ако искаме да имаме сцена, музика, култура… Нека поне да ви видим колко хора, слушащи тази музика са останали. Ние ще ви чакаме на 01.05. в „3 Уши“ (София) и на 02.05. в „Alive“ (Бургас), за да ви покажем разликата между блек метъла на телефона в парка и това да го слушате на живо!

 1. #1 написан от аз (преди 6 години)

  Думата обикновено се пише с едно Н, дотам прочетох.

 2. #3 написан от The Devastator (преди 6 години)

  „… нямаше българска банда, която да свири нищо такова.“

  Дали????? Xaxaxaxaxaxax

  • #4 написан от Belgarath (преди 6 години)

   „Дали????? Xaxaxaxaxaxax“

   Да!

   Хахахахахахахахахаха

   • #5 написан от Hellhammer (преди 6 години)

    Iudicium, Ork, Demonism, Diabolism, Bleeding Black, Orenda. Аре бегай легай малкия.

    • #6 написан от Belgarath (преди 6 години)

     Бях 100% сигурен че някой тъпанар ще напише нещо подобно. Е добре голермия, да си ходил на концерт на изброените от теб групи в последните 7 или да не кажа 10 години ??

     • #7 написан от Hellhammer (преди 6 години)

      Значи ще го напиша просто, така че дори и ти да го разбереш. Фактът, че някои от изброените групи не съществуват или не са активни към момента не означава, че те не са въвели първичния блек в България. Така че да се твърди, че не е имало бг банда която свири гореспоменатия стил е меко казано тъпашко. Колкото до концертите – 22.05.2015 г.- Оrenda и Dimholt.

     • #8 написан от Стефан (преди 6 години)

      Фактът че си имаш касетките вкъщи не означава че нямаш нужда от концерти. Ще го напиша просто за да го разбереш дори и ти. Никога не съм казвал, че не е съществувал първичен блек. А само че когато почнах да го свиря никой вече не го правеше! И моля не дей да цитираш предстоящт концерт.

 3. #9 написан от The Devastator (преди 6 години)

  Не се карайте, безсмислено е… Тези момчета си нямат и понятие от БГ Блек Метъл но и БГ Блек метъла не се нуждае от тях, нека си целуват мръсните задници на гърците 🙂

 4. #10 написан от Satania (преди 6 години)

  Бг Блек Метъла не се нуждае и от разбирачи и хейтъри, а от хора, които да го слушат и подкрепят. Друга тема е, че някои от цитираните по-горе групи преди 20+ години целуваха разни други задници, за да могат да издадат някое „супер, мега яко“ демо или албумец със съмнително качество, който разпространяваха сред приятелите в квартала.

  И да, къде всъщност са сега тези „велики“ групи и още по-великите им албуми?! Ама да, забравям, че това е част от идеята да си trve.

  • #11 написан от Agarvaen (преди 5 години)

   Тъпо е да се противопоставя една бг група на друга. Най-малкото не сме толкова много.
   Понеже бях част от Диаболизъм ще отговоря на въпроса ти, но бих желал и ти да ми отговориш на моя.
   Ами Дейфа например свири в Ривендж, аз направих Северия и някои други неща. Когато направихме Диаболизъм тоя лаф с v-то не съществуваше.
   Сега ти ми отговори, кой точно задник сме целували, че да ни ги има албумите?
   Поздравления на момчетата за желанието да се занимават с блек!

 5. #12 написан от The Devastator (преди 6 години)

  Аргументирай се, кой са тия дето са целували задници за да си издадат демото? Бг Блек Метъла има своята публика и болшинството от нея не е Българска. А къде са групите от миналото, ами зависи за кой питаш, някой ги има, някой не. Но да се пишат глупости и после да задаваш тъпия въпрос „Защо хейтвате?“ не е ли малко нагло? Ами нали точно ти написа как Болг са призовали рогатия, е аз ги познавам повече от 10 години, не знам да имат и една дума за сатаната в текстовете си. Пак ли ще ме изкараш тип и хейтър? Лесно се обиждате а малко слушате и четете… Нищо лично.

  • #13 написан от Kamael (преди 6 години)

   Мисля, че в този спор няма как да има печеливши. Просто и едната и другата страна са прави. Действително, по времето на раждането на Belgarath, нямаше концертиращи групи от старата школа (поне на прима-виста не се сещам за такива), но пък си съществуваха – дали като проект дали колкото за някой и друг запис, дали под друго име…
   А за това, че не сме „призовавали рогатия“ е ясно 🙂 въпреки, че участието ни в сплитът с EXILE се казва „Against the Christian terror“ 😀 но ние сме си езичници, не сатаняги 🙂
   Просто авторът на текста си е поиграл с думите 🙂 Иначе, че си беше мрачна атмосфера – беше си. Концертът също бе много добър…
   Но да не ставам многословен и да оспамвам интервюто 😀

 6. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 7. Коментари за тази публикация
В началото