Интервю с Ask от Kampfar

Kampfar

Kampfar

Барабанистът на култовата black/pagan метъл банда Kampfar, Ask, даде екслузивно интервю за MetalHangar18, във връзка с излезлия наскоро пети студиен албум на бандата – Mare.

1. Първо –поздравления за новия албум. Как си днес ? Как са другите членове на бандата?

Здравей и благодаря за интереса! В момента всичко е наред, няколко дни ни делят от първото ни шоу след  Wacken 2010, първият концерт, включващ песни от новия ни албум и ново сценично представяне. По-рано тази седмица бях в Норвегия, където репетирахме с останалите, всичко звучеше доста добре, така че смятам ще се представим подобаващо.

2.  Колко време ви отне записването на „Mare“?

Започнахме да пишем песните към края на 2009, но се заехме по-сериозно пролетта на 2010. Прекарахме известно време в семейната обител на Dolk в Hemsedal – миксирахме, писахме, записвахме и дискутирахме. Бяхме доста изолирани- физически и ментално, така че имахме перфектните условия да оформим албума на по-ранен етап. Там работихме цяло лято и влязохме в студио ноември месец. Прекарахме там около месец, по-голямата част от работата беше свършена, след което започнахме да търсим лейбъл, с който да работим. Бяхме пръснати из цяла Норвегия и Европа, затова работехме интензивно на малки периоди, което е и най-добрия начин на дадем енергията, от която музиката се нуждае.

3. Какво означава “Mare”?

„Mare“ означава няколко неща на норвежки, английски и латински. Значенията лесно могат да бъдат намерени от тези, които искат да ги разберат. Това е дума, която събира в себе си чувството от музиката, песните, визуалното изкуство, толкова силно свързани едно с друго, че нямаше как да не вдъхови албума. Накратко албумът е за вещици, силата на океана, ужасите на нощта, негативната сила, идваща от религиозните лидери и мъдростта на природата.

4.  А песните? Заедно ли ги пишете и откъде черпите вдъхновение?

Всички песни се пишат от Dolk. Той е брилянтен в писането на текстове, не само в историите, обръща внимание и на звуците, и думите, съчетаването им, за да се получи добре. Дискутираме доста неща до текстовте или какво точно ще е значението на дадена песен, но Dolk пише всичко, както той иска. Всъщност в този албум има едно изключение. Аз написах и обработих една от песните сам – Volvevers, ще направим тази песен и на живо.

5. Това е петият ви албум, три години след “Heimgang”. Какво е различно сега? Какво искате да изразите с него?

Мисля „Heimgang“ има доста „ефектни“ песни, поради липса на по-добър план, директни и не особено сложни, чисто и лесно продуцирани. Някои се получиха доста добре, други не успяха да достигнат целия си потенциал по време на записването им. Затова този път решихме да прекараме повече време, и да не разчитаме на нищо, което сметнем за готово. Следователно решихме и да работим с истински метъл продуцент за първи път, добавихме всичко, което искаме и послед дори премахвахме разни неща, вместо да задържаме, както направихме при „Heimgang“. Това може да се забележи и в артуърк-а, който по някакви причини явно дразни определени хора, което е и нормално да получаваш като ответна реакция, когато правиш нещо за изкуството, а не за хората или за техните очаквания. Това е нашата група и ние винаги правим всичко за себе си, в противен случай изобщо яма да можем да го правим. Така че в този смисъл, ако има някаква промяна, това е, че определено не ни пука какво ще кажат хората, направихме албума според усещането си, нашето усещане.

6.  Много от вашите колеги на black/pagan сцената започнаха да пеят на английски? Какво мислиш за това? Не е ли по някакъв начин “ бягане от корените“?

Съвсем сериозно, изобщо не ме интересува какво правят другите банди. Няма правила, всички могат да правят каквото си поискат, като нас. Ако Папата иска да реализира метъл албум и да пее за неговата колекция от шапки, не ми пука. Ако Mayhem решат да направят албум за Teletubbies, също няма да ми пука (но със сигурност би ме учудило ), защото всеки трябва да прави, каквото той иска по дяволите, без да се интересува какво ще кажат останалите.

В Kampfar ние имаме няколко песни на английски, и това е само защото езикът пасва по-добре на песните. Ако искаме да пеем на исландски, френски или полинезийски, ще го направим, но се съмнявам да чуете това някога.

7.   Какво е чувството да работиш с Peter Tagtgren?

Той е абсолютно брилянтен, истински професионалист и умел майстор. Никога не съм се радвал особено на студийния процес, защото все пак си на затворено пространство, хиляди пъти предпочитам сцеаната и лайф изпълненията, енергията, която получаваш от публиката, връзката между бандата и публиката…, но с Peter нещата бяха доста по-лесни отпреди. Студиото му се намира в средата на нищото, само с няколко къщи, езеро и няколко коне, които се разхождат наоколо, така че няма какво да правиш, освен да се фокусираш върху работата. Има и две други студиа в същата сграда, така че се реализираха още няколко записа по едно и също време, това го правеше и яко място за развлечение, всичкият този процес, който става буквално пред очите ти.

8. Кои са бандите, които те вдъхновиха да станеш музикант?

Започнах да свиря на барабани на 8, така че не слушах особено музика, която да ме вдъхновява. В последствие открих Alice Cooper, Iron Maiden и Metallica, после Slayer, Obituary, Morbid Angel и Death, това беше достатъчно, за да разбера, че метълът е музиката, с която искам да се занимавам. Израстнах сред доста разочарования и преживях много трудни ситуации, създадох връзка с метъла по някакъв начин, такава връзка, която не можах да създам с нито един друг вид музика, така че бе естествено да започна да свиря и практивкувам. Винаги съм слушал много различни стилове – blues, jazz, rock, electronica, prog, понякога и класическа, но метълът определено е това, което най-много пасва на душата ми

9.   Планирате ли турнета, за да представите новия албум?

Да, ще свирим на Ragnarök Festival на April 29, след това ще бъдем на турне с Vreid, Secrets Of The Moon и  Krakow, две седмици из Европа. После заминаваме за Северна Америка, за пръв път през август/септември, има и планове за други концерти след това, но не сме ги анонсирали официално. Хората могат да се информират от MySpace и Facebook.

10.  Тролът е създанието, което се появява почти във всеки албум и песен ( “Norse” – Troll; “Fra Underverdenen – Troll, Død Og Trolldom; “Heimgang” – Trolldomspakt. ) Това ли е създаието от норвежката митология, на което се възхищавате най-много и защо?

Тролът, по същия начин като mare, е физическа форма на енергия, начин на пресъздаване на нещо неразбираемо. Думата „troll“ в словосъчетанието „trolldomspakt“ не ознчава тролове, които се превръщат в камък, докоснати от слънчева светлина (според Norks Mithlogy) , всъщност последната дума означава “ магичеси пакт“. Мисля, че mare като физическо създание е лош дух, който живее сред сенките и те напада, докато спиш, от друга страна тролът е голямо, силно създание, което лесно може да те смачка. Те са израз на разликата между мъжките и женските сили и присъстват в детството на всеки, чиито родители са наясно с местните истории.

11.  Кой измисли и направи обложката на албума и какво изразява – същества с червени роби?

Дело е на Robert Høyem, абсолютно блиянтен художник. Това, което символизира ще откриете в песните и музиката. Както при много неща изглежда просто, но когато започнеш да я изучаващ, ще забележиш доста случващо се, повече на абстрактно, отколкото на символично ниво. Обложката е вдъхновена от музиката, както и текстовете, всичко е в една зависимост. Става въпрос за контраст, неизказаното, тъмнина и светлина, илюзията на злото.

12.  Каква музика предпочиташ да слушаш, когато си сам вкъщи и почиваш?

Любимите ми банди са може би Clutch и Morbid Angel, но слушам и доста други неща. От метъла харесвам Virus, Code, Dødheimsgard, Furze, Trap Them, Herder, но същи и дръги банди и артисти като Die Antwoord, Dr. John, Gallows, Mississippi Fred McDowell, Jan Garbarek, Comus, Roky Erickson, William Elliott Whitmore и брилянтните The Shaggs.

13.  Би ли искал да кажеш нещо на феновете си в България?

Всъщност никога не сме свирили във вашата страна, което е голям срам, но работим по този въпрос, и се надяваме скоро да разберем какво може да ни предложи България.

Благодаря за подкрепата и интереса, дръжте главите си високо!
  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото