Интервю с AMON AMARTH

 На 3-ти декември викингите AMON AMARTH ще пристигнат за поредното си шоу в София, този път по покана на Firestorm Productions. Концертът, както е известно, ще се състои в Зала 5 на Интер Експо Център.

 Дни преди събитието, екипът на Metal Hangar 18 се свърза с част от музикантите от групата. Какво казаха Ted Lundström (бас китара), Johan Hegg (вокали) и Johan Soderberg (китара) – прочетете в следващите редове!

 

Здравейте. Как върви турнето?AMON AMARTH

Ted Lundström: Засега всичко е супер, на всяка една от датите се получава чудесно шоу. Отдавам това на добрия лайнъп. Надявам се, че до края все така ще виждаме много хора в залите и ще успеем да спечелим много нови фенове.

Какво точно Ви вдъхнови да направите ‘’Jomsviking’’? Как приемат феновете албума?

Johan Hegg: Историята на този албум е дълга. Отдавна мислех да я напиша, но така и не намирах нужното време за това. За мен това бе личен проект, но си казах че е крайно време да седна и да напиша този сценарий. Показах го на момчетата, те всички го харесаха и така решихме да работим по него. Раказът ми е базиран на сагата за йомсвикингите. Това е норвежка легенда от 12-ти век. В нея има много бруталност, предателства и насилие, а за мен няма нищо по-вдъхновяващо от това. Според мен феновете го харесват, защото все още пишем песни, които звучат като AMON AMARTH. Надяваме се да няма разочаровани.

Идвали сте тук два пъти – през 2011-та и 2014-та. Какво си спомняте за страната ни и за нас като публика?

Johan Hegg: Помня колко красива е страната Ви. Всички хора, с които се запознахме там, бяха много дружелюбни и приятни. Надявам се, че това не се е променило!

Има ли нещо, което винаги сте искали да направите с AMON AMARTH, но все още не сте?

Johan Hegg: Винаги се опитваме да надскачаме себе си по отношение както на записите, така и на живите изпълнения. Така Вие, феновете, получавате винаги нещо по-добро, когато дойдете да ни гледате. Искаме да има нови неща в концертите ни, да подобряваме театралния аспект на музиката… като викингските битки например. Важно е за нас да се забавлявате. Надяваме се да продължим да го правим дълги години напред, затова се стремим да мислим в по-дългосрочен план.

Кое е най-трудното нещо, което Ви се е случвало като група и как успяхте да се справите с него?

Johan Hegg: И преди са ми задавали този въпрос и отговорът ми все още е „не знам”. Така де, по пътя си човек среща толкова много трудности навсякъде. Намирането на добър лейбъл, който да повярва в теб е добър пример. Това за нас винаги е било много важно. Никога не сме спирали да работим здраво. И ето ни днес… десет албума по-късно.

След всичките тези концерти през годините, изпитвате ли сценична треска преди да излезете пред публика?

Ted Lundström: Не, не мисля. Според мен всички го преодоляхме с времето. Освен може би Jocke, но това е защото той е новият барабанист и гледа на това малко повече като на „работа”. Преди бяхме много нервни, но сега сякаш изпитваме повече еуфория, отколкото тревога.

Ако допуснете грешка по време на концерт, как се справяте?

Ted Lundström: С грешките се справяме като просто продължим да свирим. Обикновено никой освен нас не ги забелязва. Намигаме си, разменяме си усмивки и това е. Свирим тези парчета по шест дни в седмицата, така че се стремим всеки път да сме по-добри.

Има ли нещо в миналото на AMON AMARTH, което бихте променили – песен, албум или събитие?

Ted Lundström: Всички събития досега са повлияли на композирането ни по един или друг начин. Помогнали са ни да продължим напред, без значение дали случките са добри или лоши. Много събития бихме искали да променим, но що се отнася конкретно до историята на AMON AMARTH… хм… май не се сещам.

Какво се промени за групата след „Twilight Of The Thunder God“? Това ли е повратният албум за Вас?

Johan Soderberg: Ами, поне до излизането на „Jomsviking“…бих казал, че да. Определено това бе най-успешният ни диск. Защо мисля така ли?! Просто защото изпитвах голям стрес като започвах да пиша следващите нови парчета. Това е показателно само по себе си.

Какво мислите за т.нар. дигитална ера, в която живеем днес? Всичките тези технологии, предлагащи стрийминг и т.н. Как според Вас те влияят на музикалната индустрия?

Johan Hegg: За мен за всяка група всичко това е необходимото зло, ако мога така да кажа. Всеки музикант иска да изкарва пари с музиката си, но благодарение на модерните технологии това се превръща във все по-сериозно предизвикателство за всеки от нас.

Затвори очи и си представи, че си на любимото си място. Къде се намираш?

Johan Hegg: Вкъщи, до жена си.

Всички имаме своите идоли. Бандите също си имат музиканти, които са ги вдъхновили. Кои от тях смятате за Ваши най-големи влияния?

Johan Hegg: Повлияни сме от много групи преди нас, сред имената са много от класиците – AC/DC, Kiss, Motorhead, Metallica, Slayer и Black Sabbath. Спомням си, че когато излезе ‘Deceiver of the Gods’ журналистите ревнаха колко пряко сме се повлияли от Iron Maiden за този албум. Но, хей, ние също сме расли в ‘тяхната ера’, не е ли нормално това? Та те са повлияли на много банди! Радвам се, че и до днес някак успяваме да почерпим от всички тези музиканти, но никога не звучим точно като тях – някак неусетно пречупваме завета им.

Как успявате да съчетавате музиката с останалите неща в живота си?

Johan Hegg: Късметлии сме, че успяваме да си вадим хляба с този бизнес вече цели десет години. Признателни сме и на близките си, които добре разбират как работи машината, от която печелим пари и проявяват нужното търпение. Без този важен фактор няма как да има баланс. Въпреки това по време на дългите турнета все още постояно ни се налага да се борим и с ежедневни лични и битови проблеми.

Опишете бандата с едно Ваше парче…

Johan Hegg: ‘Raise Your Horns’, защото хората наистина обожават тази песен.

Кажете нещо на феновете ви в България, които ще дойдат на шоуто на 3-ти декември?

Ted Lundström: Пригответе се за кръвопролития! Идваме за Вас!

  1. #1 написан от Black Adder (преди 5 години)

    Готови сме! Ще се лее бира, кръв и пот 🙂 ! Raise your horns!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото