Интервю с Rene Shades (PRETTY MAIDS)

„По-скоро музиката намери мен, отколкото обратното“

 

Rene_Shades_03Феновете на PRETTY MAIDS вече свикнаха с него – ексцентричния басист с неизменния си цилиндър на сцената, емблематичната фигура, която не можеш да сбъркаш. Това е Rene Shades, човекът, който се присъедини към датските ветерани през 2011 и от тогава е неделима част от групата. Повод да се срещнем с него са както участията на PRETTY MAIDS в България, така и соловия му дебют „Teenage Heart Аttacks & Rock and Roll Heaven“, който се появи на пазара това лято.

MH18: Здравей Рене, как си и къде те заварвам?
Rene Shades: Здравей, добре съм и съм в Испания.

MH18: Разкажи ни как се захвана с музика. Посещавал ли си музикално училище?
Rene Shades: Мога да кажа, че всъщност сам се учих. Мисля, че по-скоро музиката намери мен, отколкото обратното. Винаги съм слушал музика, още от времето, когато бях дете. Когато бях на 6 започнах да слушам Elvis и други подобни неща, това ми даваше някакво очарование. И така започнах да свиря на китара, когато бях на 6. После се занимавах известно време с футбол, но след това пак хванах китарата и тя се превърна в неделима част от мен за дълъг период от време … това беше някъде в ранните ми тийнейджърски години. Така започна всичко, не можех да спра да свиря.

MH18: Просто си се упражнявал усилено и си работил над това? Без никакво музикално образование?
Rene Shades: Да, работих усилено върху това, но е много важно да отбележа, че за мен това не беше работа, а просто забавление. Родителите ми имаха албуми на BEATLES, които обичах, и както вече казах обичах Elvis, както и някои датски групи. Но когато си дете не знаеш какво слушаш, но докато си пускаш ранните албуми на BEATLES тази музика се загнездва в теб завинаги. Доволен съм, че родителите ми имаха такава музика у дома. Плочите бяха там и аз ги слушах през цялото време.

MH18: В PRETTY MAIDS си на бас китарата, а в соловия ти албум свириш на китара. На колко инструмента можеш да свириш?

Rene Shades: Е, очевидно е, че свиря на китара, това е първият ми инструмент, но свиря и на бас. Разбира се мога и да свиря на клавири ако ми се наложи, но не бих нарекъл себе си кийбордист. Ако знаеш нотите, които трябва да изсвириш, това може понякога да ти помогне при запис. Все пак работя и в студио и знам как се случват нещата. Но бих казал че свиря на китара, на бас и пея.

MH18: Първият ти инструмент е китара, но влезе в PRETTY MAIDS като басист…
Rene Shades: И да и не! Бил съм в PRETTY MAIDS два пъти. Първият път бях китарист. Това беше някъде около 2004 мисля и тогава PRETTY MAIDS нямаха много участия. Не бих казал, че групата беше в застой, но не се случваха много неща. Приятели сме с Ronnie Atkins и Ken Hammer от може би 1995. Така че Ken ме попита дали искам да свиря китара и направихме няколко концерта заедно като свирих на китара. В началото PRETTY MAIDS винаги свиреха с двама китаристи.

MH18: Значи познаваш момчетата от PRETTY MAIDS още от 1995?
Rene Shades: Да, разбира се, че ги познавам от тогава. Все пак Дания не е толкова голяма страна.

MH18: А колко езика говориш?
Rene Shades: Говоря датски, английски и испански. Сравнително добре се справям и с немски.

MH18: Невероятно! Ти си полиглот, певец, китарист и басист!
Rene Shades: Благодаря ти човече. (смее се)

MH18: Имаш ли любимо парче на PRETTY MAIDS преди присъединяването ти към групата?
Rene Shades: Мисля, че може би песента е „Future World“. „Future World“ и „Love Games“, защото съм отрасъл с тези песни. Но ако трябва да избера само една бих посочил „Future World“.

MH18: А от периода, в който вече си постоянен член на групата?
Rene Shades: Ако трябва да избера една то вероятно ще е „Mother of All Lies“.

MH18: Спомняш ли си концертите ви в България? Наскоро свирихте в Челопеч.
Rene Shades: Разбира се! Искам да ви благодаря. Винаги, когато сме били с PRETTY MAIDS всичко е било фантастично. Всички бяха много мили. Харесва ни да свирим при вас и скоро пак ще се завърнем! Благодаря на всички, които идват да ни подкрепят и ни показват всичката тази привързаност.

MH18: Могат ли българските фенове да очакват да ви видят отново на живо, тук, в България?
Rene Shades: Планът е да започнем турне следващата година, така че да, наистина може да се случи.

ReneShades_TeenageHeartaches_CoverMH18: Да поговорим за новия ти дебютен соло албум – „Teenage Heart Attacks & Rock’N’Roll Heaven“, който излезе на 14 юни тази година. Поздравления, страхотна работа! Музиката в него е доста по-различна от стила на PRETTY MAIDS.
Rene Shades: Нямаше причина да направя хард рок албум. Правя такава музика през цялото време и мисля, че PRETTY MAIDS се справят доста добре. Не мога да го направя по-добре, а и не мога да пея по този начин. Също така винаги съм обичал кънтри музиката. Израснал съм с Bryan Adams, Rod Stewart и Bruce Springsteen и ми се искаше да направя нещо в този стил, като леко го миксирам с други елементи.

MH18: А как избра името на албума?
Rene Shades: В наши дни много заглавия са много кратки, което е ОК. Но аз бях повлиян от VOLBEAT, те имат албуми с дълги заглавия. Един ден стоях в студиото на Jacob Hansen и се оглеждах. Там имаше няколко златни албума и тогава забелязах, че единият беше „Shady Ladies and Outlaw Gentlemen“ на VOLBEAT. Помислих си, че това е страхотно дълго заглавие. По-късно прочетох и новата книга на Bruce Springsteen, в нея той споменава за едно от първите си турнета: „Беше велико, беше фантастичо“ и после добавя: „Беше като множество тийнейджърски сърдечни трепети и rock’n’roll рай за мен“. Помислих си, че това е яко и че ще го използвам. Така че, благодаря на Bruce Springsteen за това.

MH18: На колко инструмента свириш в албума?
Rene Shades: Свиря всички китари и пея, това е основната ми работа. Има няколко песни, в които свиря малко клавишни и малко бас, но основната ми задача е да пея и да свиря китарите.

MH18: Кои музиканти ти помагаха?
Rene Shades: В записите на албума учатсват много хора. Трябваше и барабанистът на Bryan AdamsMikey Currey също да участва, той ми е приятел, но така и не успяхме да намерим време, за да се случат нещата. На барабаните е друг мой приятел – Kasper Lund. На бас китарата е Paul Bushnell – той е басист на Tim McGrow, който е голяма кънтри звезда в Америка. Участват и няколко немски музиканти от групата на Udo Lindenberg. Има един музикант Jimmy „Z“ Zavala – той е известен саксофонист и свири и на хармоника, записвал е с Rod Stewart, Eurythmics, Tom Petty and Etta James. Имаше много различни музиканти и съм много щастлив. И разбира се известният кънтри китарист Brent Mason, той е легенда и съм много щастлив че се съгласи да участва. Беше забавно, страшно забавно. Трябва да спомена, че човекът, който продуцира с мен албума е Hans Martin Buff, той работи със SCORPIONS и преди доста е работил с Prince.

MH18: Явно си събрал цяла плеада от професионалисти за този дебют.
Rene Shades: О, да, наистина. Исках да направя нещо наистина качествено и всички тези хора много ми помогнаха. И затова съм толкова щастлив. Разбира се Jacob Hansen миксира албума, а той е човекът, който миксира PRETTY MAIDS и VOLBEAT.

MH18: Покани ли някой да ти помага с вокалите?
Rene Shades: Не, на вокалите съм само аз. Има няколко човека, мои приятели, който участваха в записването на бек-вокалите. Но 99.9% на вокалите съм аз.

MH18: Как направи албума? Имаше ли материал събран през годините или всички песни в „Teenage Heart Attacks & Rock and Roll Heaven“ са нови?
Rene Shades: Не съм използвал нищо старо, започнах изцяло от началото. Преди участвах в един проект SHADES & PETERS, с който издадохме албум и той малко напомняше на този, но само малко. Не исках да използвам идеи от онзи период. Казах си: „ОК започвам на чисто и да видим докъде ще стигна!“. Всички песни са нови.

MH18: А колко време ти отне да завършиш „Teenage Heart Attacks & Rock and Roll Heaven“?
Rene Shades: От решението да направя албум до пълното му завършване – може би около две години.

MH18: Коя беше първата песен, която написа за албума?
Rene Shades: Песента „The American Dream“. Нея направихме първо, а после „Reckless“.

MH18: Много музиканти правят песни за разочарованието си от политическата система и изборите.
Rene Shades: Не това беше идеята на „The American Dream“. Наистина не беше това идеята, когато я започвах, но песента придоби тази форма в процеса на работа. В началото текста не беше готов, имах само мелодията и акордите.

MH18: В албума си включил и един кавър „Oh Susie“ на SECRET SERVICE. Защо избра точно нея? С какво тя е специална за теб?
Rene Shades: Това е просто една песен, която си спомням от времето, когато бях 6-ти 7-ми клас. Тогава си хлапе и за пръв път започваш да ходиш на частни рождени дни с приятели и започваш да проявяваш интерес към противоположния пол. Спомних си песента от онова време и си помислих, че е страхотна. Прослушах я отново и си помислих, че може би мога да направя нещо от нея. Забавната част дойде след това. Тъй като работя в студио много музиканти идват и един ден се появява Johan Becker, който в действителност е настоящ вокал в SECRET SERVICE и пее песента. Той чу моя кавър и каза „Фантастично!“, което за мен беше наистина забавно.

MH18: Успял си да постигнеш наистина страхотно звучене в „Oh Susie“.
Rene Shades: Много ти благодаря. Оценявам го. Песента е написана през 1979, в друго време. И все пак е страхотна песен. Винаги съм обичал оригинала!

MH18: Разкажи ни нещо за „Forever Girl“. „Убийствена“ песен е.
Rene Shades: Това е просто история, все едно пишеш история за филм. В нея няма нищо действително. Исках да напиша песен, подобна на „Where the Wild Roses Grow“ на Nick Cave и Kylie Minogue, или като „Summer wine“ на Ville Valo & Natalia Avalon (в оригинал на Nancy Sinatra & Lee Hazelwood). Исках да постигна такъв тип звучене и когато историята беше готова работих с доста ирландци и затова в песента се усеща ирландски нюанс. Единствената песен, в която има нещо лично е „Little Footsteps in the Sand“.

MH18: Много красива и отпускаща песен с привкус на лятна ваканция.
Rene Shades: Това е песен за сина ми. Трябва да звучи все едно си в Испания, защото аз живея в Испания. Това е позитивна песен за децата и семейството. Вярвам, че всяко дете по света заслужава да има хубаво детство. Знам, че не винаги се получава така, но наистина смятам, че всяко дете заслужава добър старт в живота.

MH18: Сега след като новият ти албум е вече факт ти предстои турне. Ще подгряваш SHOTGUN REVOLUTION в Дания. С кои музиканти ще излезеш на сцената?
Rene Shades: С барабаниста на SHOTGUN REVOLUTION, който свири и в албума – Kasper Lund и китариста от друга датски банда – ST. PROSTITUTE, който ще е на китарата. Един мой приятел от Дания ще е на баса. Това е. Ще се постараем да вдигнем много шум!

MH18: Какво ще кажеш за читателите на Metal Hangar 18?
Rene Shades: Metal Hangar 18 е най-якото електронно издание в света! Всеки, който го посещава и чете за музиката в наши дни е наистина оценен! Ние не просто говорим, а наистина имаме предвид това, което казваме. Не можеш да убиеш рок’н’рола, независимо в каква форма идва! Ние ценим страстта на всеки към тази музика, независимо дали става въпрос за PRETTY MAIDS или за моите неща. Благодаря на всички, който в този забързан свят намират време да четат издания като вашето. Вършите страхотна работа! Благодаря на всички и ви пожелавам всичко най-хубаво!

 1. #1 написан от Анонимен (преди 4 години)

  Нищо не бях чувал за този музикант досега. Pretty Maids не са ми непознати като име, но конкретно този guy за мен е съвършено нов субект. Въпреки това, интервюто ме провокира да потърся повече информация за него, а също и да чуя най-накрая този албум. Описателната дегустация на някои парчета е много провокативна! 🙂
  Като цяло, интервюто е от този тип, дето не усещаш кога стигаш края, и си казваш: „дайте още, де…“
  Наистина ще взема да го чуя този албум.
  Браво!

  А. – 42г., София

 2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 3. Коментари за тази публикация
В началото