Още една покана за 17 октомври ви очаква:

Елате да отпразнуваме тазгодишния EDGE DAY в Социален център “Аделанте” (ул. „Гурко 27, сградата във вътрешния двор; за повече инфо http://sc-adelante.org) заедно с акустичния/фолк-пънк изпълнител xMAPKOx от Скопие.

Партито започва в 19:00 с безалкохолни коктейли, веган храна и прожекция на документалния филм “EDGE The Movie: Perspectives on Drug Free Culture” (с български субтитри).

Филмът съдържа интервюта с хора от американската стрейт едж сцена, които разказват за своите лични истории на живот без дрога и създаване на социални, екологични и индивидуални алтернативи на статуквото – веганизъм и права на животните, феминизъм, защита на природата, DIY концерти и фензинове, алтернативни общности. Сред интервюираните са Ян Макай (Minor Threat, Fugazi, Dischord Records), Карл Бюхнър (Earth Crisis), Ева Хол (Gather), Кент Маклард (Ebullition Records, HeartattaCk Zine), Пат Флин (Have Heart), Питър Янг (активист за освобождение на животните), Прийш Пател (природозащитник, ЛГБТ активист), Рос Хенфлър (социолог) и др.

След прожекцията ще последва концерт на хМАРКОх от Скопие, който ще изпълни част от своите парчета за трезвеност, социална промяна и борба за по-добър живот.

Какво е стрейт едж?

През 1980 г. Ян Макай, вокалист на вашингтонската пънк група Minor Threat, пише песента “Straight Edge” като реакция срещу нихилистичните тенденции в пънка. В една пънк-рок песен, по-кратка от минута, той заявява, че хардкор и пънк значи алтернатива на статуквото, а в това да пиеш, пушиш и правиш същите неща като всички останали няма нищо радикално и алтернативно. Стрейт едж и знакът хикс, който се отбелязвал по ръцете на непълнолетните по време на хардкор пънк концертите (за да не им се продава алкохол) в началото на 80-те, се превръща в символ на едно ново поколение хардкор пънк хлапета, които изразяват своя бунт чрез създаване на позитивни алтернативи, а не в апатия, пиянство и безпаметни нощи.

Защо 17 октомври?

На 17 октомври 1999 г. в бостънския клуб “Карма” се събират пет от най-големите стрейт едж хардкор банди от 90-те години. Поводът е прощалния концерт на Ten Yard Fight от Бостън, а освен тях на сцената се качват Bane, In My Eyes, Reach the Sky и Floorpunch. От тогава насам 17 октомври се превръща в празник на алтернативната пънк сцена, която казва да на позитивния начин на живот и не на цигарите, алкохола, наркотиците и всички останали замъгляващи съзнанието субстанции.

Социален център “Аделанте” (ул. Гурко 27, сградата във вътрешния двор)
Час: 19:00
Вход свободен, както винаги