Fall is coming

27 септември 2015 година- Mixtape 5/ B-side

Мятане на коси, откъсване на глави!

Краят на септември, а есента дойде с пълна сила. Дойде, защото ние я приветствахме със събитието Fall is coming  в малката зала на клуб Mixtape 5. За мен това беше първото посещение в този клуб и искам да кажа, че останах очарована от интериора, сцената и звука. Най-просто казано, всичко беше перфектно.

За есенното посрещане се събраха на една сцена не малко групи, а цели 6 супер различни и атрактивни по стил софийски групи, които нямах търпение да чуя, някои от тях за първи път. Въпреки дъждовното време и сивотата в последните дни, аз лично отидох с голяма доза настроение и готова за новите емоции, които щяха да ми предложат групите. Организаторът на събитието Жо Василев се беше погрижил всичко да върви не просто по график, а повече от стриктно и добре. Всяка група спазваше опоменатото време и се придържаше към точното времетраене, което имаше на сцената. Това беше една много стабилна загрявка за следващото голямо събитие, което Жо организира- Valentine`s Massacre“. Малко по надолу в репортажа, ще може да прочетете и какво споделя той като организатор.

А сега, по същество. Както споменах, всичко вървеше гладко и по график, без никакво закъснение първи на сцената излязоха момчетата от Beyond Faith. Млада група, която имах възможността да чуя за първи път. За жалост, за тях все още нямаше достатъчно хора, но тези, които бяха отпред, бурно ги подкрепяха. Със сигурност бандата има още много какво да учи като всяка друга група, но аз лично мисля, че като за начало се представиха много добре и със сигурност ще искам да видя как се развиват и за напред. Започнаха с много силно интро, което нямаше как да не ми направи впечатление, и на мен лично много ми хареса това начало. Групата изсвири добре авторските си парчета и ще видим от тук нататък какво ще ни представят.

След като дадоха концертното начало следващи на сцената се качиха- Escape From Inferno.

Група в обновен състав, за която писахме съвсем скоро. Група, която в момента записва дебютното си EP и е изключително мотивирана, нахъсана и излязоха с много позитивна енергия и свежо излъчване. Аз лично много ги харесвам, вече съм имала възможността да ги слушам няколко пъти и мога съвсем спокойно да кажа, че няма нищо по-хубаво от това да видиш как една група се развива и нещата вървят напред. Момчетата решиха да запишат своя концерт, надявам се скоро да видим и записите, а може би и видеото, което ще оформят. Публиката се раздвижи и емоциите започнаха да се покачват. Бандата изпълни вече познатите си авторски композиции в леко променен вариант според новия вокалист- Миро, също така чухме и най-новата им песен „Xanax“. Много живо изпълнение, всички бяха супер развълнувани, самата група беше много добре настроена и няма какво повече да кажа. Участието им беше много добро.

Следващи на сцената се качиха The Voice Within. Отново група, която имах възможността да слушам за първи път. Присъствието им на сцената и самото звучене бяха на много високо ниво, за първо слушане бях истински впечатлена. Много ми харесаха вокалите и цялостното им звучене. Групата стоеше много добре на сцената и успяха да съберат доста хора пред тях. Всички супер много попиваха от музиката им, а те разчупваха обстановката като редуваха кавъри и авторски композиции. Доста добре подбран сет лист и много хубаво се получи цялото им изпълнение. С удоволствие бих ги слушала отново. За финала на тяхното изпълнение поканиха организатора- Жо Василев и изпълниха заедно песента Idols and anchors„, с която финално прехвърчаха доста искри между тях и публиката. И така бандата, с много енергия и силна музика, приключи своето участие и даде ред на следващата група.

През кратката пауза между групите аз разговарях с хората, допитвах се до тяхното мнение и се стараех максимално да се потопя в атмосферата така, че да усетя всеки един човек и най-вече да имам правилната преценка за всеобщото усещане от Fall is coming“. Някои от мненията може да прочетете тук:

 • Какво мислите за феста, коя група ви направи най-силно впечатление до момента, имате ли си фаворит, за който сте дошли днес?

Ицо: Аз лично най-много подкрепям Fate Means Nothing и Lost in Eternity, това са групите, от които очаквам най- много, но със сигурност искам да чуя и останалите. Групите, които чухме до момента, се представиха доста добре.

Йоана: Аз дойдох специално за Citizen Erased, обаче много ми харесаха и The Voice Within, особено вокалите изпълнението им беше изключително професионално. Всички групи до момента се представиха добре, организацията също е на ниво и мисля, че този фест е много добра идея и ще е хубаво да има и други издания за напред и да стане нещо като есенна традиция.

 • Кой ще е следващият концерт, който ще посетите?

Ицо: Следващият концерт, който мисля да посетя, ще бъде на Dash The Effort. За други концерти в момента не се сещам.

Йоана: На 24 октомври As Orchids Wither и Vendetta ще направят концерт и аз ще отида.

И ето, отново сме  в клуба , защото следващата банда определено не е за изпускане. Това е банда, която не просто стои добре на сцената, а банда, която показва стил , поведение, външен вид и звучене. Да, това са Fate Means Nothing! И за пореден път  успяха да ни очароват с изключително елегантната  си визия.  Както споменах, това е една група, която за мен е на много високо ниво- професионализъм. Още със самото начало публиката не можа да се удържи и да изчака тяхното официално започване.

Когато говорим за стил, не може да не отбележим изключителното ново интро, с което започнаха и по-късната поява на Жо на сцената, което допълнително показа, че те  взривяват, вдигат адреналина  и се забавляват заедно със своите фенове. С излизането си Жо вкара на сцената още по-силна енергия, вдигна ръка и шоуто започна, ако мога така да се изразя. От тук нататък е вече трудно да пиша, защото всичко, което виждах бяха хората, които избухваха, скачаха, куфееха, и Fate, които с всяка песен вдигаха нивото и забиваха още по-тежко и сигурно на сцената. Имахме възможността да чуем и песен от предстоящото им EP, което групата съвсем скоро записа. Това е A Dance in а storm“, песен към която ще очакваме бъдещ видеоклип. И след като я чухме сега, чакането за неговото издаване става дори по-трудно и истински неудържимо. Към изпълнението им се присъедини и гост вокалиста Денислав Николов- Шорти, с който изпълниха първия им официален сингъл „Unveiling the Mask of Treason. С няколко думи, групата изпълни авторските си парчета, публиката беше тотално взривена, енергия за седмици напред. Това е което успявам да кажа, защото по времето на такива изпълнения, нямаш време да събереш ума си, единственото, което можеш, е просто да усещаш това, което групата ти предава, а тяхното послание е силно и внушително. Това са Fate Means Nothing!

След тях определено имахме нужда от малко почивка, за да се приготвим за предпоследната банда на събитието. Това бяха момчетата от Citizen Erased. Слушах ги едва за втори път и отново съм много приятно изненадана от звученето им. Бандата определено показа различно звучене и стил във всяка една от композициите си. Имаха доста разчупен сет лист, който на мен лично много ми се понрави. Самата група беше много мелодична и свежа на сцената, личеше си, че свирят с огромен набор от енергия, хъс и желание. Жалко, че хората понамаляха към края на тяхното изпълнение, но все пак тези, които останаха, бяха доста доволни и истински подкрепиха групата, като дори пееха с тях. Citizen Erased е група, в която има много потенциал, както и всяка друга група, която беше част от фест-а.  Аз съм истински щастлива, че слушах всички тези групи.

Не, това не са финални думи, защото има още една група, която е съвсем нова на сцената и това им е едва второто участие –  Lost In Eternity. След като направиха силен дебют на August Burns Fest и представиха дебютното си EP, дойде време и за следващото им участие. Групата отново имаше много силно звучене, много брейкдауни, на които да се избухва, дори бих казала,че се представиха по-добре от дебюта си, но това е моя лична преценка. За участието си имаха и гост вокалист за една от песните в лицето на Александър Калпакчиев от The Voice Within. Заедно изпълниха песента „Clarity „, която е ново попълнение към сет лист-а им. Чухме и двата официални сингъла на групата „Lifeless“ и „Tribulations“, както и всички други авторски композиции от дебютното им EP- This is The End“. Въпреки, че накрая останаха наистина малко хора, супер много избухнаха заедно с Lost in Eternity, а на тях пожелавам да продължават така да се развиват и да ги виждаме по-често на концерти.

И този фест приключи, както всеки път, аз оставам много позитивно настроена и заредена. Това, което не мога да не отбележа и да не кажа е, Поздравления за всички тези родители, които дойдоха, за да могат техните деца да слушат любимите си групи. За мен това е достойно за уважение и е много хубаво, когато видиш как родителите подкрепят децата си и им дават свободата да следват целите и мечтите си, понеже имаше и доста родители на деца от участващите групи.

Малко преди края на фест-а успях да взема и кратко интервю от организатора. Тук може да прочетете какво ми сподели Жо Василев:

 • Какво ще кажеш ти, като организатор, имаше ли някакви усложнения по време на организацията, доволен ли си как протече днешния ден?

Жо: Винаги има някакви проблеми, имаше проблем с баса, както и с барабаните, дори се налагаше хора да си отидат до вкъщи днес. Но в крайна сметка, каквито и проблеми да имаше по цялата тази организация, всичко се реши точно до началния час, до 18:00 всичко беше перфектно.

 • Защо избра да събереш на една сцена толкова различни по стил банди?

Жо: Точно защото са много различни и при други обстоятелства няма да свирят на едно място. Това са банди, които имат такива стилове, че просто няма да се съберат да свирят заедно. Такава ми беше и целта, защото това е нещо като есенна версия на Valentine`s  Massacre“, а там основната идея е точно да събирам различни групи по стил.

 • След като загряхме с „Fall is coming“, какво можеш да ни споделиш за предстоящото издание на „Valentine`s Massacre“?

Жо: Това, което мога да кажа със сигурност е, че ще има моя група сто процента, ха-ха. За момента това е, което мога да кажа. Просто нещата са в такъв основен момент и все още се водят прегори с групите, но иначе всичко е ангажирано вече и постепенно ще започнем да обявяваме нещата по събитието.

 • Според теб оценяват ли хората и бандите, това което правиш ти, като организатор, понеже всяко събитие е част от полагането на основите на тази сцена?

Жо: Всичко е разделено на 50/50, половината хора и групи оценяват това, половината не. Винаги има хора, които ще оценят и най- малкия жест, на пример да помогнеш на група с едно перо за китара. За мен хората, които организират събития и помагат на групите трябва да бъдат малко по-оценявани в техния труд и време, което отделят, за да направят това. Aз винaги блaгодaря нa оргaнизaторите нa концертите, нa които ходя, зaщото преди всичко съм фен.

 • И един финален въпрос! Къде ще бъде следващата ти спирка, като концерт или събитие, което организираш и какво ще кажеш като съвет на всички, които се захващат да организират такива по-големи концерти?

Жо: Следващият ми концерт е този, който обявихме съвсем скоро на 17 октомври с Khan. Повече може да погледнете на нашата фейсбук страница. А събитието, което организирам и следва скоро да се разбере повече е „Valentine`s Massacre“.

Иначе това, което бих казал на всички е винаги да си приготвят нещата предварително и нищо да не оставят за последния момент. Така, каквото и да възникне, ще могат да го разрешат на време!

 • Благодаря ти много за отделеното време, благодаря ти много и за чудесната организация и събитие!

Финално мога да кажа, че всички банди се представиха с много заряд и посрещнахме есента подобаващо. Показаха колегиалност, показаха сплотеност, една добра основа на българската сцена. Ако някоя от бандите ви е харесала, последвайте техните страници във фейсбук и подкрепяйте българската сцена, това е задружно начинание и трябва да бъде двустранно, за да има напредък!

Очаква ни един много силен сезон, с много активна сцена, и пожелавам на всички банди да продължават да свирят с това желание, което свириха тази вечер. Моят репортаж от  Mixtape 5 приключи и е време да синтезираме и осъзнаем преживяното и да се подготвим за следващите нови събития, които ни очакват!

11952032_922381644501008_1181169234280305670_n

 1. #1 написан от Анонимен (преди 8 години)

  Групите са много яки – то е ясно но и автора си знае работата .По- най „брутално – якия“ начин ни е представил цялото събитие – „Fall is coming“ . Комплименти!!!

 2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 3. Коментари за тази публикация
В началото