FATE MEANS NOTHING – за музиката и това, което тепърва предстои

На 5 декември се състоя дебютното промо на Еп-то на Fate Means Nothing„2346“, което много от вас успяха да дойдат и чуят, дори да си закупят, а други да прочетат това, което изписах за техния дебют. Както вече ви споделих, на това промо успях да взема интервю от тях, с което да ви запозная повече с творчеството на групата и бъдещите им планове.

За групата това е една изключително силна година- дебют. Те издадоха своя пилотен видеоклип към песента „Cleansing“, успяха да направят доста клубни концерти, с които да наложат своята стилна визия на поведение и музика и финално завършиха годината с изданието на дебютното си EP „2346“. Повече за всичко това, от самите тях!

12189656_1626445684283013_7914267106839802528_n

Здравейте! Днес е вашето промо на дебютното ви ЕП „2346“, как се чувствате?

Галев: Това беше една дългогодишна мечта. Fate Means Nothing е проект, който е замислян от страшно дълго време и тук е моментът да благодаря на Жо, че той стана част от него, а без него това нямаше да е възможно. Няма как да кажа, че не се притесняваме, защото тук, днес, ще покажем на какво сме способни.

Вие всъщност сте банда на няколко години, били сте заедно и в други проекти и може да се каже, че доста добре се познавате.
Кой точно е основателят на Fate Means Nothing и каква е била основната идея и концепция като сте започнали групата?

Галев: Това определено е един много дълъг процес, през който преминахме, през много конфигурации, групи. Общо взето аз и господин Вачев търсихме да направим група, така се открихме и с Кичуков. Имахме и един друг проект, който остана в миналото, но там се намерихме с Жо, разделихме се тогава, но старата любов ръжда не хваща и се преоткрихме в този нов проект.

 

Жо, ти като последно присъединил се, защо избра да се включиш в групата? С какво успяха да те спечелят, защото съм сигурна, че получаваш доста предложения за участия в групи от различни стилове?

Жо: Тук може малко да ми се скарат, защото когато се разделихме имахме различни виждания за музиката. Аз исках да правя12360017_10153655109170071_4792884223203835012_n по old school metal. Иронията е там, че в последствие се върнах към стила, който те свирят, а в онзи момент те имаха проблем с намирането на вокал. Имали са няколко вокали, които са сменяли, но така и не са стигнали до финален вариант. Идеята първоначално беше аз да се присъединя към тях временно, да направим два-три концерта, за да може да станат малко по-активна група и хората да ги знаят, след това те да си обявят търсене за вокалист. Обаче стана така,че на мен много ми хареса идеята за Fate Means Nothing, концепцията и музиката много ме привлече, имайки предвид, че в тях има неща, които в другите ми групи ги няма.

Как да ти кажа, концепцията най-вече и самата тежест. Нито в Khan, нито в Dash е така, там нещата са по-олекотени, доколкото в Fate видях нещо, което искам да получавам от музиката доста занапред. И в един момент останах като постоянен вокал. За момента, нали, докато не решат да ме изгонят, хах.

А кой точно от вас наложи този стил на обличане, поведение и музика?

Галев: ами не искам да се фукам, но като външен стил, ние така си ходим в ежедневието и това е просто начина, по който изглеждаме. Не е нещо необичайно за нас.
Жо: С малки изключения, нали, хаха.
Галев: това го пренесохме и в нашата музика, и в нашето лично поведение. Мисля, че е интересно, защото не съм срещал друга група в България, която да прави същото.

Определено успявате да се откроите с много различен стил и визия! Нека сега разкажем повече за самото ЕП и всяка песен, която носи собствено послание.

Първият ми въпрос е каква е цялостната концепцията на ЕП-то?

След това може всеки един от вас да разкаже историята на всяка една песен и какво послание всъщност носи?

12345468_10153655108895071_1642396071450289515_nМики: „2346“ го избрахме, защото дълго време мислихме за име на албума.
Галев: и не измислихме ..
Мики: Решихме да подходим по друг начин и това е доста креативно решение всъщност, в момент на безизходица. Както знаете, всяка група първо слага на песните си номера преди да им сложи заглавия и просто решихме да използваме за EP-то 2,3,4 и 6 песен. Като естествено вече си имат и имена, но решихме да използваме самата номерация за заглавие понеже звучи добре и креативно. Хората ще си задават този въпрос и това ще привлече донякъде и самото внимание към този продукт.

А сега идва ред на всяка една песен и нейното послание?

Жо: тук е моментът да говори Галев, защото той е човекът, който измисля музиката и пише текстовете, на този етап.
Галев: Първо искам да започна с това, че текстовете могат да бъдат възприемани така, както хората ги виждат и това важи за всяко едно изкуство като цяло. Всеки може да види нещо за себе си от свои лични преживявания. Най-баналният пример е 4-та песен A dance in a Storm, любовна песен. Всеки може да открие нещо хубаво в нея, нещо тъжно, нещо каквото му се е случило или му се случва в момента. Може би е малко по-нетрадиционно за нашия стил, но общо взето става дума, за това да се стараеш да бъдеш по-добър към себе си и към другите. Изразено по един малко по-агресивен начин, защото според мен светът има нужда от това. Когато искаш да кажеш нещо, ти искаш по-скоро да го изкрещиш и да го натякнеш. Това е Fate Means Nothing, това е нашето Ep.

Защо избрахте за пилотно видео да дебютирате именно с „Cleansing“?

Галев: Това е може би една от песните, която наред с Covenant постарому известна като 6-тата, която човек може да разтълкува по различен начин. Това е така, защото текстът е общовалиден за всичко, за ежедневието, за света като цяло, за обществото. Всеки може да открие нещо за себе си. Това, което аз лично съм замислил и ме е накарало да напиша песента обаче, предпочитам да запазя за себе си.

12348159_10153655107975071_6431342884042748476_nРазкажете ни повече за процеса на работа по музиката, записите и видеото?  Какво ви костваше цялата тази подготовка за дебютното издание?

Жо: Това, което е най-трудно в България, е да правиш музика, която да очакваш по някакъв начин да ти се възвърне като инвестиция. Това, което ни беше абсолютно ясно на всички нас в самото начало, че ще ни бъде супер трудно да пробием като такава банда. В днешно време много банди се заемат с  deathcore, metalcore и всякакъв core и това създава тази трудност да направиш едно избухване с EP, след като техниката е супер достъпна и чисто финансово е супер лесно да реализираш нещо такова. За това се раждат много банди, които невинаги успяват да направят избухването, което желаят. За нас също беше ясно, че ще е трудно да избухнем, както желаем и ще отнеме много време, за да се утвърдим. Но най-вече и финансовата част е голям проблем у нас, както и времето, което също е свързано с финансите, защото ако отделяш повече време, не трябва да работиш, а няма как това да стане. Времето ни костваше супер много, за да можем да се виждаме на репетиции, за да снимаме цяла нощ клип и да си взимаме отпуски за записи. Времето е нещото, което най-много ни коства.

Трудно ли е да се промотира една група сама в рамките на нашата страна, какви са плюсовете и минусите в това сами да се продуцирате?

Жо: Минусите са, че сам трябва да се рекламираш, трябва да правиш събития и да каниш групи, хора и т.н. Което отнема доста на организаторите и на бандите организатори, както и ако някой трети човек е организатор, отнема супер много време, ресурси и пари. Плюсовете са, че не се обвързваш с договори, които да ти взимат проценти от самия продукт. Което пък на запад е голям проблем, защото лейбъл може да ти направи прекрасен договор за турне например и след това да ти прибере един доста голям процент от спечеленото, всъщност. Но тук разбира се говорим за доста по-ниски нива, защото тук нищо не може да се сравнява с друга държава, освен Сърбия хах, положението навсякъде е много по-добре от нас. Образно казано.

Един от любимите ми въпроси, но не толкова любими на самите групи. Днес представяте своето ЕП, а от утре какво следва за Fate Means Nothing?

Галев: Нашият проект е в постоянна еволюция и тук може би е моментът да кажа с позволение на другите, че ще предприемем12359993_10153655108655071_2389958532778637923_n една много авангардна и смела крачка напред след „2346“. Това беше, което искахме да покажем и можем до момента и от тук нататък започваме един нов етап, един нов период от нашето развитие. Вероятно този състав ще се увеличи, защото ни очаква нещо много по-сериозно. Ние очакваме да бъде нещо по-сериозно и това звучене, което сме имали до момента, концепцията ще се запази, идеята ще се запази, но ще подходим по друг начин и ще покажем вече наистина какво можем. Защото смятам, че до момента се постарахме доста, дадохме много от себе си, но в никакъв случай не е всичко, което можем.

С няколко думи каква беше годината за вас и какво очаквате от предстоящата?

Галев: Най-смелата ни мечта за предстоящата година е албум, но първо искам да видим какво ще се роди от тази нова идея, как ще я оформим, каква ще бъде концепцията.

Кои са вашите любими български банди и кои са албумите, които успяха да грабнат вашето внимание през тази година?

Жо: Как да ти кажа, аз бях доста добре информиран относно всеки един релийз на българските банди, защото се занимавам с това като странично хоби. Това, което  много ми хареса на този етап са групи като Beyond Faith, защото се отличават супер много от „малките“, разбира се, малките в кавички, защото за не съм много по-голям, но определено се отличават с различен стил от младите банди, защото те са с по-олд скуул звучене в стил 90-те, а те го показват в 2015, което е доста голямо постижение. As orchids Wither естествено, защото това което правят реално е, как да го кажа, те са ранните 40 days later на този етап. Моето топ три е Lost in Eternity, Beyond Faith  и As Orchids Wither. Няма кой е на първо и второ място, всички са на едно. Техните издания са тези, които ми харесват най-много, от там нататък на мен ми харесват супер много и други групи като JFT, Simai, които имат много голям потенциал, въпреки че те не са ми в стила и не са нещо, което аз бих слушал.

Къде ще бъде следващото ви участие и кога ще ви видим най-скоро?

Жо: Всичко винаги е в постоянна промяна при нас. За тази година това е последното ни участие, най-рано ще се видим догодина, може би покрай свети Валентин, така да го кажем.

Имам един доста банален въпрос, който ми остана като подпис с всяка банда. Ако музиката е най-доброто средство да изразиш себе си пред света, какво е вашето финално послание към всички хора, които ви подкрепят?

Галев: Нашето послание е включено в „2346“, за това нека всеки, който има желание да си го вземе, да го изслуша и да го възприеме, както пожелае. Аз ще се радвам, ако сме повлияли на всеки по някакъв начин, положително, отрицателно, всеки да го възприеме, както го усети.

Благодаря ви още веднъж за отделеното време и възможността да взема интервю от вас!

Пожелавам на групата още по-успешна нова година, в която да успее да надгради това, което вече е поставила като основа и да ни зарадват с още много музика и интересни идеи. Отделете малко време на тяхното ЕП, както и на всяка една друга българска банда, те заслужават нашата подкрепа! Откъде може да закупите „2346“ или мърч на групата, за тази цел може да се свържете с тях от фейсбук страницата им, както и от профила им в bandcamp.

Дебютното видео на групата към песента „Cleansing“.

Първият официален сингъл на групата, към песента Unveiling The Mask Of Treason“.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото