02.12.2016 НДК, зала 1

DSE2При всяко продължение на хубав филм публиката гледа с леко съмнение и очакване, дали следващият няма да е разочароващ. Доколкото продължение може да има при музикални групи, концертът на Dire Straits Experience е своеобразно продължение на култовата група. Още по време на първата песен Telegraph Road, когато чух леката механхолията в гласа на Терънс Рейж, разбрах че продължението на филма е повече от успешно, макар и с нов състав. Музиката бе прекрасна и завладяваше до степен да се тактува с удоволствие. Нотка романтика се появи с песента “Romeo and Juliet”, когато оригиналният член на Dire Strats Крис Уайт напомни добре познатия звук на саксофон, който пренася публиката в друго измерение. Настоящият състав на групата е Chris White, Terence Reis, Chris Whitten, Michael Féat, Tim Walters, Simon Carter, Danny Schogger, Paul Geary, James Powell.

И докато групата се радваше на снега и хладното време в София, публиката се радваше на качествена музика създавана преди повече от 20 години. Незабравимите Walk of Life, Tunnel of Love, The Man’s Too Strong, Brothers in Arms, Sultans of Swing, изпълниха с емоции залата.

След бис от Money for nothing, на който публиката вече бе на крака и танцуваше, Крис Уайт отдаде чест на „човекът, който прсъства във всяка песен“, макар и не на сцената, като последваха бурни аплодисменти за Марк Нопфлър. След последното изпълнение на Going Home групата обеща, докато достатъчно от нас искат да ги слушаме, те ще идват. Звучи като добър  план за ценителите на качествена музика.

Сетлист:DSE1

·  Telegraph Road
·  Walk of Life
·  Romeo and Juliet
·  Tunnel of Love
·  Your Latest Trick
·  The Man’s Too Strong
·  Expresso Love
·  Private Investigations
·  Once Upon a Time in the West
·  Lady Writer
·  Two Young Lovers
·  On Every Street
·  Brothers in Arms
·  Sultans of Swing

Бис:
·  Money for Nothing
·  Going Home

репортаж: Анна Николова
снимки: Анелия Моравска