Chaos Is The Law – SATURNIAN MIST и BELGARATH

saturniantour

Доста каръшки се оказа за мен денят на 10 ноември. Затова когато вървях към Rock Bar Fans си мислех, че е крайно време да ми се случи и нещо хубаво. И то се случи. Причината за нетърпението и желанието, с които бях поела натам беше концертът на SATURNIAN MIST и BELGARATH.

BELGARATH са една от най-обичаните от мен родни банди, но случайностите правеха все така, че не ги бях виждала от месеци. SATURNIAN MIST вече ме бяха омагьосали с творчеството си и нямах търпение да ги видя на живо. Когато пристигам в клуба (повече от час преди началото), все още тече саунд чека. Геройската битка с поостарялата и на моменти доста своенравна техника завършваше с променлив успех, но все пак музикантите и от двете групи успяха горе-долу да постигнат звука, който искаха.

BELGARATH за мен си остават дефиниция за чист, рафиниран олд скуул блек метъл. Без завоалирани послания и иносказателни метафори те винаги успяват да увлекат и поведат феновете си с тях. Зад маските и черните дрехи те са четири обикновени момчета, които упорито следват пътечката на своята музика. Без претенции и звезделеене те правят това, което обичат и обичат това, което правят. Сетът им не беше дълъг, защото саунд чекът отне малко повече от предвиденото време, но беше наситен със същия заряд и енергия, с които черните магьосници винаги ни връхлитат. Започват с „Winds of War“. „Fire and Ice/wings of demise/Revers of blood/tears and mud. Belgarath, Тhe Clansman и Vomir ни заливат със звукова стихия, която ни помита, а вокалите на Purgatorii са естествени, като вдишване и издишване, но обсебват с мощта и дълбочината си. Продължават със страхотната „Black Altar“, която е събрала красотата на творчеството им и, разбира се, емблематичната „Wanderer“. Сетът им завърши с две нови композиции, а BELGARATH споделиха, че има какво да видим и чуем от тях за в бъдеще.

Set list BELGARATH:
Winds of War
Black Altar
Dead End
Wanderer
Fields of Dead
Tomb Among The Stars
The Sword
Ash

SATURNIAN MIST малко поляризираха присъстващите. Някои намериха в музиката им нагло плагиатство, други не бяха чак толкова очаровани от показаното. Аз пък наистина чух и видях това, което очаквах. Много личен момент беше, когато fra. Zetekh дойде при мен веднага след като слезе от сцената и ме попита: „Видя ли това, за което си говорихме в интервюто?“. Да, видях го, почувствах го, изживях го.

SATURNIAN MIST са от малкото артисти в този стил, които имат смелостта открито да демонстрират ритуалите и вярванията си на сцената. Нямаше позьорщина, излишеството от символи не беше заради „шоуто“ и за да привлече внимание. Те бяха част от самия Хаос. За мен този сет беше нагледна демонстрация за инвокация на Хаоса. Толкова по тази тема…

Барабаните са навсякъде, даже извън скромната сцена на Rock Bar Fans, а ритъма и атмосферата, които създават… нямат описание. Водят до екстаз, до транс, до желание да излезеш извън себе си и съзнанието си. Не случайно откак свят светува барабаните са използвани от племена и народи за лечение, за пречистване, за изпадане в транс при призоваване или гонене на духове и за какво ли още не. Лечителите в Южна и Северна Америка, вуду сантериите, шаманските колдруни на европейския и азиатския север, българските нестинари и къде ли още не.

За мен SATURNIAN MIST знаят какво правят и как да го направят. До тук със суперлативите, защото ще бъда нападната, че съм крайно субективна, но дори да е така, аз не губя нищо. Точно там, на такива малки концерти, дълбоко в ъндърграунда, все още може да се почувства есенцията на блек метъла, а музикантите, които го правят, все още носят в себе си чистотата на това, което създават. И заразяват с тази вяра и искреност. Блек сцената достигна една точка, когато някои от концепциите й започват да губят от своята тежест и значение. Но именно такива групи като SATURNIAN MIST и BELGARATH все още носят пламъчето и успяват от него да разпалят огън, който да забушува във всеки фен на стила. И то само чрез простотата и смислеността на изкуството си.

Защото когато тъжните клоуни свалят черно-белите си маски, зад тях остават оголените им души. Същите тези души, които на всяко шоу принасят в жертва пред нас и за нас. Остават посланията им, остават ритуалите им. Остават туптящите им от изтощение сърца, които търсят нашата приемственост и резонанс, за да могат да затуптят със същия плам и вяра на следващото шоу. Да, това е голямата, тайнствена магия на блек метъла. Онази магия, която се крие зад водещ до транс тътен на барабани, зад зловещи харш вокали и страховити маски и символи, които ние, феновете на този стил, се учим да разбираме, понякога чисто интуитивно.

Казват, че най-омайващата нежност и най-хипнотичната красота се крият зад грубост и гротеска, за да не бъдат унищожени. Това е красотата и мощта на блек метъла. Чрез дълбочината на искреността си да отвори сетивата за тайнствата отвъд видимия свят.

Set list SATURNIAN MIST:
1. Intro
2. The heart of Shiva
3. Root of the coiled serpent
4. Third eye Contemplation
5. The regicide
6. Chaos magick
7. Bloodsoaked Chakrament
8. Chaos Unchained
9. The true law

10. The Manifestation

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото