30 Seconds To Mars – Love, Lust, Faith & Dreams (2013)

330_STM_-_Love_Lust_Faith_+_Dreams0 Seconds To Mars е една от бандите, които са доста трудни за описване. От създаването си досега тази група е използвала толкова много музикални похвати, че няма как да бъде лесно вкарана в някакви стилови рамки. Затова и тяхното творчество просто трябва да се чуе, и то няколко пъти, за да бъде напълно разбрано…или поне до някаква степен.

Подобно е положението и в новия албум на бандата, озаглавен „Love, Lust, Faith & Dreams“. Както може би вече се досещате, точно тези 4 елемента – Любов, Страст, Вяра и Сънища (последното може да бъде изтълкувано и като Мечти) заемат централно място в творбата и формират нейния облик. В този албум 30 Seconds To Mars за пореден път експериментират със звученето си, като в същото време обаче са се постарали и да запазат онези специфични фрагменти от музиката си, с които биват лесно разпознавани от публиката. В концептуалната творба се преплитат стилове като алтърнатив, прогресив и симфоник рок, но това, което прави най-голямо впечатление са влиянията от електронната музика. Това е нож с две остриета, тъй като от една страна албумът звучи оригинален и атмосферичен, но от друга би могъл да се възприеме от някои фенове като прекалено „лек“ и дори „поп“. Пример за това е „Up In The Air“, която безспорно има комерсиално звучене, но в същото време притежава и адски завладяващ припев и определено е един от личните ми фаворити. В мелодраматичната „End Of All Days“ пък фронтменът и главен двигател на групата – Jared Leto, прави едно от най-силните си вокални изпълнения, а нежната „Bright Lights“ определено удря в сърцето и е една от най-въздействащите песни в албума. Интересно е да се отбележи, че „Love, Lust, Faith & Dreams“ съдържа и няколко инструментали/интерлюдии, като най-интересните от тях са „Pires Of Varanasi“ със своето екзотично и ориенталско звучене, както и „Convergence“, която поне на мен ми се струва, че е одрала кожата на едно от парчетата от саундтрака на филма „The Art Of Getting By“.

В крайна сметка, новият албум на 30 STM определено не е за всеки. Но тези от вас, които си падат по експерименталното и авангардното, задължително трябва да чуят „Love, Lust, Faith & Dreams“. А тези, които все още не са се запознали с творчеството на Jared Leto и компания и се чудят дали да отидат на тазгодишното издание на Sofia Rocks…то крайно време е да го направите!

Оценка: 7.5/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото