Четвърто издание на Sofia Drum Fest

На 10-ти септември ще се проведе за четвърти път Sofia Drum Fest, единственият ежегоден барабанен фестивал в България, а може би и на Балканите! Фестивалът отново ще има международно участие, като заедно с едни от най-добрите български барабанисти, на сцената ще се качат двама участници от чужбина.
Събитието ще се проведе на същата локация като миналата година – Grindhouse Skateboard Club, като участниците ще свирят на две сцени, една на открито и една на закрито.

Вратите ще отворят в 15:00 ч., а фестивалът ще започне в 16:00 ч.
Всичко ще приключи в 22:00 ч., за да няма възрастови ограничения, като деца под 10 години ще влизат безплатно!
Билети можете да намерите в мрежата на EpayGo и на касите на EasyPay, като ще бъдат със следните цени:
-Paradiddle Ticket – 40 лв (налични до 10-ти август)
-Quintuplet Ticket – 50 лв (налични до 9-ти септември)
-Sextuplet Ticket – 60 лв (в деня на събитието и на място)

***Билетите са ограничени до 200 броя!
Ето и артистите:
Gergo Borlai, един от най-добрите барабанисти в цялата вселена, е професионален барабанист, продуцент и композитор, който живее от години в Лос Анджелис и Барселона, но е родом от Унгария. Започва да свири на барабани на три-годишна възраст, като една от първите мелодии, които научава е „Take Five“ на Dave Brubeck, а когато е на 15 г. вече свири с едни от най-успешните унгарски изпълнители. Името му е замесено в над 500 албума, работейки освен като барабанисти и като композитор и продуцент. Три пъти печели наградата „Drummer of the Year“, два пъти „Gold Record Awards“ също и „The Golden Drumstick Prize“ и наградата на Fonogram “Jazz Album of the Year.
Герго печели и трето място в анкетата на списание Modern Drummer в категорията “Best All-Around Drummer“ през 2019, като челната тройка допълват легенди като Vinnie Colaiuta и Steve Smith.
През 2020 г. е обсъждан за номинация за Грамми в две различни категории с последния му солов албум „The Missing Song“.
През 2021 г., най-легендарната компания за производство на барабани, Gretsch изкарват Gergo Borlai Signature соло барабанче.
Освен няколкото групи, в които свири, Герго участва в клиники и различни образователни формати в целия свят. Работи и за световно-известни продукции, заедно с музиканти награждавани няколко пъти с Грами.
Някои от имената, с които Герго е свирил или записвал:
Frank Gambale (USA), Guthrie Govan (UK), Gary Willis (USA), Jimmy Haslip (USA), Scott Kinsey (USA), Llibert Fortuny (SP), Jeff Lorber (USA), Scott Henderson (USA), Nathan East (USA), Dean Brown (USA), Vinnie Moore (USA), Jeff Beal (USA), Matthew Garrison (USA), Tom Scott (USA), Bob Mintzer (USA), Hiram Bullock (USA), L. Shankar (India), Tony McAlpine (USA), Vernon Reid (USA), Terry Bozzio (USA), Al DiMeola (USA), Hadrien Feraud (F), Yolanda Charles (GB), Nguyen Le (F), Dhafer Youssef (TN).
На първата си клиника в България, Герго ще ни изсвири едни от любимите си мелодии и ще отговаря на въпроси на всякакви теми, част от които: „Как да бъдем част от група“, техниката в ръцете, неравноделни размери, настройване на барабаните и правилно загряване.
Герго е рекламно лице на Gretsch drums, Zildjian cymbals, Remo drumheads, Drum Workshop hardware, Vic Firth sticks, sE Electronics microphones, Slapklatz drum gels, Gewa drum cases.
Chus Gancedo е един от най-заетите испански барабанисти. Малко след като завършва в лондонския университет LCCM с почести, започва да турира и записва с най-различни испански артисти, а през 2021 издава и барабанна школа, базирана върху техниката на свирене в ръцете. В днешно време Gancedo се занимава с барабанни клиники и мастъркласове, като през 2023 г. участва и в един от най-големите барабанни лагери в света Lab Drum Camp в Гърция, рамо до рамо с барабанисти като Gergo Borlai, Eric Moore, Dave DiCenso и др. На Sofia Drum Fest ще изсвири едни от любимите си мелодии, отворено соло, ще представи барабанната си школа и ще поговори за техниката на ръцете и различните времеви манипулации, които можем да апликираме върху барабаните.
Боян „Бонзи“ Георгиев или както е по-известен като Бонзи от Odd Crew e основната движеща сила на цялото събитие, той е и единственият ежегоден участник(поне за сега). Този път ще ни изсвири няколко песни от предстоящия да излезе малко по-късно нов албум на Odd Crew, ще говори за това какво е да бъдеш в една група 25 години, както и за различните си концепции за упражняване на отделните компоненти от свиренето на барабани – техника в ръцете и краката, различните захвати на палката, трите основни позиции на matched grip(немска, френска и американска), координация, звукоизвличане и тайминг. Естествено ще отговаря и на неудобни въпроси от публиката.
Борислав Петров, познат ни от музикалните проекти Jazzanitza, The Oldie Goldies, Asymmetronica, Angel Demirev Trio, както с работата си по видеата от поредиците „Folk Drummers of Bulgaria“ и „Masters of Balkan Drumming“, а и като единствения преподавател по барабани в „Нов Български Университет“ от 2018 г. насам, от скоро и като част от екипа на Bonzy Drum School. Боби Петров ще изсвири няколко различни композиции в различните стилове, в които е творил през 30-те си години практика зад барабаните и ще поговори за Мелодичното свирене на барабани. Как да бъдем по-музикални на барабаните. Как да свирим мелодично във всеки стил. Как да композираме на инструмента, използвайки различни изразни средства, като например рудиментите.
Владислав Зидаров, който ще отвори феста с първата си барабанна клиника. Познат ни от групите Nana & The Gang, Уикеда и Подуене Блус Бенд, на Sofia Drum Fest той ще представи своята iFill Concept. Система, която е разработил за създаване на брейкове (филове). Също така ще ни даде някои приятни и забавни идеи как да избягаме от скуката, когато се упражняваме зад барабаните или на практис пад.
С Влади ще можете и да си поговорите как да бъдем по-търсени музиканти и за нещата, които ще ни доближат повече до мечтата, а именно – да живеем от музика.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото