26.09.2021 г., неделя

Слънчев неделен следобед, ясно небе – идеален ден за концерт на открито. След известни спорове с GPS-а къде точно е входът на парк Военна академия, все пак стигнахме до венюто навреме. Самият концерт започна също почти по график – тъкмо да се огледаш, да си харесаш мърч и да се позачудиш дали наредените пред сцената пластмасови столове са повече забавна странност, в контекста на метъл концерт, или пандемична нормалност. Все пак, важното е, че “Metal Blast 2021 успя да се състои, въпреки несигурните за музикалния свят времена, и да даде на феновете подобаващ финал на летния сезон.

Първи на сцената се качиха PEOPLE OF MAHA. Българо-бразилската рок банда откри сета си със сингъла “Space Girl”, преведе ни през дебютния си албум “Blue to Gold” и добави няколко изненади. Момичетата изсвириха първия си сингъл “Let’s Go to War” и кавър на RHCP, преди да зъвършат с още един сингъл от албума си – популярната сред феновете им песен “Darling”. Алтернативната банда показа много енергия, хъс и желание да контактува с публиката, която обаче все още беше доста рехава. Имаше и опит за пеене заедно с феновете отпред, който не се получи съвсем, но пък беше забавен. Тук е мястото да обърна внимание и на един от минусите на евента – вокалите се губеха на места. Това се усещаше през цялата вечер, макар че имаше известно подобрение при следващите банди.

Втори на сцената се качиха ENGINEER OF DEATH. Младата троянска банда рязко смени посоката с хардкор звучене и тежки вокали. За тяхното изпълнение вече имаше повече хора и повече движение. Скачане, викане, пого и съспенс. Фронтменът на групата обяви, че дебютният им албум ще излезе, когато излезе – освежаващо откровено изказване. А по-конкретно, може би в началото на идната година. Това чухме на финала на сета с песента “Trust No One”. Освен нея, чухме още авторски композиции на младите кораджии като “Backstabber”, “Edge”, “Beginning of the End” и “Rise”. Доколкото определено има какво да се желае в изпълнението на троянските младежи, музиката им звучи доста добре и бандата определено има потенциал.

Третото изпълнение е и една от основните причини да очаквам този концерт с нетърпение. 8 M/S излязоха пред софийската публика за пръв и вероятно последен път тази година. Това беше и първото им изпълнение с новия вокал на групата – Жо Василев. Изпълнението на angercore машините не мина без засечки, но въпреки лекото объркване при “Supremacy”, музикантите се справиха добре с дебюта на новия състав. Чухме класики на групата като “Betrayer” и “Brick By Brick”, апотеоза на “Individualist”“iIi”, и няколко песни, които очакваме в предстоящия сплит на групата с NEVER PREY. Милко Дюлгеров (NEVER PREY) се качи на сцената за излязлата дни преди концерта „Борба“. Раздвижихме прешлени и с новите “Defiler” и “Death Dealers”. По думите на фронтмена, можем да очакваме да излезе нещо ново – надяваме се – скоро. Известните проблеми с озвучаването се запазиха и тук, като се забелязваха най-вече при вокалите. Това обаче не попречи на 8 M/S да взривят публиката с мощен сет, тонове енергия, разбиваща музика и много движение. Лебедовата песен беше любимата на феновете „Черни Лебеди“ – идеален край на изпълнението, измолен от публиката след фалшивия финал.

Същинският финал на вечерта беше фолккор четата KHANЪ. Които пък излизаха за пръв път пред софийска публика без вече бившия си вокал Жо Василев. Освен фронтмена на бандата Николай Маджаров, чухме вокали и от басиста Тони Уокър. При фолк метълите вокалите звучаха (и бяха озвучени) най-добре, а публиката беше най-активна. Докато при другите банди видяхме подскачане и пого, на финалната права имаше и традиционното за KHANЪ хоро. Контактът с публиката беше топъл и забавен. Сетът – стегнат, а изпълнението – както винаги, на ниво. Бандата започна с „Павле ми пие“, преведе ни през дискографията си с класики като „Чума“ и „Домачине“, припомнихме си последното им ЕР с „Жажда“ и чухме новата „Вера“, която с нетърпение очакваме и на запис. Феновете решително не се съгласиха с първия финал и с не съвсем правдоподобното, но пък забавно обяснение на фронтмена, че „Тони не знае повече песни“. Решение на шеговития проблем се появи в лицето на наскоро оттеглилия се вокал, Жо Василев. С него бандата изпълни задължителните за концерти „Жар“ и „Небе“, за радост на еуфоричната публика. Емоционалният градус достигна своя зенит с фолккор музикантите, които за пореден път показаха защо KHANЪ е толкова успешна и тачена от феновете група.

За финал ми се ще да споделя изразената от музикантите благодарност към организаторите за осъществяването на “Metal Blast 2021” и положените усилия да го има. Надявам се да има и други издания на формата, за да изпратим още някое лято с усмивка, мускулна треска и хубава музика.

Автор: Пламена Петрова
Снимки: Мартин Вайер
(@shaggy.beard.photography)