Първомартенско веселие с БАЛКАНДЖИ

На 1-ви март в България отбелязваме един от най-тачените празници от малки и големи – празникът на мартениците и пролетта. Хората си подаряват мартеници с пожелание за здраве и успехи. Една от най-българските традиции, идваща от далечни времена и запазена и до днес. Едва ли има по-подходяща дата за концерт на много обичаната и култова българска група БАЛКАНДЖИ, с който да се отпразнува хубавата традиция. На 1-ви март 2023 г. музикантите отново се изправиха пред почитателите си в столичния клуб Микстейп 5. За да открият шоуто, бяха призвани младите им колеги от ОРЕНДЪ, а цялата веселба трябваше да започне в 20:00. Час по-рано пък трябваше да отворят вратите.

Малко след 19:00 в голямата зала на Микстейп 5 все още е пусто, но се намираха и подранили зрители, нетърпеливи да се насладят на събитието. На входа лидерът на хедлайнера инж. Кирил Янев подаряваше на всеки посетител мартеница, а мърчандайз зоната предлагаше различни артикули, свързани с двете групи. Заради очакваното множество от хора бяха отворени и двата бара, от които присъстващите можеха да се снабдят с освежаващи напитки. Приятна фонова музика (основно и главно – KULTUR SHOCK) озвучаваше помещението, помагайки на зрителите да се настроят допълнително за предстоящото.

Постепенно клубът започна да се пълни, а в 20:00 на сцената се качиха ОРЕНДЪ и стартираха веселбата с инструментала „78’“. Обрано поведение, хъс и майсторско свирене – така може да се обобщи както началото, така и цялостната изява на момчетата. След инструментала на сцената изскочи и вокалистът, който започна и песенната част от изпълнението с „Назад, назад, моме Калино“. Фронтменът показа сериозни лидерски качества и умело ръководеше шоуто, включвайки и увеличаващата се публика. Втора по ред бе „най-тежката песен на бандата“ (по думите на вокалиста) „Драгиева чешма“. Групата изпълни песни от дебютния си албум „Максул“ (2020), а уникалната интерпретация на български фолклор с метъл аранжименти се хареса на всички, които бурно аплодираха и крещяха след края на всяка една от композициите. Вокалът представяше песните по атрактивен начин, а с изпълнението си ОРЕНДЪ успяха да накарат дори и най-инертните зрители да се пораздвижат. В шоуто се включи и гост-саксофонист, който спомогна за изпълнението на „Йовано, Йованке“, в което бе въвлечена и публиката. Емоционалното изпълнение на „Девойко мари хубава“ – една от най-обичаните и интерпретирана от всякакви изпълнители народна песен – се заби дълбоко в сърцата и душите на присъстващите. Бурните овации на клуба посрещнаха последвалото представяне на музикантите, а финалът трябваше да дойде с „Море сокол пие“ и „Катерино моме“. Да, ама не. Ентусиазираните зрители не пожелаха да пуснат бандата да си тръгне и се стигна до повторно изпълнение на „Назад, назад, моме Калино“, активно подкрепено от вече пълната зала. С това вече бе сложен краят на едно много силно изпълнение на ОРЕНДЪ, които се поклониха на фона на мощните овации на присъстващите и се оттеглиха от сцената.

Сетлист:

  1. „78’“
  2. „Назад, назад, моме Калино“
  3. „Драгиева чешма“
  4. „Капитан Петко войвода“
  5. „Йовано, Йованке“
  6. „Девойко мари хубава“
  7. „Море сокол пие“

      Бис

  1. „Катерино моме“
  2. „Назад, назад, моме Калино“

Кратката пауза бе използвана за отдих и последни приготовления по сцената. В 21:00 настъпи моментът, в който инж. Янев и колегите му от БАЛКАНДЖИ се качиха на сцената и ни въведоха в своя приказен свят с „Ой мари Яно“, „Крали Марко“ и „Под камък студен“. Обичайното настроение, хъс, професионализъм и контакт с публиката присъстваха в изпълнението на хедлайнерите за удоволствие на зрителите. Елегантният фолк рок на групата хипнотизира присъстващите и те се пренесоха в друг свят. Свят, озарен от „Звездица“, където „Седнало е Джоре“ и малка мома е залюбила… Атмосферата ставаше все по-загадъчна и мистична, а затова допринасяха приглушената светлина (само сцената бе осветена) и перфектното озвучаване. След „Звездица“ дойде представянето на музикантите под мощните възгласи и аплодисменти на почитателите. „Седнало е Джоре“ пък бе изпълнена с помощта на гост-гъдулар, който се включи и в други песни, и с активното съдействие на клуба. В паузата преди „Залюбила е малка мома“ инж. Янев проведе кратък урок по неравноделни ритми с извода, че публиката се е справила „горе-долу добре“. В последвалата песен на сцената се появи народната певица Вероника Велева и допринесе за пълноценното изпълнение на „Залюбила е малка мома“. Дамата излезе и за още няколко песни и определено се хареса на публиката. В магичния свят на БАЛКАНДЖИ бе призован да се яви и Камен („Камене“), а „Море чича рече“„Дириндака“ – дака… Народното веселие не стихваше, всички се забавляваха максимално и се раздаваха до колкото могат. Инж. Янев ни призова да не вярваме на фалшиви новини и че на това са посветили цяла песен – „Дириндака“. Последва ново разпяване на клуба между песните, а в мистичния свят се появи и „Бела девойка“, която омагьоса присъстващите, които, въпреки опитите за изваждане от там, продължаваха да отдават сърцата, душите и телата си на приказната вселена. „Кой пристига“ бе предшествана от ново разпяване, а… кой пристига ли? Пристига юнак, който да отведе „Радо бела Радо“ в своя магичен свят… с помощта и на гъдуларя. Тук вече градусът на забавлението се покачи осезаемо, а присъстващите се развижиха сериозно.

Какво е един вълшебен свят без „Самодива“? Нейното присъствие отново завихри присъстващите в ритъма на танца… както го стори и последвалата „Змей 3“ – чисто нова песен, изпълнявана за първи път на живо. Инж. Янев обясни, че тази песен дава началото на историята, затова я свирят преди „Змей“ и „Змей 2“ (само, че този път се разминахме с втория змей). Разбира се, в една вълшебна вселена не може без „Змей“. Както и без „Либе“, което още повече вдигна нивото на въодушевление и забавление в клуба. В този свят либето е възможно да накара да я чакат „9 години“

Всяко начало има и край. „Към таз земя“ се опита да свали присъстващите в реалния свят и да ги накара да се замислят – може би единственият по-сериозен елемент в представянето на БАЛКАНДЖИ и вероятно затова фигурираше като последна в основната концертна програма.

Фактическият край още не бе дошъл. След кратко оттегляне музикантите се качиха отново на сцената. Защото приказният свят не може без „Народ“, който да се поддаде на „Видение“, предрекло… края на шоуто. Между двете песни музикантите показаха колко бързо могат да свирят, а някои зрители се опитаха да следват ритъма, танцувайки на фона на бързите звуци. Преди „Видение“ групата благодари на присъстващите – нещо, което бе посрещнато с шумни овации и силни аплодисменти. А след края на парчето всички участвали в шоуто излязоха пред зрителите и се поклониха на фона на оглушителните възгласи на предоволната публика, направиха си снимки пред бушуващия клуб и се оттеглиха на заслужен отдих.

Сетлист:

  1. „Ой мари Яно“
  2. „Крали Марко“
  3. „Под камък студен“
  4. „Звездица“
  5. „Седнало е Джоре“
  6. „Залюбила малка мома“
  7. „Камене“
  8. „Море чича рече“
  9. „Дириндака“
  10. „Бела девойка“
  11. „Кой пристига“
  12. „Радо Бела Радо“
  13. „Самодива“
  14. „ЗМЕЙ 3“
  15. „Змей“
  16. „Либе“
  17. „9 години“
  18. „Към таз земя“

Бис

  1. „Народ“
  2. „Видение“

Отмина едно емоционално и въздействащо празнуване на изконната българска традиция с концерт на две великолепни български групи, предлагащи изключително качество. Тогава и удоволствието е по-пълноценно. С нетърпение очакваме следващите изяви на бандите, за да се насладим подобаващо на приключението във вълшебните им музикални светове.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото