Нов албум от 1476 и дебютен сингъл

Американският проект 1476 показа текстово видео към песента „When Comes The Dawn“, която е и първия сингъл от предстоящия албум на окулт рокерите от Сейлъм „In Exile“.

Вокалистът и мултиинструменталист Robb Kavjian разказва: „Песента „When Comes The Dawn“ се върти около идеята за безчувствеността на нашите дни, докато останалата част от албума представя други светове за изследване като възможни решения, бягство, ескалации и други подобни пътища. Песента изследва къде можем да грешим. По тази причина парчето е предназначено да бъде откриващо в „In Exile“, но накрая се озова в средата на албума, защото просто звучеше по-добре там. Вместо това се радваме много, че това е първия сингъл от изданието.“

„In Exile“ включва следните песни:

01. Lost in Exile
02. Lapis Fire: Through The Mist
03. Tristesse In Exile
04. Jade Fire: A Paragon
05. When Comes The Dawn?
06. May Mountains Never Fall
07. Where Kings Fall
08. A Queen In Exile
09. Beyond The Meadows, Beyond The Moors
10. Carnelian Fire: The Gallows
11. Where Are You?

„С пристигането на заселниците от Европа, изглежда се намира нещо зловещо, което се крие под красивата повърхност на земите, станали известни като Нова Англия. Edgar Allan Poe, H. P. Lovecraft и Stephen King, тримата американски създатели на хорър жанра са родени и отгледани там, а също така са създали своите мрачни шедьоври на това място. Ето защо, едва ли е изненадващо, че група като 1476, произхождаща от небеизвестния град Сейлъм, Масачузетс създава албум, който поема по мрачен път. При все това „In Exile“ не разказва истории за вещици, духове или същества с пипала, излизащи от дълбините на океаните. Ние, хората, сме тези, които вървим по мрачния път.

В „In Exile“ всяка песен представлява своеобразен свят. Всичко започва когато певецът и мултиинструменталист Robb Kavjian размишлява върху този древен въпрос къде отиват хората, когато умрат. В ума си той започва да си представя реални личности и въображаеми образи като митични същества или божества. Всяко от тях е със своите собствени характеристики и сили, базирани на индивидуалните си черти. Тези аватари служат като духовни водачи в техните светове по време на медитаци, които използват техники за визуализации и също така излагат своите философии – не всички от тях са приятни за музиканта, но все пак са записани в албума.

Тази концепция за индивидуални светове в задгробния живот води до стилистично разнообразен албум, което не улеснява възможността да се фиксира звука на групата само с няколко думи. „In Exile“ съдържа елементи от фолка, рок, метъл, пънка, както и здравословна щипка пост-пънк, като това може да бъде обобщено като „окултен рок“. Групите, вдъхновили Kavjan включват Solstafir, Moonspell, Samhain & Danzig, The Clash, Cult Of Youth, Hagalaz Runedance и други. Извън музикалния контекст, Артурианските митове и артисти като William Blake и Austin Osman Spare оставят своите следи. А ако някой долови влияние от New Model Army и Killing Joke, едва ли ще бъде изненадан.

В 1476 вероятно има по нещо от всеки гореспоменат, но в същото време дуетът не звучи като никой от посочените артисти. Ако The Pogues нямаха капчица ирландско в себе си и вместо това слушаха рок, блек метъл и пост-пънк, шансът от този брак да се появи нещо сравнимо с „In Exile“ би бил твърде малък.

Докато предходните албуми генерално се насочват към по-тясна стилова насока, основаваща се на базовата тема на всеки запис, „In Exile“ чудесно се вписва буквално навсякъде. За да създадат сплотеност въпреки строго индивидуалния характер на песните, 1476 се установяват на същите звукови източници, инструменти, микрофони и ефекти във всяко парче. Kavjian също запазва езикът и образните, използвани в текстовете, съзнателно последователни.

Групата е сформирана от Robb Kavjian и перкусионистът/барабанист Neil DeRosa в Сейлъм, Масачузетс. „Първият“ абум, който все още се споменава насвякъде, вече официално не е част от дискографията, тъй като „A Wolf’s Age“ бива прекратен от основното дуо. Това приписва ролята на официален дебют на „Wildwood“ (2012). Този албум е широко разпространен сред няколко ъндърграунд подсреди. Вторият пълноформатник е създаден като саундтрак за изложба в Сейлъм, красноречиво озаглавен „Edgar Allan Poe: A Life of Hope & Despair“ (2014). С „Our Season Draws Near“ (2017), 1476 се завръщат към по-конвенционалния подход, поне по техните разбирания.

1476 неумишлено създават „In Exile“ като най-мрачния текстово албум до ден днешен, като всички по-оживени и въодушевяващи парчета биват отхвърлени и включени като бонус в допълнителния диск на специалното издание, без първоначален план за това.

Това, че се е случило по този начин, може би не е било случайност. Каквото и да води артистите към тъмната страна на Нова Англия, вероятно също е докоснало и 1476. Така за всички тези, които харесват музиката им извън жанрови граници и които искат Данте за свой личен водач към адските дълбини, „In Exile“ предлага лъчист път към вълнуващи светове отвъд нашата реалност. Но внимавайте да не се отклоните твърде далеч, тъй като лесно може да се изгубите!“

Състав:

Robb Kavjian: вокали, електрически и акустични китари, бас, мандолина, хърди гърди, клавири
Neil DeRosa: барабани, перкусии

Гост:

Nathan Richard: китарно соло в интрото на „Where Are You?“

Творбата е записана в Seraphim House Studio, Сейлъм, Масачузетс, а барабаните – в Chillhouse House Studios, Бостън. Смесването и мастерирането са дело на Will Holland. Артуърк и фотография: 1476 & Jennifer Kavjian. Лейаут и дизайн: Alexandria Noel.

Албумът излиза на 7 юли чрез Prophecy Producitons във формат на диигипак диск, артбук издание с два диска и плоча.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото