Дългоочакваният нов албум на Екзитус вече е факт. След повторното си събиране през 2018 г. групата пускаше по един сингъл годишно. „Време беше да направим равносметка на постигнатото досега и да сложим своебразна точка на петгодишната работа по този албум, както и да преосмислим нещата и да продължим с по-висока скорост,“ сподели основателят на групата Андро Стубел.

На 2 ноември заедно с албума, който се нарича „Студен“, излиза и последния сингъл от него – „Всичко свършва“. Парчето е изцяло акустично, с подкрепата на струнен квартет. „Това е една от най-дълго записваните песни, но се получи много истинска“, посочи вокалистът Пламен Кирков и припомни, че първият запис на Екзитус от 1997 г. – „Да изтрием всяка болка и тъга“, също включва струнни инструменти. Видеото към „Всичко свършва“ вече е заснето, предстоят финални доработки на клипа.

„Студен“, който е втори в дискографията на групата, включва осем трака – шест песни и две кратки инструментални пиеси, които рамкират албума. Гост музиканти са Павлин Иванов (ударни, перкусии), Светозар Колев – Питкин (акустична китара в „Любов“) и Калин Василев (акустична китара във „Всичко свършва“), Светлозар Дончев (чело), Владимир Михайлов (виола), Константин Кучев (цигулка). Аранжиментът на струнните инструменти във „Всичко свършва“ е дело на Явор Пачовски и Андро Стубел. Художник на обложката е Венета Гергова.

Записите са направени с изключителното съдействие на студио Балканджи, смесването основно е направено от Мирослава Дукмеджиева, а мастерингът от инж. Кирил Янев.