В продажба са билетите за фестивала November`s Doom Days

Тематичният фестивал NOVEMBER’S DOOM DAYS, чийто две издания някои от вас все още помнят се завръща през 2024 година. Както казват – три на щастие, макар и да е Doom.

Датата на провеждането му ще е 16 ноември 2024 година, а организаторите от Autumn Souls Of Sofia са щастливи да ви представят групите, потвърдили участие на фестивала, както и двата големи хедлайнера, които ще ознаменуват вечерта, превръщайки я в незабравим празник на дуум метъл изкуството.

Lachrymose идват от съседна Гърция. Те са „метъл конспирация със страст за всичко мрачно, обречено, тежко и готик“, както сами се описват. Предвождани от нежната и пленителна Elena Hel, техният стил ще ви върне в края на 90те, когато симфоничният метъл беше в апогея си, а оперните прими шеметно завладяваха световната метъл сцена.

С времето Mourning Sun се превърнаха в искрени приятели на българските фенове. Предвождани от добре познатата Ана Каролина те ще гостуват в България за четвърти път с изцяло обновен състав и нов албум.

Групата с може би най-кратка биография в афиша са Pilgrimage. С международно участие, събрала музиканти от Нидерландия и Малта, през 2021 г. се появи и дебютният им албум. Момчетата обаче имат дълга история зад гърба си на депресив и дуум метъл сцената. Така, че ви гарантират пълно изживяване и професионализъм.

Още една група с международно участие ще допълни колорита на фестивала. Стилът им се описва като симфоничен, кинематографичен и често прогресивен funeral doom metal, музиката на Pantheïst не е лесна за категоризиране. Изградена около единствения постоянен член на групата Kostas. Основани през 2000 година след няколко неофициални записа през 2001 г. се появява първото им демо. Важна за групата се явява 2004 г., когато официално се преместват от Белгия във Великобритания. Били са съпорт на SKEPTICISM в първото funeral doom турне правено някога. Делили са една сцена с групи като MOURNING BELOVETH, OPHIS, ANATHEMA и KATATONIA, както и имат записани албуми в студиото на Greg Chandler (ESOTERIC).

Последният албум на групата ‘Closer to God’ (2021) е грандиозно произведение, в чиято атмосфера ще имате удоволствието да се потопите.

Кресчендото на това издание на NOVEMBER’S DOOM DAYS ще бъдат двата шведски хедлайнера: Isole и October Tide. С годините Швеция се превърна в музикален гигант що се отнася до метъл сцената, а групите, идващи от там винаги са синоним на безкомпромисен професионализъм и дългогодишна традиция.

October Tide е шведска death/doom metal група, основана през 1994 година от вокалиста Jonas Renkse и китариста Fred Norrman и двамата идващи от Katatonia. Първият албум на групата „Rain Without End“ е записан през 1995 г., а издаването му се случва през 1997 г. В началото плановете са били October Tide да не прави турнета, да не дава интервюта и изобщо да остане в дълбокия ъндърграунд и може би водени от тези си планове се разделят след излизането на втория албум „Grey Dawn“ през 1999 г. И така до 2009 година, когато Norrman все пак решава да възроди October Tide, събирайки нови музиканти, но без участието на основателя на групата Renkse. През следващата 2010 идва и албумът „A Thin Shell“.

Годината, в която съставът на групата относително се стабилизира е 2012. Тогава се присъединяват сегашният вокалист Alexander Högbom и Mattias Norrman, първоначално като басист, а след това като китарист. През същата година подписват и договор с Pulverised Records и записват следващия си албум „Tunnel of No Light“.

През 2016 се случват последните промени в групата, когато се присъединява барабанистът Jonas Sköld, който е и лайв барабанист за In Mourning. Албумите идват в обичайния за групата интервал от 3-4 годишна пауза, като последният албум „The Cancer Pledge“ излезе на 6 октомври 2023 г.

Идващи от годините, когато шведската метъл сцена е разтърсвана от безмилостния дет метъл саунд, носейки частица от историята на този легендарен стил, енергията, която October Tide ще отприщят на сцената прилича на искра разпалваща стихия.

Историята на втория хедлайнер Isole е не по-малко вълнуваща и отличителна. Сформирани през 1990 г. под името Forlorn от Daniel Bryntse и Crister Olsson. Групата запазва това име до 2003 г., като междувременно 90те се оказват съдбоносни за двамата музиканти. Множество смени в състава и сътресения съпътстват Forlorn, но все пак успяват да издадат емблематичния „Waves of Sorrow“ през 1994 г. Запис, който и до сега се счита за един от образците на епичния дуум метъл.

С ново име Isole и след новоподписан договор с I Hate Records през 2003 г. групата е силно мотивирана да продължи напред и две години по-късно се появява и дебютът на Isole„Forevermore“. Групата вече може да се похвали със стабилен състав включващ Jonas Lindström на барабани и Henrik Lindenmo на бас, а последвалият албум „Throne Of Void“ е още по-мрачен.

Isole уверено върви към големите сцени и лейбъли и подписването с Napalm Records е доказателство за това. Следва издаването на „Bliss Of Solitude“, който събира забележителни отзиви от критика и фенове. Но набрали скорост Isole не спират да работят и да експериментират със звук и концепции. След излизането на четвъртия им албум те се отдават на концертна дейност, която прибавя в биографията им турнета в повече от 10 държави.

Появата на „Born from Shadows“ през 2011 г. отново е повратна точка за групата, бележейки нова смяна в състава, а три години по-късно и напускането на Napalm Records. Новият лейбъл води и до по-прогресивен поглед върху музиката с „The Calm Hunter“ (2014). През същата 2014 г. се променя и барабанистът. Към Isole се присъединява Victor Parri, който е познат и от групи като Eosphorus, Valkyrja, Mephorash.

Подписването с Hammerheart Records през 2019 бележи нова ера в историята на Isole. Те се възраждат като феникс и разперват мрачните си крила над света с нов опус „Dystopia“. Последният мрачен разказ на групата „Anesidora“ излезе в началото на 2023г. и е спряган за най-изисканата, богата и зряла творба на Isole до сега. Едновременно нежен, но и гибелно тежък.

Атмосферата е мистична, красива и наситена с тревожност. Омайващи хармонии, чисто изпети пасажи комбинирани с мрачни харш вокали, тежки рифове и носталгично отвлечени сола рисуват грандиозни звукови пейзажи, създадени от множество наслоени и добре композирани структури. Изминалата 2023 г. Isole посветиха на турнета в подкрепа на „Anesidora“, които продължават и през тази година. През есента ще имаме удоволствието да чуем тази прекрасна творба на живо и у нас.

На 16 ноември 2024 година NOVEMBER’S DOOM DAYS ще събере цялата тази плеяда артисти, майстори на изисканата мрачност и прокълнатите изкуства в клуб Live&Loud.

Билетите са на цена 90 лв. и ще са без промяна в цената до деня на събитието. Можете да ги откриете на този адрес.

Побързайте, защото клубът е с ограничен капацитет!

Doom or be doomed!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото