Бразилска сеч в огненият ад – CAVALERA в СОФИЯ

Първи на сцената в уречения час се качиха момчетата от ATTAXIC. Започнаха доста ударно и приканиха все още малкото фенове да се приближат към сцената, за да ги подкрепят. С доста насечени и технични рифове бандата се понрави много на хората, дошли тази вечер в  „Маймунарника“ в София. Те внесоха доста свежа енергия на леко мудната фенска маса, сред която се набиваха на очи тениските на SEPULTURA и нейните производни банди. На четвъртата песен се заформи лек съркъл пит, който продължи 20-на секунди. Вокалистът Алекс Веждаров реши, че е време за “wall of death”. Раздели хората на две половини, където около 20 човека се бутаха дружно. Представиха песента „Змии и гущери“, където Алекс остави китарата настрани и се сля с микрофона. От бандата призоваха за нов съркъл пит, но, уви, нямаше нужната спойка от присъстващите в клуба. Така след близо 30 минути дойде ред и на последната песен от техния сет, която беше придружена с доста тежки и дълбоки вокали и продължи със същото вихрено темпо, с което започнаха. След бурни аплаузи групата поздрави всички, поклони им се, и си направи задължителната снимка с тях и предаде щафетата на следващата банда.

Следващата банда беше O.H. Добре позната формация на българските фенове от хардкор сцената. Последваха последни настройки на инвентара на сцената и концертът започна по график. Групата подкани феновете да отидат още по-близо до сцената като ги прикани  мощно да скандират и да се раздвижат, понеже бяха леко инертни. Най-различни съркъл питове се заформяха на тяхното изпълнение, а публиката определено живна за радост на бандата. За една от следващите песни от O.H. извикаха Калин от THIS BURNING DAY, който се включи доста добре. Събралото се множество моментално направи вихрено пого. Не се мина и през бийтдауните, типични за този стил, където феновете имаха възможност да покажат специфични умения с ръце и крака. По време на песента „Силата е в теб“ скандиранията бяха оглушителни и след близо 40 минути техният сет приключи. Последва поклон пред публиката и предаване на сцената на големите хедлайнъри за вечерта CAVALERA.

Сетлист:

  • Интро
  • Прекалих
  • Шанс
  • Социум
  • Его
  • О.Н.
  • Силата в теб
  • Там

Определено нямаше човек в клуба, който да не знае какво представлява бандата. Начело с култовите братя от Бразилия в световна метъл сцена, а именно Max & Igor Cavalera, създатели на великите SEPULTURA. Както човек можеше да се досети, песните, които щяхме да чуем тази вечер, са от първите няколко албума на бразилците. Албуми, които всеки един фен на тази банда, а и на тежката музика, трябва задължително да чуе. Песни, които са оформяли характерите на толкова много хора по света, и в частност България.

Началото леко се забави, но това, което последва след това, беше истинска вихрушка от пъкъла. Пълният Маймунарник приветства бандата с неистови възгласи, трепнещи в очакване. Сетът беше разделен на 3 части, като 1-та и 2-та бяха посветени на първите два албума от творчеството на SEPULTURA. Третата беше с някои песни в смесен „medly” вариант. Началото на първата част беше с песни от „Morbid Visions“.

Max още от началото започна да разпява публиката, а песента бе “Bestial Devastation”, която беше последвана от “Аntichrist„. Igor Cavalera от своя страна млатеше барабаните със завидна ярост. Последваха зверски сола, а феновете скандира още по-силно. Мax ги надъхваше преди всяка песен да крещят неистово за тях. Следващата брутална трашария беше “Necromancer”. Погото нямаше спирачки. Бандата определено реши да разчекне телата на хората, събрали се тази вечер в столицата, а клубът се пръскаше по шевовете.

Morbid Fucking Visions”, доста силно изкрещяна от Макс, накара цялата публика да скача и да пее с групата. Те от своя страна показаха колко бързо могат да свирят. Нови призиви за шум дойдоха от музикантите. Размазващият траш метъл помиташе всичко по пътя си, а морето от хора дружно избухваше под звуците на песните. Интензитетът на свирене се повиши неимоверно и е странно как струните издържаха на това напрежение. Последваха още няколко песни като “Mayhem”, “Crucifixion”, “Funeral Rites” , където Маx и компания ни заведоха до дълбините на ада.

Следващата част от шоуто беше посветена на песни от „Schizophrenia“.

Цялата фенска маса се тресеше под звуците на “From The Past Come The Storms” и продължи в “To The Wall”. Музикантите свиреха толкова бързо, че феновете губеха представа какво се случва. Скандиранията не спираха, а бруталните рифове следваха един след друг. Travis Stone направи такова маниакално соло, че на хората им се зави свят, докато го гледат как върти китарата.  Следваха песни като „Еscape The Void„, „Inquisition Symphony“ – велик инструментал от техния богат репертоар тази вечер и “R.I.P”(Rest In Pain). С тези песни приключи основната част от концерта. Предстоеше задължителният бис.

Бисът започна с  “Refuse/ Resist”, “Territory”, и “Troops of DoomMedly, за радост на събралите се приблизително 2000 души в столичния Маймунарник на 15-ти юли 2024г. Малко след неговото начало, обаче, цялата група спря да свири, понеже видяха как един мъж биеше жена от публиката. Дори самият Igor Cavalera слезе към него и щеше да му скочи, но охраната се намеси и успя да озапти доста употребилият алкохол фен, разкарвайки го от клуба. От бандата  изразиха ясно позицията си против насилието над жени. След това леко отклонение концертът можеше да продължи. Останалата част от песните беше изпята на един дъх. Бразилският исполин Max Cavalera поиска от феновете да направят „wall of death” преди последната тотална резачка за вечерта „Morbid Devastaion”. Публиката се раздели на две огромни половини и по знак на бандата те се сляха в едно. Така беше закрита тяхната инвазия на територията на България. След това от CAVALERA раздадоха перца, поклониха се, направиха си снимка с всички присъстващи и се прибраха в back stage пространството.

Сетлист:

  • Intro – „Bestial Devastation“
  • „Antichrist“
  • „Necromancer“
  • Intro – „Morbid Visions“
  • „Mayhem“
  • „Crucifixion“
  • „Funeral Rites“
  • Intro- „From The Past Comes the Storm“
  • „To The Wall“
  • Intro – „Inquisition Symphony“
  • „Escape The Void“
  • „R.I.P.“(Rest In Pain)

Бис:

  • Intro – „Refuse/Resist“ / „Territory“/ „Troops of Doom“
  • „Morbid Devastation“

Това преживяване несъмнено ще остане за цял живот в съзнанието на всички, които присъстваха на тази невероятна вечер в София. Специални благодарности на организаторите от Blue Hills, на всички  групи ATTAXIC, O.H. и CAVALERA за отличното представяне. Естествено, и на всички хора, които днес напълниха „Маймунарника“ до пръсване и които направиха тази вечер толкова специална.

СНИМКИ:

ATTAXIC

O.H.

CAVALERA

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото