Огън, тамян и меланхолия завладяха София

В прекрасния ден на 29-ти Септември 2023г. в София се очакваше да има грандиозен концерт. Групите, които се чакаха с голямо нетърпение от страна на феновете, най-накрая бяха дошли. БАТЮШКА, които се завръщаха след малко повече от година от последното им идване у нас, АРКОНА, така дълго чакани в България. Изминаха 5 години от последното им идване в нашата държава. Останалите две банди, които бяха поканени в подкрепа на останалите, бяха AETERNAM и VARANG NORD. И двете идваха за първи път в България. БАТЮШКА са на турне под надслов „Black Pilgrimage 2023”. Бандите бяха тук по покана на BGTSC, мястото бе добре познатият на всички столичен клуб Микстейп 5. Отварянето на вратите бе насрочено за 18:30. Началото бе определено за 19:00 часа.

Пропусквателния режим започна в обявеното време и първите ентусиасти се насочиха към входа на клуба. Влезнаха и се отправиха към бара и мърч зоната, за да се снабдят с напитки и интересни фланелки и други аксесоари за техните колекции. Впечатление направи, че не се допускаха хора в пространството пред и около сцената по желание на представители на VARANG NORD, които правеха своя саундчек. Така по един интересен начин клубът се понапълни още преди първата банда да е започнала. Стартът на шоуто се забави чувствително. Първо се настройваха китарите, после микрофоните на вокалистите и на барабаните накрая. След близо 30 минути всичко бе готово за началото на концерта.

Така точно в 19:30 на сцената вече бяха латвийците VARANG NORD. Техният викинг фолк метъл зазвуча много мощно и накара позапълнилия се клуб да скандира и куфее под звуците на музиката. Започняха с тежки вокали и хорови пасажи, допълвани от акордионистката и вокалистка на бандата Jelena Kalnisa. Бандата имаше и допълнителен перкусионист, което направи изпълнението им още по-силно и епично. Песните бяха предимно на родния им език, изпълнени с голямо чувство. Един от атрибутите на вокалиста беше облекло под формата на вълча кожа. Освен това бандата имаше най-различни аксесоари на сцената като черепи на козел и елен и други лица, издялкани от дърво. За съжаление, единият от микрофоните не се чуваше и се наложи да бъде оправен. По време на изпълнението на предстоящата песен вокалистът Maxims Popovs и басистът Danila Lopuha се опитаха да се сблъскат на сцената , но това беше един ефект към тяхното изпълнение. Публиката се забавляваше в дружни скандирания и куфеене в такт с музиката. За съжаление, заради голямото закъснение сетът им продължи точно 20 минути. За сметка на това бандата се представи достойно, здраво и стегнато изпълни всичките си песни. По този начин бандата си спечели много нови фенове.

Събралото се множество беше в очакване на следващата банда от афиша на събитието, а именно канадците AETERNAM.

Отнова много дълъг саундчек предшестваше тяхното изпълнение. Но като се забави един и повлича всички след себе си.

Бандата започна своя сет в 20:15 часа. Без излишни приказки канадският квартет ни запрати из дебрите на своето творчество. Началото бе вихрено и скоростно, а дългото чакане си заслужаваше определено. Нещо, което направи впечатление отново, беше кофти озвучаването. На моменти феновете имаха чувството, че някой от усилвателите ще гръмне, докато бандата свири. Проблемите продължиха до края на тяхното изпълнение. Те обаче не оказаха чак такова влияние върху свиренето.

AETERNAM започнаха със серия от насечени рифове, които приповдигнаха настроението сред публиката в клуба. Това беше първо участие на групата на родна земя. Добре се връзваха ориенталските ритми с тежките такива в тяхното творчество. Мелодичният дет метъл заля очакващите го фенове с пълен замах. Подкрепата беше оглушителна. Направиха впечатление две от песните им – „ Damascus Gate” и „Where The River Bends”,  които се приеха много добре от всички в залата. Бандата комбинираше както чисти, така и тежки вокали доста умело. Това беше последвано от тежък инструментал за начало на следващата песен. Дойде и краят на тяхното изпълнение с песента The Fall of Constantinople. Преди изпълнението вокалистът Achraf Loudiy поздрави всички фенове и им благодари, че са дошли да ги подкрепят, както и че се надява следващияj път да имат повече време да забавляват феновете. Така приключи тяхното изпълнение за вечерта. Хората в залата бяха в очакване на един от гвоздеите за вечерта – изпълнението на АРКОНА.

Така малко след 21:00 часа на сцената се качиха и руските пейгън фолк метъл законодатели АРКОНА. Тяхната вокалистка MariaMasha ScreamArkhipova, както винаги жизнена и енергична, показа защо е смятана за една от най-големите, ако не и най-голямата, в жанра. Вече почти пълният клуб тръпнеше в очакване на тяхното изпълнение, под звуците на меланхоличното интро, съпътстващо концерта им. Masha постоянно разпяваше феновете, а те й отвръщаха с мощни възгласи. Звучаха както нови, така и стари песни на групата. Masha редуваше чисти вокали от народни песни със зверски такива, както само тя ги умее. Отново и при тях не минахме през проблеми с техниката. Основната китара на Sergei Atrashkevich се развали и се наложи басистът Vladimir Reshetnikov да прави непредвидени импровизации, за да успее да запълни времето, докато Sergei се опитваше да се справи с кабелите и усилвателя си. Това обаче ни най-малко не смути Masha, която продължаваше в типичния си стил. Меланхоличните пасажи бяха последвани от мощни вокални партии. Песните бяха доволно дълги, а забавлението неописуемо. Разпяването, което направиха на публиката, беше толкова голямо, че някои останаха без глас или прегракнаха чувствително. След близо 4 песни време, проблемите с китарата бяха оправени, и концерта продължи във началното темпо. След близо час, изпълнен с трепети и благи емоции, концертът на АРКОНА мина сякаш на един дъх. За техните почитатели оставиха дълбока следа след себе си, която още дълго време ще отеква в съзнанието им. Маша, видимо разстроена от случилото се на сцената, избяга толкова бързо от сцената, малко като някой дух, почти незабелязано от хората в залата.

Феновете бяха в очакване на големите хедлайнъри за вечерта БАТЮШКА, които се завръщаха след малко повече от година. На фона на църковна музика и пушеци от запален тамян феновете, които вече бяха напълнили Микстейп 5 до крайност, издаваха убиствени ревове, тръпнещи в очакване на това, което предстоеше. Феновете очакваха гостите от Полша да им махнат главите от куфеене.

Началото беше дадено малко след 22:30 часа. Двамата китаристи засвириха адски мощно със своите 8-струнни китари, и показаха че ще направят нещо запомнящо се на родна земя. Барабанистът удряше кожите без капка за жал. Пространството пред сцената беше запълнено с различни свещници със запалени свещи, черепи, икони и кръстове. Така „черната литургия“ започна пред одобрителните възгласи на феновете. Последваха крещящи рифове, които вдигнаха градусите на еуфория сред публиката, която започна да скандира още по-силно. Естествено след първоначалната еуфория се заформи и лек мошпит. Там вреше и кипеше. След това вокалистът взе 2 черепа в двете си ръце и ги разпъна, за да се получи кръст. Двамата китаристи свиреха в пълен синхрон,  докато поредното заклинание беше изречено, а черепите бяха събрани един до друг. Така една по-лека част от изпълнението им завърши, сякаш БАТЮШКА само загряваха. Това, което последва, беше истинско пиршество на бруталния звук. Бързите и мощни песни се изливаха една след друга, а обстановката си беше направо адска. Малко преди следващото изпълнение за вечерта от групата извадиха икона на Исус Христос, но без очи.

По време на тяхното изпълнение нямаше и помен от проблемите с озвучаването, което съпътстваше предходните групи. Бруталната музика на БАТЮШКА мачкаше доволните фенове пред сцената, а тези по-назад направо ги запрати дълбоко в тяхното подсъзнание. Така лека по лека шоуто отиваше към своя край. За да довърши абсолютно всеки един в клуба, бандата вдигна дицибелите още по-силно и започна да свири още по-зверски. Публиката беше направо хипнотизирана от това нечовешко изпълнение. Накрая феновете бяха поръсени със светена вода чрез натопена във вода метла. Китаристите свиреха паднали на колене, след което в края на песента се прекръстиха и концертът им на родна земя приключи. Феновете продължиха да скандират името на бандата и очакваха евентуално бис на групата, но това така и не се случи, за недоволство на феновете, изпълнили клуба до пръсване. Въпреки това събралите се хора в клуба останаха значително доволни от случилото се тази вечер. Дълго след като групата слезе от сцената те ги чакаха ли, чакаха да се появят отново, но, уви, това беше краят на това избистрено музикално и стилово шоу.

Така завърши едно голямо пиршество на екстремната музика. Феновете дълго време ще помнят това свое преживяване. Четирите банди – БАТЮШКА, АРКОНА, AETERNAM И VARANG NORD се постараха да оставят след себе си нови фенски маси, въпреки проблемите с техниката. Впечатлението от страна на феновете бе добро, като за истински метъл празник за сетивата, а адреналинът от събитието ще ги държи още няколко дни. Не се съмняваме че бандите отново ще ни посетят за още нови преживявания и положителни емоции. Трябва да благодарим и на любезните организатори от BGTSC за това, че поканиха тези банди, и ни подариха едно наистина уникално преживяване.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото