Интервю с Nige Rockett (ONSLAUGHT)

ONSLAUGHT се събират през 1982 година. Първоначално свирят хардкор. Преди да открият траша. За трети път в биографията им издават албум с глас, различен от емблематичния Sy Keeler, който си вдигна присъствието по време на записите и напусна бандата. Зад микрофона в новия диск на британците се упражнява David Garnett. „Generation Antichrist” излезе през 2020, а лидерът на ONSLAUGHT Nige Rockett, единственият, който помни началото, даде специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Nige Rockett (ONSLAUGHT) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 8.02.2021 година.

От другата страна – Привет, Nigel, с какво се занимаваш в момента?

Nige Rockett – В момента в Англия ситуацията е много зле заради пандемията от корона вирус. Може би сме една от най-лошите страни за живеене в света, но това не е чудно предвид какво правителство имаме и неговата компентентност да се справи със ситуацията бързо и ефективно. В личен план съм добре. Много съм зает около новия ни албум, който миксирахме по времето на локдауна. Групата беше заета с това, така че нямахме много време да скучаем. Добре сме.

От другата страна – Пандемията затвори света, но как Ви се отразява Брекзит?

Nige Rockett – Брекзит е следващият проблем след пандемията. Сериозен проблем, който прецака тотално турнетата. Тази година със сигурност ще е още по-трудна. Никой, включително и политиците, не е наясно какво ще става. Правителството ни няма никаква идея какво да прави. Тук е тотална бъркотия. И става все по-зле. Няма никаква последователност. Пълен хаос. Очаквам много проблеми, но ще е така докато не се отървем от тези управляващи. Те работят на принципа на егоизма и са много подмолни. Действат деструктивно и ще става все по-лошо. Не знам, дали можем да се откажем от този Брекзит, но надеждата остава.

От другата страна – Andy Boulton от TOKYO BLADE ми каза,че след Брекзит планира да се премести в Шотландия.

Nige Rockett – Всеки в Англия мисли в тази насока. Шотландия ще бъде завзета от 30 милиона англичани. Проблемът там обаче е времето. Вали много и не мисля, че ще се справя с влагата. Хората в Англия осъзнаха грешката си и разбраха, колко тежко ще й бъде на страната след Брекзит. Правителството не предоставя никакви варианти. Дано от ЕС измислят нещо, да имат някакъв план, който да е от полза на гражданите. Ние и много други хора работим в чужбина. Със сигурност това излизане от обединена Европа, ще се отрази на начина на работа. Ще ни се наложи да правим мърчандайз в други държави, за да избегнем бъдещите митнически ограничения и таксите, които трябва да плащаме за износ и внос. Работата навън би била опция. От десет години сме към немски лейбъл. По някакъв начин сме защитени, защото не работим за нашето правителство и се надявам, че този подход ще ни компенсира. Дано успеем да измислим нещо.

От другата страна – Защо политическият популизъм е толкова популярен сред народните маси?

Nige Rockett – Всичко е свързано с финансовата алчност на сегашните управляващи в Британия. Ако погледнеш членовете на това правителство, те всички идват от частни училища, от привилигированата класа са. Те нямат връзка с реалността и не знаят какво е да живееш в истинския живот. Държат парите си в офшорни сметки и не плащат данъци в Англия. Всичко, което правят, ме кара да мисля, че го правят за себе си. Те не дават и пукната пара за обикновените хора като мен. Единственото, което ги интересува е да уредят себе си, да повишат стандарта си на живот и да печелят все повече. Работата им е изградена върху лъжи. Проблемът е, че всеки англичанин го знае, но по някакъв начин се е примирил, което не мога да си го обясня. Трябва да има някаква съпротива. Бих посъветвал хората да се надигнат. Изглежда, че през последните години тази страна загуби много от сърцето си. Ако това безхаберие продължава твърде дълго, хората наистина ще излязат на улицата, както го направиха преди повече от 30 години. Засега това не се случва, но наистина трябва да ги изритаме!

От другата страна – Кое поколение е „Поколението на Антихриста”? Днешните младежи?

Nige Rockett – Моите деца не са докосвали Библия и не са ходили в църква. Никога не са казвали молитва и не са пели химни. Нямат вероучение в училище. А ние никога не сме ги въвеждали в религията, както можеш да си представиш. Те са това Антихристиянско поколение. По някакъв начин точно това е темата на едноименната песен. Тя е за моите деца и децата на моите познати. В училище учат за човешката еволюция. Това е истината. Те знаят от къде идва човешката раса. И знаят, че не е, както пише в Библията, а самата тя е една лъжа и не трябва да й се вярва. Та, това е „Поколението на Антихриста”.

От другата страна – На обложката на новият Ви албум „Generation Antichrist” има символи като триъгълника на масоните, всевиждащото око, пентаграм?

Nige Rockett – Всичко е свързано с темите в албума. Басистът ни Jeff Williams я създаде и всички я харесваме. Тя много точно дава представа за всичко, което сме обхванали в песните. В нея са закодирани много идеи, много неща, много истории. Наистина е много добра.

От другата страна – Новият Ви албум резултат от опита Ви ли е или от житейската Ви гледна точка?

Nige Rockett – От всичко. Откъм текстове за мен това е много личен албум. Показва антирелигиозните настроения, какво се случва във Великобритания и по света около нас, Брекзит и лъжите около него. Песни като „Bow Down to the Clowns”, „Empires Fall”, „All Seeing Eye” са политически насочени и са вдъхновени от положението на Острова. „Bow Down to the Clowns” я завършихме през декември 2019. Тя е много повлияна от Брекзит, дезинформацията и лъжите, които се превърнаха в константа. Но с пандемията от коронавируса нещата станаха съвсем реалистични. Единственото по шегаджийско парче е „Addicted to the Smell of Death“, което е за един сериен убиец, но останалите са много сериозни.

От другата страна – Критикувате реалността,в която живеем – само въпроси ли задавате или давате и отговори?

Nige Rockett – Ако погледнеш заглавното парче „Generation Antichrist”, то задава сериозни въпроси към слушателите по саркастичен начин за обосноваността на религията днес. „Religiousuicide“ пък казва, че религията не гради, а само разрушава с всички проблеми, които създава по света. С всяко действие, тя се саморазрушава. Смятам, че в Западния свят религията скоро съвсем ще загуби своето значение.

От другата страна – Но ако няма богове/господари не значи ли това, че целият свят, който познаваме, ще трябва да се изгражда наново?

Nige Rockett – Като дете бях принуден да следвам религията, което ме кара да се бунтувам срещу нея днес, когато съм поостарял. Още по мое време младите хора започнаха да я загърбват и да не се интересуват от нея. Усещам, че за следващите поколения тя ще бъде съвсем изпразнена от смисъл и съдържание. Ако нещата продължават по този начин, тя ще се превърне в призрачно видение. Както отбелязах, за моите деца и за техните деца, тя ще бъде съвсем изпразнена от съдържание. За моите днес тя не е от значение, а за децата на моите деца – то ще бъде още по-малко. Значението й постоянно отслабва.

От другата страна – Религията днес е под формата на социалните мрежи. Важно ли е за ONSLAUGHT да са там?

Nige Rockett – Съдейки по броя слушания на новия ни албум в мрежата, отговорът е да. Невероятно. Никога преди не сме се интересували толкова много от дигиталния свят. Дори, когато издадохме „VI” през 2013 никога не сме считали дигиталното разпространение за толкова важно. Преди не ни пукаше толкова. Обаче лейбълите днес са много активни дигитално. През последните няколко месеца осъзнахме всъщност колко е важно да си в Интернет. Ние леко изоставаме от тази тенденция, но наваксваме бързо. Всеки ден сме в Мрежата и правим по нещо за онлайн популяризирането на последния ни албум. Издадохме три сингъла преди диска и те бяха слушани над милион пъти. Албумът ни „VI” е слушан над 1,5 милиона пъти онлайн в „Спотифай”. „Generation Antichrist” натрупа 300 000 слушания за първата седмица. Всичко това са доказателства колко са важни дигиталните платформи за популярността на групите днес. Проблемът обаче, е че в това няма пари. Популярността расте, парите намаляват. Преди време си говорих с жена ми и тя беше на мнение, че това не е правилно, а системата работи по грешен начин. Опитвах се да й обясня цифрите. Има един китарист от 70-те години, Peter Frampton, той има 55 милиона слушания на една песен „Baby I Love Your Way” и за това е получил 1700 долара. 1700 долара за 55 милиона стрийма! 1700 долара за 55 милиона стрийма! Това е измама в огромни мащаби. Не е за вярване. Самият мен не ме движат парите, но ние, музикантите, трябва да имаме достойно заплащане за труда, който полагаме. Хората получават голямо удоволствие от музиката. И да се печели от труда ни, а да не ни се плаща, е лудост.

От другата страна – Когато един албум се появи в интернет, кой е губещия – групата или лейбъла?

Nige Rockett – Със сигурност групата, защото лейбълите внимават за парите си. При тях чисто финансово всичко е изпипано до най-малкия детайл. И през 80-те беше така. Друг е въпросът, дали ние постъпвахме по този начин и ни се плащаше честно. Ако беше така, сега щяхме да сме получили доста пари за всички дискове и сингли, които сме издали. В момента продажбите на албуми са на много ниско ниво. Спадът, гарантирам го, е с 90 процента. Отнася се за всички. Диапазонът е от METALLICA до съвсем малки банди. Ако през 80-те METALLICA са продавали милиони, сега са няколко стотин хиляди. Можеш да си представиш за какво става въпрос. Финансовата загуба за музикантите е огромна. Лейбълите обаче оцеляват, защото сделките, които сключват, защитават техните интереси. Тенденцията е да става по-лошо и справедливостта по отношение на бандите, никога няма да възтържествува.

От другата страна – Повече пари ли получавахте от първите си два албума отколкото сега?

Nige Rockett – Да, „Power from Hell“ продаде през годините над 200 000 копия, което ни донесе повече пари отколкото можем да вземем сега от дигиталните издания. Но от друга страна в момента турнетата са много по-доходоносни от преди. Което донякъде изравнява везните и по някакъв начин получаваме компенсации.

От другата страна – През 2007 година говорих с тогавашният Ви вокалист Sy Keeler. Той каза, че „Killing Peace“ е албум, който е трябвало да излезе през 80-те. Как виждаш новият „Generation Antichrist“ сравнен с „Killing Peace“?

Nige Rockett – Предполагам, че е бил провокиран от това как приключиха 80-те за ONSLAUGHT и албума „In Search of Sanity”. Не бяхме доволни от него. Той се продаде добре, но за мен това не е истински ONSLAUGHT албум. Твърде полирана и чиста продукция, не е истински мрачен траш албум, заради друг вокалист и друг стил. Когато се завърнахме, искахме да се заявим с „Killing Peace“. Той беше нашето послание, че отново сме нагазили в мрачния и тежък траш. Искахме да кажем, че всъщност „In Search of Sanity“ трябваше като продукция да бъде „Killing Peace“. Искахме да поправим грешката, която допуснахме тогава. Започнахме отново да създаваме твърди и агресивни албуми и нямаше да допуснем втори „In Search of Sanity”. С всеки албум увеличаваме агресията. В новия сме отново при корените си, в звука на MOTORHEAD и DISCHARGE. Върнахме се към „The Force”. Смесваме модерни елементи с олдскуул траш звук. Мисля, че постигнахме перфектния баланс между ONSLAUGHT 1986 и ONSLAUGHT 2020. Смятам, че всеки ще усети какво сме искали да постигнем с олдскуул усещанията в „Generation Antichrist”. Със сигурност той ще стане любим на много слушатели.

От другата страна – Има 7 годишна пауза между предишния албум „VI” и „Generation Antichrist”. Защо стана така и каква е ролята на новия Ви вокалист David Garnett?

Nige Rockett – David се появи в групата много късно, когато всичко вече беше записано. Когато стана част от ONSLAUGHT, вече бяхме от седмици в студиото. Всичко беше написано, той не участва в процеса на композиране, но внесе своята интерпретация в композициите, на което и се надявахме. И се справи страхотно. По неговия начин увеличи много агресията. Иначе имаше 7 години пауза заради турнетата. Когато издадохме „VI”, турнетата продължиха три години. 2016-та беше годишнина от албума „The Force“ и имахме много оферти за концерти. Те продължиха две години. Така бяхме на пътя повече от четири години. 2018 започнахме да пишем музика. Процесът продължи година и половина – композиране и записи. Не вярвам, че следващия ще ни отнеме още седем. В момента вече правим нови неща. Имаме доста свободно време заради ограниченията. Казахме си, че трябва да запретнем ръкави и да не допуснем втори пореден период от седем години между два албума на ONSLAUGHT.

От другата страна – Имате ли други парчета от новите със Sy Keeler освен „A Perfect Day to Die“?

Nige Rockett – Sy не записа нищо друго. Само тази песен е с него. Когато David Garnett стана част от ONSLAUGHT, музиката беше записана. Той само влезе и направи вокалите.

От другата страна – Какво се промени в ONSLAUGHT с новия вокалист?

Nige Rockett – По някакъв начин двамата си приличат, но Sy има по-голям обхват на гласа, а David е по-агресивен, по-ориентиран към траша. В същото време конкретно за „Generation Antichrist” искахме по-агресивно отношение. David пасна перфектно за този албум. Също така се справя и със старите класики, което е много важно. Феновете го харесват, извадихме късмет с него. Въпреки че бяха разочаровани, когато Sy напусна и им трябваше време да приемат David, когато чуха гласа му, всичко си дойде на мястото. Застанаха зад новия ни вокалист и зад групата.

От другата страна – Защо много от култовите рок банди идват от Британия?

Nige Rockett – Защото през 60-те и 70-те Британия беше поле за изграждане на стилове и музика. Островът раждаше много оригинални групи – THE BEATLES, THE ROLLING STONES, после идват BLACK SABBATH и JUDAS PRIEST, NWOBHM, MOTORHEAD и т.н. След това изгубихме инерцията, ако не броим IRON MAIDEN и MOTORHEAD, които пордължиха в същото темпо. Пънкът се появи и банди като DISCHARGE, GBH и THE EXPLOITED станаха много известни. Британия започна отново да доминира в музиката. После изгря трашът, но Островът никога не успя да се наложи в екстремния метъл за разлика от Германия или САЩ. Което е доста странно и от тогава загубихме позиции в музиката. Не мога да си го обясня. Имаме голяма фен база за екстремната музика. Имаме много фенове, но няма много музиканти за този стил музика и банди не се събират, което винаги ми е било странно. За съжаление. Ние като група сме популярни, въпреки че може и повече. Странно е, че сме по-известни в останалия свят, отколкото в родината ни. Приемаме го и продължаваме напред. Нямам отговор на този въпрос и не знам, как бихме могли да променим положението.

От другата страна – Твоят най-рокендрол момент?

Nige Rockett – Любимият ми е турнето ни с MOTORHEAD през 1987. Бяха едни четири много рокендрол седмици от живота ни. Пълна лудница от самото начало до края. Някои от нещата, които ни се случиха на това турне, са най-добрите, които сме преживявали някога. Наистина бяха страхотни дни. Песента „A Perfect Day to Die“ е почит към приятелите от MOTORHEAD, които загубихме и вече не са сред нас. Те бяха много важни за групата и на онова турне направиха много за ONSLAUGHT. Те ни научиха на много неща. Откриха ни за рокендрола и в същото време ни показаха и как да имаме уважение към него.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото