Интервю с Ashmedi (MELECHESH)

MELECHESH са една от най-интересните съвременни групи, които тръгват от място, където на времето беше много трудно да си представиш, че има метъл. Днес Близкият изток гори! MELECHESH са гостували в България два пъти – веднъж с NILE и втори път със SAMAEL. На 20 април по покана на “BGTSC” им предстои третият концерт. Този път като съпорт на други дет екстремисти – VADER. Винаги съм искал да разговарям с лидера на MELECHESH Ashmedi за месопотамския метъл, идеите, музиката, Йерусалим. И най-накрая това стана.

Интервюто с Ashmedi (MELECHESH) е излъчено в “От другата страна” по радио Варна на 15.04.2013г.

 

 

 

От другата страна – След няколко дни, за трети път ще свирите в България този път с VADER. Спомняш ли си първите два концерта на MELECHESH тук?

Ashmedi – Да, разбира се. Обикновено ни харесва да свирим в България. Спомените ми от първите два пъти за хубави. Имаме лоялни фенове при вас. Щастливи сме да се въннем и да свирим отново. За нас винаги е било удоволствие.

От другата страна – Какво да очакват феновете ви в България от вашето участие?

Ashmedi – Последователност, MELECHESH е лайв група. Така че феновете трябва да очакват огромна енерегия, която носим със себе си на сцената. В сета сме включили няколко песни, които преди не сме изпълнявали. Това определено ще е интересно.

От другата страна – Колко време ще останете на сцената?

Ashmedi – Точно днес проверявах договореното – може би 45 минути или час. Някъде толкова – 50-55 минути.

От другата страна – Вие сте съпорт група на турнето на VADER. Как станахте част от него?

Ashmedi – Винаги сме били огромни фенове на VADER, те са една от най-добрите дет метъл групи в Европа. Също така сме към към една букинг агенция и се появи възможността – от там ни попитаха дали не искаме да тръгнем с VADER на турне. Веднага се съгласихме, защото ги познаваме, уважаваме, харесваме музиката им. Ще бъде интресено. И ще се наслаждаваме на тяхното изпълнение всяка вечер.

От другата страна – Нормално ли е за вас да сте на турне с група от друг екстремен стил?

Ashmedi – Ако се замислиш, на първо място това си е един и същ стил. Всичко е екстремен метъл. Някои от феновете, които харесват MELECHESH, също така харесват и VADER. Обратното също е вярно. Може би някои от хората, които са дошли за VADER, ще открият и нас. И тук обратното е възможно. Наричам този случай “ефектът на синергията”, когато общият ефект е по-голям от индивидуалните. Освен това в нашия стил няма група, която да не е повлияла на екстремния звук. Така че за нас няма проблем да излизаме срещу непозната публика, защото когато свирим с банди от различни стилове, феновете се забавляват от динамиката, която се лее от сцената. Ако засегнем лириките – VADER имат текстове за “Некрономикън”-а, а това произлиза от Месопотамската митологоия. Така че има известно застъпване между нас и тях.

От другата страна – А вие какво очаквате от българските си фенове?

Ashmedi – Не очаквам нищо друго освен тотална лудница, когато сме на сцената. Много шумна, много активна, много подкрепяща и гостоприемна публика.

От другата страна – Нека поговорим за дискографията ви – изминаха три години от излизането на “The Epigenesis” – защо ви отнема толкова много време, за да създадете нов албум?

Ashmedi – Ако минеш през дискографията ни, ще забележиш, че всеки албум звучи коренно различно, каткто и всяка песен. Нещата не стоят по начина – да седна за един месец и да изкарам музиката наяве. Нека го обясня така – при нас качеството стои над количеството. Така сме работили и така продължаваме да работим. Не следваме определени правила да издаваме албум веднъж на година или две. Той ще излезе тогава, когато почувстваме, че песните са завършени.

От другата страна – Имаш ли определена визия за следващия албум или тя се изгражда по време на създаването му?

Ashmedi – Определено я изграждаме в процеса на композирането. Три месеца изкарах в Америка и написах много неща там. Не знам защо се получи така, може би намерих въдхновение, което ме кара да съм много позитивно настроен за материала.

От другата страна – Записвате всеки албум в различно студио, в различен град и различна държава. Има ли причина за това?

Ashmedi – От една страна, заради стремежа към различния звук. Втората причина е, че аз съм гражданин на планетата Земя, не съм гражданин на изкуствено създадените от човека граници. Така че всяка форма на бунт, вярваш или не, не я свързвам с тези граници. Това е основната причина. Аз съм мултинационален. Роден съм в семейство на родители от различни националности. Живял съм в много страни. И продължавам да пътувам, не мога да се задържа на едно място. Самите MELECHESH са интернационална група, сами по себе си. За това и харесваме да записваме на различни места и да попиваме различната атмосфера на тези места. Също така има и практична страна – винаги се опитваме да работим в студио, което да ни пасне. Няма значение дали ще е в Китай, Япония, Полша или Холандия, ние ще отидем там.

От другата страна – В Китай?

Ashmedi – Не ми пука – ако харесам студиото, ще отида!

От другата страна – Мислиш ли, че MELECHESH имат шансове да свирят в Китай?

Ashmedi – Да, със сигурност имаме шансове за концерти там, защото пазарът в Китай непрекъснато се развива и се отваря все повече за чуждите групи. Сигурен съм, че един ден и ние ще направим концерт там.

От другата страна – Знаеш ли, че има комисия, която прослушва групите и се запознава с текстовете им, преди да разреши на чужите групи да свирят в Китай?

Ashmedi – Ссигурен съм, че го правят. Но ако прочетат тектстовете ни, това няма да ни навлече никакви проблеми, защото те са както поучителни, така и митологични, и в същото време много абстрактни. Ако там намерят време да се запозняат с тях, не очаквам проблеми от тяхна страна.

От другата страна – Можеш ли да пооткрехнеш вратата за новия материал, поне малко?

Ashmedi – Не искам да говоря много за него, защото знаеш, че музика си е музика, това не са думи. Но в момента съм малко агресивно настроен и съм се съсредоточил върху по-буйната страна. Винаги съм искал в нашите албуми да има разнообразие. Материалът да е едновременно агресивен и в същото време ритуален. Това е всичко, което мога да разкрия към момента. Щастлив съм от рифовете, които успях да създам. Те са много интензивни и емоционални, и със страхотно качество.

От другата страна – Според теб дигиталното издаване на албуми по-успешно ли е от изданията на дискове и плочи?

Ashmedi – Не, стандартът не е същия. Пуснахме дигитално издание, защото независимо от всичко, хората искат да си свалят музиката безплатно. Те не желаят да плащат. Но има и такива, които го правят, това го направихме за тях. Издадохме дигитално един миниалбум – “Mystics of the Pillar II”. Защо не го направихме на диск – защото струва много да запишеш на диск само две-три песни. Съвсем скоро този миниалбум ще се появи на плоча за онези, които обичат да колекционират подобни неща. В момента дигиталните продажби вървят нагоре. Хората си свалят музика директно на iPod или там какво им викат. Плащат си за песните. Но голяма част от тях предпочитат да смъкват безплатно, което е за съжаление, защото се оказва, че финансовата страна на въпроса за тях е магия и на никой не му пука как оцеляват групите.

От другата страна – Смяташ ли, че за метъл бандите е важно музиката им да има връзка с културата на страната от която са?

Ashmedi – Не смятам. Защото метъл музиката винаги има съответствие с културата на дадената страна. Също така екстремната музика съответства на метъла сам по себе си като субжанр, което си е универсално. Пеенето за роккенднрол изживяванията се случва на много места по света. Когато използваш митологията, се получават интересни композиции, но това не е нещо специално, защото целият поднат ни свят е навързан – например шумерската митология е повлияла много на останалите култури, така че традициите, по един или друг начин, са вътрешно свързнаи. Няма правила, които да забраняват, да не се използва това или онова. Историята на различни страни се е отразила върху миналото на много други народи, които са във съвсем други части на Земното кълбо. Различни филмови режисьори правят филми за митологията и историята на отделни държави. Не харесвам идеята за ограниченията. И още веднъж – в миналото Земята не е била разделена на граници. Хората са пътували, където си искат. Но и не уважавам хората, които сами по себе си се определят като варвари и не зачитат нищо.

От другата страна – Колко време ви отнема, за да направите изследване за съдържанието на текстовете?

Ashmedi – Твърде много. Нещата не опират до текстовете, а до вдъхновението, което си е интересно. Всичко е на периоди. Има време, в което садям и започвам да обмислям материала. В страни от всичко, най-важният елемент са посланията. Също така и музиката, защото сме метъл банда. Не сме учители по история. Наслаждаваме се на рифовете, обичаме да свирим метъл. В същото време обичаме и науката – когато нещо ни се стори интересно, се опитваме да пишем за него. В повечето случаи аз го правя. Когато се появи възможност да науча нещо ново – се втурвам към него.

От другата страна – Можеш ли да обясниш магическата система, която използваш, за да създаваш музика?

Ashmedi – На първо място дефиницията на магията ще отнеме много време. Наричам музиката магия, защото от нищо, се получава нещо, а от нещото се появяват зувковите вълни, което е истинска физика. Те се зараждат в главата ми и ги интерпретирам по свое собствено желание. А това променя настроенията ти. Това може би е магия, но за мен сама по себе си магията е необяснима наука. Самолетите преди 300 – 400 години е можело да бъдат свързани с магията. Днес са нещо нормално. Не мога да прекрача отвъд. Останалото е страх и идеи, за които мога да пиша. Обичам да пиша. Аз съм практичен човек и реалист. Знам, че няма абсолютни отговори. Защото никой не знае всичко със сигурност. Това което знам, е че има страшнто много енергия по света, която можеш да използваш за собствени цели.

От другата страна – Кариерата ви започва в Йерусалим, град който е важен за три религии, но в началото не са ви приемали добре. Ще ни разкажеш ли за тези дни?

Ashmedi – Бяха странни дни от социална, политическа и демографска гледна точка. Беше едно объркано време. Такова е и сега, за това постоянно обикалям навсякъде и посещавам Йерусалим, но всеки път се убеждавам в правилното решение да не живея там. През ваканциите съм постоянно при семейството си. Нека говорим за мен – аз не съм нито палестинец, нито израелец. Аз съм арменец. И принадлежа на арменската общност, която е християнска. Кръстен съм от арменската църква, която е най-старата и на мястото, където, ако се доверим на исторята, е била последната вечера на Иисус. И ако вземем това предвиди и фактът че свиря в блек метъл гурпа – на тази комбинация не се гледаше много положително. Но това остана назад в миналото, преди 20 години. Бяхме млади, бунтувахме се срещу хората. Тогава правихме нашите неща. Сега изненадващо обираме лаврите на успеха и те са много повече от критиките, които получавахме в в началото в Йерусалим. Защото започхнахме нещо, което вдъхнови Близкия изток от вътре. Защото извън израелските групи, ние сме първата неизраелска банда от Близкия изток, която сключи звукозаписен договор, а в същото време и създадохме нов стил. От друга страна винаги има и ще има консервативни хора, които са готови да кириткуват, заради спорта и заради собствената си сигурност.

От другата страна – След преместването в Холандия, промени ли се отношението ти и мотивацията ти към правенето на метъл?

Ashmedi – Въпросът е доста комплексен. Установих, че в Холандия е по-лесно да имаш група. Може би се поизгуби магията. Не точно за мен, но разбираш, че приключението, което започнах в миналото, не е толкова интересно за обществото тук. Аз пътувам из собствената си вселена, която е в мен, в главата ми. Така че няма значение къде съм. Като малък съм израснал на места, които са по-слънчеви, самият аз съм позитивен и енергичен. А едно място, където вали много, не ми помага в композирането. Въпреки всичко в Холандия направих най-добрите ни албуми. Не бих казал, че отношението ми към музиката се е променило, просто годините станаха повече. Това е.

От другата страна – Имаш ли планове отново да живееш в Йерусалим?

Ashmedi – Никога не казвай никога. Имам приятели, семейство, които всеки ден ме карат да се върна там. Не мисля, че искам да съм обграден от хора, които се борят един срещу друг, заради някакви фикции. Причини, които не съществуват в действителност, но хората ги вадят като оръжие. Картофът в момента е доста горещ – близките ми искат да се върна там, но аз не желая. Не е задължително и да остана в Холандия, защото тук не се чувствам много щастлив. Това не означава, че ще се преместя в родния си дом, но ако си пил от водата на Йерусалим, един ден със сигурност ще се върнеш там.

От другата страна – Посланието ти към българските фенове?

Ashmedi – Оценяваме съпорта ви към MELECHESH. Оценяваме присъствието ви на нашите концерти. И се надявам да се видим скоро!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото