Интервю с Пламен Димов

 Пламен ДимовPlamen Dimov & Tuomas Holopainen е първият музикален учител на финските симфонични метъл титани NIGHTWISH. Преди близо две години проведохме интервю, в което се гмурнахме в историята на любимата на мнозина банда. Този път проведохме кратък разговор с Пламен, в който обсъдихме евентуалното гостуване на бандата в Пловдив през 2019 г., възстановяването на барабаниста Jukka Nevalainen, както и редица други неща. Какво точно си казахме, прочетете по-долу.

Здравей, Пламен! Радваме се, че отново имаме възможността  да разговаряме с теб. Как си, как протича денят ти?
Току-що се прибрах от студиото “Montu“, в което през 2003 г. NIGHTWISH записаха някои от нещата за най-продавания фински проект – техният албум “Once“.

Разкажи ми малко повече за това студио, както и спомените, които пазиш от записите с NIGHTWISH там.
Преди 30 години беше неугледно, но винаги пълно с групи. През 90-те години в Китее имаше 17 групи. Разнообразието беше голямо. Сега студиото е много модерно, но с малко групи. Стотици фенове от целия свят са посетили мястото на записи на известната финска група. Един от тях е големият диригент от Лондон- сър Pip Williams. Той стои зад оркестрациите във всички албуми на NIGHTWISH от “Once“ насам.

По какъв начин дълбоката ти връзка с NIGHTWISH е оказала влияение върху живота ти и начина, по който преподаваш музика?
Голямо влияние върху близостта с групата оказа упоритостта ми от самото начало да убедя хората, че от тези талантливи младежи ще излезе нещо. След това дойде и огромният успех на групата. Все фактори, които карат учениците ми да мислят, че мога да направя същото и с тях. Успехът на NIGHTWISH ми донесе популярност, която не съм търсил, но все пак получих. Това ме кара да се самообразовам и да давам на учениците си цялата си енергия и знание.

Имаш ли ученици, които имат потенциала да достигнат нивото на NIGHTWISH?
В метъл музиката не, но в други жанрове, може би да. Едва ли в рок и метъл средите ще се появят втори като тях. Те са уникални.

Говорейки за учениците ти, мисля, че тук е мястото да споменем ежегодното събитие Kiteenarium. Разкажи ни малко повече за този музикален проект.
Това е моя идея, която имам от много години. Букет от NIGHTWISH песни събрани на едно място и изпълнявани от редица талантливи млади хора. Dean Kopri от Хърватска написа историята за поета, неговата музика и неговият свят. В хора има и три българки. Това са Росица, Теодора и Цена. На страницата ни има видео, което може да разкаже повече.

Как точно се роди идеята за този проект? Какво те вдъхнови да му дадеш живот?
Всичко започна от желанието да разкажа по света за легендата на малкия град, както ии възможността да събирам талантливи музиканти от целия свят.

Кой е най-важният урок, който научи откакто започна да преподаваш музика преди много години?
Това непременно е да слушам желанията на ученика, за да разбера неговия свят.

Да продължим напред с няколко въпроса за NIGHTWISH. Наскоро четох, че има шанс да ни посетят отново през 2019 г. Какво можеш да ни разкриеш относно това?
Сега е времето, в което групата трябва да дойде отново. Пловдив е столица на Европейската култура. Поради това се срещнах със заместник кмета на града и говорихме по редица теми. Една от тях беше NIGHTWISH, но за съжаление не аз съм този, който продава бандата. Надявам се, че огромното ми желание да ги видя в моя роден град ще бъде достатъчно мениджърите на групата и управата на града да стигнат до някакъв консенсус.

Остава да стискаме палци и да се надяваме, че това ще се случи. Концертът в София беше страхотен и мисля, че групата няма търпение да се завърне у нас при първа възможност.
Публиката тук е страхотна и много ги обича! Гледах концерта заедно с родителите на Tuomas и не вярвах, че най-сетне се случва. Заедно с тях си плакахме от щастие, гледайки многохилядната публика и начинът, по който посреща NIGHTWISH.

Напълно те разбирам. A Как вървят нещата около Jukka Nevalainen и неговото възстановяване?
За щастие, възстановяването на Jukka върви добре. Той работи, спи и води нормален живот. Най-доброто, което може да има в момента.

Радвам се да го чуя. Смяташ ли, че ще има възможността да се върне в NIGHTWISH за записите на следващия албум и евентуалното гостуване в Пловдив?
Нямам никаква идея. Едва ли някой има точна представа кога Jukka ще се завърне в групата. NIGHTWISH са голяма фамилия, та има място за всеки. Заместващият барабанист Kai Hahto е много подходящ и един от най-добрите в света.

Между другото, наскоро четох, че този декември Tarja и Marco ще излязат на една сцена за последните 4 дати от турнето на Raskasta Joulua. Също така, ще запишат студиен дует за кавър на песента ‘Ave Maria’. Смяташ ли, че тези неща са първата стъпка към подобряването на отношенията им?
Може би, надявам се. Те са големи професионалисти. Големината на този разрив се направи повече от медиите, отколкото от самите тях. Факт е, че и двете страни продължиха напред и нагоре в своите музикални кариери.

Имал ли си възможността да говориш с някой от групата по тази тема?
Имал съм тази възможност, но не съм се възползвал. Тези неща касаят единствено и само тях и никой друг. Там е малко по-различно, отколкото при нас на юг. Хората са по-затворени и държат на личното си пространство.

Ясно, разбирам те. Сега имам един малко по-различен въпрос. Кое е нещото, което обичаш най-много, когато стане въпрос за работата ти като музикален учител?
Работата с млади хора, които са… които сте нашето утре!

Има ли нещо, за което винаги си искаш да говориш, но рядко имаш възможността да направиш?
Най-вероятно има, но не се сещам сега. Силен човек и адаптивен човек съм и умея да променям обстановката около себе си.

Явно късметът винаги е на твоя страна.
О, да! Изобщо не се оплаквам, напротив. Дълбок поклон пред късмета, съдбата и попътния вятър.

Радвам се за теб, Пламен. Благодаря ти за отделеното време! Последните думи са твои!
Ако младите хора в България имахте същите условия, които имат младите тук в Скандинавия, много топ групи и жанрове щяха да се родят в България. Ние сме народ с дълбок потенциал и корени, датиращи от хиляди години!
Plamen Dimov, Tuomas' parents and Nightwish

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото