Август горя в червено

С времето AUGUST BURNS RED се превърнаха в една от най-утвърдените и бясно развиващи се в музикално отношение метълкор банди, такава, която, смеем да твърдим, никога не е страдала от клишетата на стила. 14 години след създаването ѝ, първото стъпване на бандата на българска земя би трябвало да е достатъчно солидна причина не само метълкор феновете, но и като цяло почитателите на техничната тежка музика да изпълнят голямата зала на клуб Mixtape 5, но, уви, на 14 август тя съвсем не се пръскаше по шевовете.

august burns red

Двеста, максимум триста души станаха свидетели на шоуто на американците в понеделничната вечер, като предвидливо обявеният за “all ages” концерт обещаваше ранно и навременно приключване (22:00) на онези, за които на следващата сутрин щеше да започне вторият работен ден от седмицата. Но, преди да ви разкажем какво сътвориха AUGUST BURNS RED, е редно да отделим, както подобава, няколко думи и за подгряващата банда от българска страна – небезизвестните AS ORCHIDS WITHER.

Те стартираха в 19:59 – минута по-рано от обявеното. Онези от вас, които са присъствали и преди на концерт на AS ORCHIDS WITHER, нямаше да бъдат изненадани от това, което се случи в следващите около 40 минути – пред очите на редовния си „бастион“ от фенове от всякакви възрасти, „орхидеите“ представиха разчупения си метълкор под формата на седем вече познати парчета, като на няколко пъти ни накараха да се чудим дали не е необходимо Mixtape 5 да осигури по-широка сцена за бъдещите им изяви. Смените в състава на бандата са често срещано явление, та нищо чудно, че видяхме такава да се осъществи и в рамките на сета – към края му на сцената се качи бившият китарист на AS ORCHIDS WITHER – Владимир Волосчук, който също получи своя шанс да „подгрява“ за AUGUST BURNS RED.

Сетлист:
Intro
Art of the Flow
Azalea
Bane
Perfection of Tragedy
March of the Pigs
The Reprisal

текст: Александър Трифонов

jake lurhs august burns red sofia bulgaria

Датата, която AUGUST BURNS RED отредиха за първата си в България беше част от турнето им по случай десет годишнината от издаването на албума „Messangers“. Идеята на групата е да изпълнява целия албум на живо и да завърши с най-добре познатите песни от останалите издания. Впоследствие обаче, се оказа, че на местата, на които музикантите не са гостували досега ще подберат сетлист, който да ни разходи из цялата им дискография. За радост на едни и жалост на други нещата се случиха по план А и чухме целия „Messangers“ в голямата зала на Mixtape 5.

Шоуто започна със съвсем малко закъснение. Публиката беше сравнително кротка и престрашилите се да се метнат от сцената бяха едва трима. А на такива концерти тези неща отиват много, колкото и неприятно да е за девойките най-отпред. Групата, за сметка на това, носеше целия си хъс да завоюва големи фестивали със себе си и дребната хапка, която беше събитието в София не им се опря. Мощ, пот, и техничност се лееха от сцената. Изпълненията на живо звучат точно толкова стегнато колкото на запис и не е изненадващо, че в историята си имат номинация за наградите Грами, редом до групи като GHOST и SLIPKNOT.

JB august burns red sofia bulgariaСлед като приключиха с рожденика „Messangers“, дуото Matt Greiner (барабани) и Dustin Davidson (бас) ни представиха едно прекрасно дръм соло, а това е рядкост в метълкор сцената и показва, че стените на един жанр са прекалено тесни за тях.
AUGUST BURNS RED се представиха толкова безупречно, че когато на новата песен „Invisible Enemy“ китариста не успя да се включи както трябваше, можем да го пишем майтап.  Концертът завърши с трио от любимите песни на феновете, а именно „Empire“, „Ghost“ и „White Washed“.

AUGUST BURNS RED са една от многото групи, които никога не вярвали, че ще се престрашат да стъпят на наша земя. Благодарим на Wrong Events за добрата организация и интереса към подобни групи.

Сетлист:
The Truth Of A Liar
Up Against The Ropes
Back Burner
The Blinding Light
Composure
Vital Signs
The Eleventh Hour
The Balance
Black Sheep
An American Dream
Redemption
Drum Solo
Invisible Enemy
Empire
Ghost
White Washed

текст: Радина

Снимки: Антония ЯнковаГАЛЕРИЯ

august burns red sofia bulgaria

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото