Интервю с Björgvin Sigurðsson (SKÁLMÖLD)

Björgvin Sigurðsson (SKÁLMÖLD)За ELUVEITIE всичко е ясно – една от водещите фолк метъл банди. Само след дни швейцарците ще доведат в България италианската пауър прогресив група WIND ROSE и исландската фолк сензация SKÁLMÖLD. Е, чухме се с вокалиста им с труднопроизносимото име Björgvin Sigurðsson за кратко представяне на исландската банда.

Интервюто с Björgvin Sigurðsson (SKÁLMÖLD) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 9.02.2015 година.

От другата страна – Привет, Björgvin! Скоро SKÁLMÖLD ще бъдат в България като съпорт на ELUVEITIE…

Björgvin Sigurðsson – През февруари сме на турне в южната част на Европа с ELUVEITIE. Ако трябва да представя групата и нейната история накратко – SKÁLMÖLD са създадени едва преди пет години в Рейкявик, Исландия. От тогава до днес сме издали три албума и един концертен запис с Исландския симфоничен оркестър. Сега за втори път тръгваме на турне с ELUVEITIE. Първото беше през ноември и декември на 2014. Направихме преди това с тях шест седмична обиколка. Тя продължи шест седмици и се получи наистина много добре. Сегашното турне се случва в най-подходящия момент за нас, веднага след като издадохме новия ни албум преди няколко месеца. На това турне ще изпълняваме песни от всичките ни три издания и за първи път въобще ще свирим в България. Очакваме с нетърпения посещението ни при вас.

От другата страна – Научавате ли нещо от бандите, с които сте на турне за музиката и бизнеса, както сега сте ELUVEITIE?

Björgvin Sigurðsson – Не точно. Разбира се всеки опит е важен и от всяка среща научаваш по нещо. В случая обаче преди първото турне с ELUVEITIE, вече имахме две европейски обиколки. Също така като група сме заедно и свирим от пет години.Н емога да изброя концертите, които сме направили. Така че SKÁLMÖLD, групата сама по себе си, са вече установени в бизнеса, независимо че не сме толкова добре познати в метъл сцената. Но да научаваме нещо от ELUVEITIE – не. Всеки от тях e страшно готин и станахме добри приятели. Разбира се, винаги се научава нещо от хората, с които си заедно в продължение на седмици. ELUVEITIE са страхотни личности и е яко да сме на турне заедно с тях.

От другата страна – Какво всъщност означава заглавието на новия ви албум „Með vættum”?

Björgvin Sigurðsson – „Among Spirit”!

От другата страна – Концептуален ли е албумът?

Björgvin Sigurðsson – Да, албумът е концептуален, както всички останали наши издания. Историята в него е за младо момиче, което е родено на север в Исландия. Ние следваме тази жена, която се казва Þórunn, от раждането й до смъртта. Проследяваме пътя й в северната част на страната, след това до източната, западната и накрая до южната. Навсякъде тя трябва да води по една голяма битка, за да защити острова от нападения от морето. Самият албум е разделен на четири глави – по една за всяка част от страната. Във всяка от тях Þórunn остарява все повече, за да умре накрая на Запад. Във всяка една от тези четири големи битки, тя получава подкрепа от духовете, които обитават Исландия. На север й помага птица, на изток – дракон, на юг – великан и бик на запад. Басистът ни Snæbjörn, който пише текстовете на бандата, е описал тази жена Þórunn, като невъзпята героиня, за която никога не сме чували, но вероятно всички сме произлезли от нея.

От другата страна – Има ли поука историята?

Björgvin Sigurðsson – Приемаме концепцията и история за тази жена като много добра за албума. Ако се замислиш генерално нито в музиката, нито във филмите, нито в литературата има истории за жени героини, които трябва да водят велики битки, за да защитят семейството и страната си. Имаме много истории за мъже, които правят точно това. За нас да разгърнем историята за този женски образ, се оказа много добро попадение за албума.

От другата страна – Смяташ ли, че все още има значение учениците да учат митология, за да останат свързани с културната си идентичност? Дори легендите и митовете да не са научно обосновани.

Björgvin Sigurðsson – Да, смятам, че трябва. Както нашите ученици трябва да са запознати и с историите от нашата нордическа митология. Защото са пълни с мъдрост за начина по който хората са почитали старите богове. Преди време към силите, които ни заобикалят, се е подхождало с неуважение, за разлика от почитането някакъв бог, който е всезнаещ. А в митовете всъщност става дума за това как боговете учат хората да се уважават помежду си, да уважават природата, да уважават силите, сътворили света, в който живеем. За младите е важно да чуят и да научат за тези истории също толкова, колкото да изучават науката. Сега знаем много повече за света, в който живеем. Но не можем да изкараме човешкия елемент извън живота си. Науката е готина, но това да бъдем човешки същества, е не по-малко важно за нас.

От другата страна – Името на групата е древна исландска дума, която се превежда като „Епохата на меча”. Колко е важно за вас да имате връзка с културното наследство на страната като част от идентичността на групата?

Björgvin Sigurðsson – Една от главните причини да създадем бандата, беше, че искахме да композираме метъл, основан на нашето културно наследство, в основата му да стои забравената – скритата ни история, както в текстовете, така и в музиката. За това и изборът на име на групата, което да се връзва с древността, да пасва на културното ни наследство, за самите нас беше естествена стъпка. Както отбеляза в буквален превод SKÁLMÖLD означава „Епохата на меча”. Използваме името, за да обясним положението в Исландия през 13-ти век, когато е имало семейства, които са се борили, за да вземат властта в страната. Демата „skálmöld” описва ситуацията на гражданска война, в която е била Исландия по онова време. За нас самите беше важно да изберем име, което да се връзва със скритото ни наследство.

От другата страна – Ако вашата музика можеше да е саундтрак, какъв филм бихте избрали?

Björgvin Sigurðsson – Не знам… Труден въпрос. Пък и не гледам толкова много филми. Може би нещо като „Умирай трудно”.

От другата страна – Последен въпрос – в групата сте трима китаристи – IRON MAIDEN ли ви повлияха за това решение?

Björgvin Sigurðsson – Разбира се. Всички в групата сме огромни фенове на MAIDEN. Щом те използват три китари, значи метълът трябва да се изпълнява с три китари!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото