Британската рок група Kasabian се завръща с нов албум, озаглавен 48:13, състоящ се от 13 песни с общо времетраене от 48 минути и 13 секунди. Албумът ще се издаде у нас от Вирджиния Рекърдс/Sony Music в деня на световната премиера. Албумът излиза във формат CD и LP 10″ Vinyl 33 1/3.
Петият студиен албум на групата е в характерния стил и концептуална цялост от първия до последния трак – запазената марка на групата, но този път „препакетирана“ в ново звучене и сурови, директни послания.

48:13 е плод на непрекъснатата еволюция и музикални експерименти на бандата, път, извървян с досегашните четири албума. С излизането на петия проект, групата ще отбележи и 10 години официална звукозаписна кариера, след дебюта на първия им едноименен албум през 2004г.

Усетих, че имаме увереността да сме още по-директни и честни с новия албум. Когато композирах новите ни парчета, вместо да добавям елементи (както е било досега) – започнах да махам

казва китаристът и основна фигура в групата Серджо Пизорно. Експлозивният фронтмен на бандата, Том Мейхан, е даже още по-краен:

Понякога с по-малко думи, човек казва много повече. Нека бъдем директни. Нещата са такива, каквито са. А ние просто имаме самоувереността да се разкрием напълно с музиката ни.

Сердж Пизорно нееднократно е заявявал, че стиловете, от които се вдъхновява при композирането са електронната музика, хип хопа и китарните сола от края на 60-те години. Сега, с новия албум, групата никога не е била толкова близко до тези три жанра – един неочакван „брак“ в „прогресивна музика с корени“, според думите на Пизорно.
Пилотният сингъл от албума Eez-eh разкрива само една от страните на композиторския и продуцентски талант на Пизорно. Той ще бъде безкомпромисното начало, с което групата ще открие участието си на фестивала в Гластънбъри (29.06) и напълно разпродадения концерт във Виктория Парк, Лестър на 21.06.