12.07 Вторник, часът е 15:00ч.,  доставям последните писма, влизам в офиса захвърлям работната  униформа и обличам бойните доспехи. Причината е при-при феста, който ще се състои в „klubb  Fredagsmangel“ с бандите  Violentor (Italy) и  Filthgrave (Norway). Концeртът мина перфектно с доволно  количество алкохол и бира, но не това е поводът на тази статия. След концерта, лъкатушкайки се, се  прибирам в нас към 1:00ч. сутринта (все пак живея на 15 мин от клуба и на час от клуба до нас) следва  speed metal припадане на дивана за няколко часа. Събуждам се като Украйна след бомбардировка в 9:00ч.  сутринта, катапултиране от дивана за кафе и с….не. Бърз душ и в 10:00ч. вече съм се натоварил като  камила, с къмпинг и камера оборудване и пътувам до съседния квартал, за да ме вземат с кола за  следващите 150-200 км до Gävle, където за поредна година ще се проведе един от традиционните ми  летни фестивали  Gefle Metal Fest (съкратено GMF бел.ав.). След 2 часа, наблъскани като сардини и с  доволен тормоз на пътниците от моя страна, вече сме в Йевле. Намираме алкохолния магазин,  купуваме „фестивални батерии“ и се отправяме към фестивалната зона за пропуските. Взимаме ги и  тръгваме към (старата) къмпинг зона, където с неприятна изненада устаноняваме, че са я  преместили, бърза проверка и вече сме на правилното място. 1-та „батерия“ вече се стича в гърлото,  преди дори да сме разтоварили багажа. Хвърляме багажите на една купчина все едно са дърва за горене. Следва отваряне на 2-ра бира с цигара. Опъвам палатката (която е нова за мене) за по малко от 15 мин., слагам  си къмпинг стола и се настанявам да гледам сеира на моите хора, които са се оплели в техните  палатки като пиле в калчища. На палатковия (тоест Даро) маг му става жал. Решавам да ги опъна  (палатките, не хората), като след 40 мин. в ръсене на глупости и приятелски псувни, сме готови да седнем на  масата и да поркаме. След около час в ръсене на общи глупости някой споменава за при- парти с бандите Bloodbound, Battle Beast и Avantasia. Звучи добре, зареждам раницата с фотоапаратите и 3 кенчета с бира, защото ни чака 30 минутно ходене от палатковия лагер до фестивалната зона. След 3 цигари и 1л. бира сме вече пред фестивалната зона, проверка на багажа  – влизане и започвам да разглеждам сергиите с познати и непознати лица. Естествено обичайните заподозрени от I Hate Records и TPL са на лице, времето рязко решава да ни изненада. Предните години винаги беше около 30 градуса мор, но сега е приятно, единственият минус е, че започва да вали, а аз съм с фотоапарати и си забравих дъждобрана в лагера. Виждам сергия, на която се извива солидна опашка и се оказва, че продават дъждобрани. Взимам един, за да запазя техниката работеща и след около  20 мин се чува в колоните, че концертът ще закъснее малко заради бурята.

Така около 20:00 на сцената излизат BloodBound, които съм  гледал веднъж в България, когато бяха отваряща група за Sabaton и Hammerfall. С малко променен състав от този в България. Част от сета им съдържаше следните песни:
Creatures of dark realm
Slayer of kingMoria
In the name of metal
Nostferatu
Rise of dragon empire
Dragons are forever

След като затихнаха и последните ноти се отправихме към баровете за бира и да убием малко време.
Около 20-30 мин изминаха докато на сцената се качват финландските бойни зверове от Battle Beast.
За тази група бях слушал доста, но никога не ги бях слушал или гледал до този момент.
Няколко секунди след интрото се появява Noora с рога и жезъл….. Което веднага ме наведе на мисълта, че power металите са големи рогоносци. Първо Partik от  Bloodbound а сега и Noora. Майтапът на страна, но определено си заслужа да бъде видяна тази банда от всеки любител на  Power Metalа. В интерес на истината, ако ги засека и на някой друг фест със сигурност бих ги гледал отново. Ето и част от песните, с които ни подграха за тазвечерния хедлайнер.
Circus of doom
Eye of the storm
Bastards son of Odin
Russian Roulette
Eden
Master of Illusion
King for day

Отново е време за пишупуш пауза, презареждане с бира, някой друг бърз лаф с познати и непознати и отново се насочвам към сцената.
Тазвечерния хедлайнер е Avantasia, групата на Tobias Samet от Edguy. Честно казано не съм голям почитател на Tobias, който  гледах  2007 с  Edguy  в София. След като изпълниха 2 песни, на сцената се качи и гост вокалът на това турне Ralf Scheepers (Primal Fear), с който ако не се лъжа бяха и в България на следващия ден. Бих казал, че Avantasia ми харесаха доста повече от Edguy.

Setlist:

1 Twisted Mind

2 Reach Out for the Light
(with Ralf Scheepers)

3 The Wicked Rule the Night
(with Ralf Scheepers)

4 What’s Left of Me
(with Eric Martin)

5 Dying for an Angel
(with Eric Martin)

6 Invoke the Machine
(with Ronnie Atkins)

7 Book of Shallows
(With Ronnie Atkins and Adrienne Cowan)

8 The Story Ain’t Over
(With Bob Catley and Ina Morgan)

9 The Moonflower Society
(First live performance ever, with Bob Catley)

10 The Scarecrow
(with Ronnie Atkins)

11 Promised Land
(With Eric Martin and Herbie Langhans. Without Tobias Sammet)

12 Let the Storm Descend Upon You
(With Ronnie Atkins, Oliver Hartmann)

13 Avantasia
(with Oliver Hartmann)

14 Farewell
(with Adrienne Cowan)

15 Shelter from the Rain
(With Ralf Scheepers, Herbie Langhans and Bob Catley. Without Tobias Sammet)

16 Mystery of a Blood Red Rose
(with Bob Catley)

Encore:

17 Lost in Space

18 Sign of the Cross / The Seven Angels
(With Ralf Scheepers, Eric Martin, Bob Catley, Ronnie Atkins, Adrienne Cowan, Herbie Langhans, Ina Mo)

След тази изпълнена с рицари и дракони вечер е време да се отправя на кръстоносен поход през 9 планини в 10та, където се намира моят замък. След 40 минути вече съм пред палатката, където се засичам с моите познати и продължаваме да надигаме бири и да обсъждаме шоуто. След още няколко бири е време да се отправям в света на сънищата, а вас драги читатели, да ви оставя в тръпнене на следващия разказ, за 1-ят ден от феста.